Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAŠKI ZIMSKI KARNEVAL KROZ PRIZMU NOVOG LISTA




Još jedan karneval je iza nas. U gradu Pagu tek sada je započeo novi politički karneval o kojem će biti vremena pisati. Po kakvim se sve socijima sada održava ovaj politički karneval, to samo dragi Bog zna.


Kako se mi u Pagu volimo hvaliti tradicijom održavanja karnevala, kako volimo spominjati stoljeća i godine u kojima se karneval održavao, siguran sam u jedno, da se u Pagu ne treba hvaliti preciznim godinama, jer grad Pag svojom karnevalskom tradicijom daleko je iznad manifestacija, onih koji se sada hvale svojom karnevalskom tradicijom.
Predlažem mjerodavnima u gradu Pagu, kojih sada nema, jer su u novom karnevalu kao i vodstvo udruge "Markova kumpanija", da poduzmu sve kako bi se Paški karneval radi svoje specifičnosti (nošnja, Robinja, tradicionalno Paško kolo, kao i Dešpaljevo Paško kolo), uvrsti u nematerjalno kulturno dobro Republike Hrvatske, inzistirajući na tradiciji.

Koliko je karneval bitan za jedan kraj pratio sam kroz tekstove koje je donosio Novi List. Htio sam vidjeti koliko će Paški karneval biti zastupljen u tom mediju.

Od ponedjeljka 5.1.2015. zaključno sa nedjeljom 22.2.2015. Novi List je donio karnevalskih tekstova na 240. stranica formata A4. Cijela jedna knjiga karnevalskog štiva.
Prvi tekst nam je govorio kako će na blagdan Sveta tri kralja, Grobnički dondolaši, već tradicionalno, dizanjem i prvom zvonjavom velikog stiliziranog željeznog zvona početi s ovogodišnjim maškaranim događanjima na području Grobnišćine.

Prvi tekst koji je objavljen 14.1.2015. "Pag čeka povjerenika" šalje nam poruku kako je upitno financiranje ovogodišnjeg karnevala. Time je dovedeno u pitanje održavanje Paškog zimskog karnevala.
Drugi tekst je objavljen 17.1.2015. "Udri brigu na veselje – iako nije usvojen proračun grada Paga, maškarane zabave idu dalje".
Objavili su da karnevalska zbivanja započinu u Kneževom dvoru sa socijima koji se održavaju treću godinu zaredom. Za zabavu je zadužen VIS "Socij". Osigurane su bogate nagrade, a gosti će biti okrepljeni besplatnim fritulama. Ulaz je naravno slobodan. Članovi Gradske glazbe Pag poručuju kako su se solidarizirali sa ostalim udrugama koje financira Grad i da će za vrijeme zadnjih dana karnevala, svirati na gradskom trgu Paško kolo bez kojeg je paški karneval nezamisliv.

21.1.2015. imamo novi tekst "Maškarano ludilo – započeo poznati Paški zimski karneval".
U tom tekstu se navodi kako se Paški zimski karneval u potpunosti prilagodio političkim zbivanjima – neizglasavanju proračuna i dolaskom povjerenika. Stoga se karnevalisti donjeli odluku da se ove godine ne bira Princ karnevala, nego Karnevalski Povjerenik koji će kada za to dođe vrijeme, preuzeti ključeve grada i proglasiti vladavinu maškara.

14.2.2015. ovo je četvrti tekst po redu "Još malo i kraj – zadnji dani Paškog zimskog karnevala".
Ovaj tekst je najavio maškaranu povorku koja će krenuti s trajektnog pristaništa (gdje se nalazi to pristanište i koji trajekt na njega pristaje?), prema Trgu Petra Krešimira IV gdje će biti primopredaja vlasti. Donesen je cjeli program što će se sve dešavati kroz zadnja tri dana Paškog karnevala.
Peti tekst izlazi 16.2.2015. "Teatar "RUT" Paški zimski karneval obogaćen je izvedbom".
Desetljetna tradicija izvođenja paških humorističkih karnevalskih predstava ove godine, Paški karnevalski teatar "RUT" izveo je predstavu "Bolnica".
Novinarka Vesna Karavanić prenosi nam utiske paške publike, gdje navodi da je predstava odlično primljena, čemu svjedoče salve smijeha koje su odzvanjale gledalištem tijekom izvedbe. Navodi kako se tražila karta više za predstavu.

Ovdje treba odati javno priznanje svim članovima karnevalskog teatra.
Već sljedećeg dana 17.2.2015. izlazi tekst "Pag politika ravnala karnevalom".
Novinarka Karavanić nam prenosi od kuda je maškarana povorka krenula, i gdje se zaustavila. Prvi se puta desilo da nije bilo gradonačelnika Paga koji tradicionalno predaje ključeve grada maškarama, nego je to ovaj puta uradio povjerenik RH Ivo Fabijanić, koji je predao maškarama "kracun".
Po tradiciji prvo karnevalsko kolo povede aktualni gradonačelnik, ali je u ovom slučaju to odradio povjerenik Fabijanić, koji je na pola kola prepustio vođenje kola karnevalskom povjereniku.

U Pagu ništa bez politike.
To je bilo tih šest tekstova na 240. stranica napisanih karnevalskih tekstova u Novom Listu.
Dali je to malo?, možda i nije. Dali je trebalo biti više?, svakako da, jer paški karneval to po svemu zaslužuje.
Koliko bi trebalo prostora za opisati što je sve zapisano u tih 240. stranica teksta?, mnogo štiva koje bi moglo poslužiti mnogim karnevalistima, karnevalskim Udrugama i svima onima kojima je karneval na srcu, kako uživati u karnevalskim svečanostima, pa u konačnici i kako zaraditi od karnevala.
Nebi zaključio da je Paški karneval iza nas, jer se Paški karnevalisti trebaju već sada početi pripremati za 57. Ljetni paški karneval, kako predsjednica Karnevalske udruge "Markova kumpanija" nebi morala ponovno reagirati priopćenjem u Novom Listu, kako je Ljetni paški karneval najstariji Ljetni karneval na Jadranu.

P.S. Hvala rojaku Jasenu na ustupljenim fotografijama.



Post je objavljen 24.02.2015. u 23:01 sati.