Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Tko se brine ... (zbog prijedloga)

Uzurpatori, željni otuđenja političke moći nasrću ...

Zamjeranje predsjednici Kolindi Grabar Kitarović (za izuzetno odmjerene i svrsishodne postupke) neutemeljeni su i odraz su pokušaja otuđenja političke moći.

Ustav RH:

2. Predsjednik Republike Hrvatske

Članak 93.
Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa Repub­liku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu.
Predsjednik Republike brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.
Predsjednik Republike odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.



Na koji način predsjednik/ca RH brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti?
Neuko i neprimjereno (službeno) obraćanje predsjednika Vlade RH predsjednici RH prouzročio je odgovor koji nije upitan.

Predsjednica RH, u skladu s ustavnim ovlastima, protivno tumačenjima o neutemeljenosti predsjedničke ovlasti o zahtjevima za smjenom predsjednika Vlade RH, savjetovanjem i temeljitim razmatranjem predlaže ostavku predsjednika Vlade. Predsjednica RH zaključuje kako je ostavka predsjednika Vlade Milanovića riješenje krize u RH. Predsjednica zaključuje (u sklopu ustavne ovlasti brige za redovito i usklađeno djelovanje ...). Zaključak i prijedlog ...To je briga.

Pretpostavimo kako predsjednik Vlade RH nije dorastao obavljanju te dužnosti. Tko bi ga opozvao? Zakonska regulativa predviđa potpis prijedloga 20% saborskih zastupnika o izglasavanju povjerenja predsjedniku Vlade RH (kojeg Sabor i imenuje). Pozivanje na zakonsku regulativu nije dostatno za osporavanje postupaka predsjednice RH.
U sklopu svojih ovlasti, predsjednica ima pravo poticati i predlagati.
Predsjednica je predložila ostavku predsjednika Vlade RH Milanovića.

Predložila je ostavku. Ako saborski zastupnici ne žele podnijeti zahtjev o izglasavanju nepovjerenja (što bi proceduru opoziva predsjednika Vlade RH Milanovića produžila s neizvjesnim ishodom), predsjednica RH može predložiti referendum o prijevremenim parlamentarnim izborima ...

Posebno me zabrinjava nemogućnost direktnog opozivanja (ako možemo birati, moramo imati i mogućnost (brzog) opozivanja).
Predsjednica RH nam vraća nadu u vitalnost (nakon 3 godine samovolje i mraka kukuriku koalicije).
Stabilnost vlasti je potrebna samo kad je ta vlast prikladna (iako ustavna odredba podrazumijeva pod stabilnošću minimum društvenog reda). I pri najvećim krizama je potrebno poštivati zakone, sigurnost i poredak. (Stabilnost državne vlasti ima više segmenata i potrebno je ispunjenje minimuma u svim segmentima kako bi se vlast smatrala podnošljivom.)
Bravo za predsjednicu RH!




Post je objavljen 24.02.2015. u 19:06 sati.