Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Kuća duhova iznad Lovrana


Kuća iznad Lovrana

Parovi iz svijeta žele se vjenčati u jedinstvenom hotelu
Netko od prijatelja rekao nam je da je iznad Lovrana jedan lijepi restoran te smo krenuli automobilom ne znajući koliko će to daleko biti..

Autor:
Elena Čuljat

Netko od prijatelja rekao nam je da je iznad Lovrana jedan lijepi restoran te smo krenuli automobilom ne znajući koliko će to daleko biti. Dok smo se vozili, a to je potrajalo, pomislili smo, ovo je katastrofa, kako ćemo tu dovesti goste, ali oboje smo priznali, ako je tako zahtjevno doći do gore, onda je sigurno riječ o nečemu posebnom. I zaista, čim smo stigli na vrh, znali smo da je to ono što želimo. Nevjerojatan pogled, predivan ambijent. Odmah nas je preplavio lijep osjećaj. Trebalo je još samo potvrditi datum vjenčanja, prepričala nam je u dahu Tihana Begović, netom udana gospođa Bergen, koja je zajedno sa svojim izabranikom Craigom Bergenom odlučila vjenčanje proslaviti u jedinstvenom hotelu Dragi di Lovrana. Na dan njihova vjenčanja, 10. kolovoza, u Dragi di Lovrana bilo je posebno svečano, kako vjenčanju i priliči.

Njihova je ljubavna priča internacionalna, gotovo filmska. Tihana je Riječanka, Craig Australac, upoznali su se u Njemačkoj, a žive u Dubaiju. Zbog iznimnog ambijenta i magičnog pogleda na Kvarner, parovi upravo na Križevici, mjestu gdje se hotel nalazi, žele slaviti svoj najvažniji dan u životu, kao u inat pričama koje su se niz godina raspredale. Naime, taj hotel na strmoj litici u Lovranskoj dragi dugo je nazivan ukletom kućom. Lokalno je stanovništvo duboko vjerovalo kako je to mjesto zarobljeno duhovima iz prošlosti. I Tihana je čula za takve priče, no za njih ne haje. Vodi se vlastitim osjećajem, ali i oduševljenjem svoga supruga, koji, kako veli Tihana, to mjesto od prvog njihova dolaska jednostavno obožava.

Ukleta kuća, kako su nazvali nekadašnji hotel Draga di Lovrana, izgorio je 1923. i od njega su ostala samo četiri zida. Otada su kružile razne priče, prema jednoj od njih ondašnji vlasnik Austrijanac kuću je zapalio zbog tuge za ženom. I kako se čini, baš kao što je bol za izgubljenom ljubavi navodno bila razlogom njegova uništenja, zahvaljujući obitelji Nikolac hotel je nakon obnove 2006. postao mjestom dobre, pozitivne energije. Vraćen mu je autentičan izgled, udahnut život. "Opsjednuta" ruševina postala je kućom ljubavi. Ondje se posljednjih godina priređuju brojna vjenčanja.

Dok je kuća na osami čekala na obnovu, mještani su prenosili priče o nesretnim sudbinama onih koji su u nju svraćali ili se ondje zatjecali. Svojedobno je riječki radiestezist Borivoj Bukva kazao kako ta kuća treba ljubav, nekoga tko će je s ljubavlju urediti i ondje u ljubavi živjeti. Tvrdio je da će u obnovi morati sudjelovati stranac, jer je i prvi vlasnik bio iz inozemstva. Možda je i bio u pravu, jer se takva tradicija u hotelu Draga di Lovrana na neki način nastavlja brojnim, pretežito međunarodnim vjenčanjima, poput ovoga Tihane i Craiga. I vlasnica Drage di Lovrana Sanja Nikolac rođena je u Švicarskoj, a dugo je živjela u Americi. Uskoro će se ondje vjenčati i mlada Španjolka iz Santiaga di Campostele i mladoženja s Paga. A kako bi im u svemu ugodili pripremaju i poseban, tematski meni. Budući da je Santiago di Compostelo poznat po školjkama jakovljevim kapicama, capesantima, jelovnik će upravo biti u tom tonu, naravno uz
pašku janjetinu "okupanu" u autohtonom vinu Gegiću. Svemu je tome zaslužan šef kuhinje Zdravko Tomašić, zbog čijih jela, osim mladenaca, u Draga di Lovrana dolaze i zaljubljenici gastronomije


-----------------------------------------------




kuća duhova - jelena sedlak iz novog lista
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=41739

kuća dughova - damir konestra iz večernjaka
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=25521




--------------------------------------------



lp, borivoj


Post je objavljen 20.02.2015. u 08:18 sati.