Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

...izvan teme... L E G A L I Z A C I J A


KAKO DOKAZATI STAROST OBJEKTA ?

Legalizacija je u RH u tijeku. Jedna od olakotnih okolnosti kod objekata starije gradnje je ta da se ne treba plaćati legalizacija ako je kuća ili neki drugi objekat čvrtste gradnje u dvorištu sagrađen prije 1969. godine. Na nekim područjima takvih objekata ima više, na nekima manje. Jedan genaralni dokaz o sagrađenim objektima prije 1969. su orto foto snimke koje su od mjeseca prosinca 2013. godine u vlasništvu RH i na kojima se točno može vidjeti da li je objekat prije spomenute godine postojao ili nije.
No Bilobrk Mato iz Velikog Polja u općini Lukač, u Virovitičko - podravskoj županiji tvrdi da kuća u kojoj on živi sa obitelju je sagrađena 1929. godine, ali nije na orto foto snimci koja služi kao dokazni materijal o postojanju objekta prije 1969. godine. Kako se to dogodilo gospodin Mato nema objašnjenje. No zna da bi mu taj dokaz na snimci pojeftinio legalizaciju.

Image and video hosting by TinyPic
Kuća koje nema na orto foto snimcima koji svjedoče o gradnji prije 1969. godine. Mato Bilobrk stoji pred svojom kućom.

Činjenica je da na kući piše godina 1959. O tom otisnutom broju Mato kaže “ Te je godine na kuću nabačena fasada.” Također je vidljivo da je nekoliko kuća prije Matine kuće i još dvije kuće nakon Matine, u ulici Braće Radića u Velikom Polju, nekadašnjoj Adi, potpuno iste gradnje po obliku i veličini. Stari mještani u selu kažu da su te kuće sagrađene za one suseljane koji su se 1920. vratili sa Solunskog fronta, odnosno, iz 1. svjetskog rata.
Kako dokazati starost objekta, ako objekta nema na orto foto dokaznom snimku?

Image and video hosting by TinyPic

Mato Bilobrk

Evo što kaže službenica Dijana u uredu za legalizaciju u Virovitici” Ako potvrda o gradnji ne postoji ni na snimci ni u katastru, dokaz o gradnji mogu dati dva mještanina koji svojom vjerodostojnom izjavom mogu posvjedočiti koje je godine objekat sagrađen. Nihove izjave moraju biti ovjerene kod javnog bilježnika.”


Post je objavljen 19.02.2015. u 12:41 sati.