Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

6B, MOLITVA GUBAVCA Mk 1,40-46 (Osijek, 14.2.1994.)

Image and video hosting by TinyPic
Ovaj gubavac je čovjek u potrebi. Situacija mu je nezavidna. Neizlječivo bolestan, društveno opasan, “kažnjen za grijeh”, obredno nečist, nedodirljiv. Odbačen od društva; uvjeravali su ga da je poradi bolesti i od Boga proklet, u opasnosti je da i sam sebe zbog svega toga odbaci.
Gubavac - to smo mi. Gubavac je svatko tko je: bespomoćan, beznadan, odbačen.
I takav DOĐE Isusu, KLEKNE, ZAMOLI.
DOĐE: Važno je naći, a nalazi tko traži... tko kuca otvara mu se.
Naći ali i doći! Kome dolazim sa svojom "gubom"? Pazi, tu koju imaš jedini Isus liječi!
Isus je naš Spasitelj, ali samo ako mu dođemo.
Bog koji nas je stvorio bez nas, bez nas ne može nas spasiti.
Dolaženje uvijek zna i odlaženje od nečeg. Od drijemeža, svjetovnosti, sebe...
Njegova vjera fascinira. On vjeruje u novu sliko o Bogu. Vjeruje u Boga koji može biti drugačiji; napušta svoje predodžbe, ne vjeruje ni svom iskustvu ni iskustvu društva...
Vjerovati da je Bog uvijek nov, nevjerojatan, ("Deus semper maior", "Taj nevjerojatni Bog", "Ako nas srce optužuje ... Bog je veći i od našeg srca")
KLEKNE: Kleknite ako hoćete startati. Da bi smo ušli u proces ozdravljenje valja kleknuti pred Isusa; znači priznati svoju malenost. Odreći se sebe. Savijena koljena trebaju predstavljati skršeno srce. Bog je blizu onima koji su skršena srca. Podloži se Bogu, "Sveti se ime tvoje... budi volja tvoja".
ZAMOLI: Bog se vezao uz naše molitve. Njome dopuštamo Bogu da nam da ono što je za nas namijenio.
Važno je zapaziti kako moli: "Ako hoćeš, možeš me očistiti!" Tj. znam da možeš, znam da je sve u tvojoj ruci, ako hoćeš možeš, ali ako nećeš ne moraš... Neću te zbog toga prestati voljeti i priznavati Bogom.
Dakle, znam da si svemoguć, znam da ti daješ te sunce izlazi, i trava raste. Znam da ti snijeg rasipaš i budiš vjetar... Znam da si ti mudrost, pravednost i ljubav. Znam - to znači ljubim te. Vjerujem, dakle u tebe, ali svjestan sam svoje ograničenosti. Znam da me nećeš ljubiti manje ako me ne ozdraviš. Znam da ćeš učiniti sve za dobro moje. Pristajem hoditi u tmini, jer znam da mojim životom ti ravnaš. Vjerujem u tebe, ali još više - vjerujem tebi.
Svidjelo se to Isusu, ovaj dakle nije od onih dosadnih "žicara". Jer mi najčešće trebamo Boga kao sredstvo do vlastitih ciljeva. Tražimo da se on uklopi u naše planove, da blagoslovi ono što smo mi naumili; da nam bude suradnik - a ne mi njegov. Ali ovaj gubavac je pravi...
(pr. Sjećam se kao student dok sam se švercao tramvajem i ulovio me kontrolor... "Ako hoćete možete me kazniti, ja novaca nemam." On ganut pruži mi čitav karnet.)
Ovakva molitva, ovakav životni stav GANU Isusa, dodirnu ga dakle u srce. Naša molitva postiže cilj kad Isusa gane. Bolest gubi smisao, harmoniziramo s Bogom, ulazimo u predgrešno stanje.
Zaiskrila je ljubav. Isus ispruži ruku i DOTAČE ga se, premda je to mogao učiniti pogledom, riječju... Ljubav želi potpun susret, dodir. Ovo je uzor svim dodirima. Mora biti uvijek gesta ljubavi, inače nije dodir nego krađa. Tko dodiruje bez ljubavi taj uzima. Tko ljubi bez ljubavi taj uzima.
Dodirnu i kaza: HOĆU BUDI ČIST! - Bog kad čini čuda to je stoga da čovjekovo srce usmjeri na pravi put. Kod ovog gubavca je to već prisutno - i moguće je i čudo. Čudo nije zbog spektakla, pa i toliko zbog trenutne pomoći čovjeku - koliko zbog vječnog života. ("Zar ste toliko toga uzalud doživjeli")
Neka naša današnja molitva bude takva da Isusa gane, jer treba nam njegova ljubav, dodir i spasonosna riječ.
--
NIKOME NIŠTA NE KAZUJ - Tj. nemoj mi natovarati na vrat "pobožni oblak", one koji traže senzacije, one koji će me gledati kao kakvog vrača, čudotvorca, jeftinog maga.
Ili je, pak, to bio test njegove ljubavi prema Isusu. Ako mogne šutjeti, onda to i nije neka ljubav. No, budući ovaj nije šutio, znači ljubav ga je uistinu pogodila.
Ali ovaj "stade uvelike pripovijedati" - postaje apostol
"I dolažahu k njemu odasvud" - Zašto mi Isusa tražimo? Da ga kupimo, ili da mu se predamo?

Post je objavljen 15.02.2015. u 10:02 sati.