Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KONTROLA KORIŠTENJA SREDSTAVA HRVATSKOG ŠPORTSKOG RIBOLOVNOG SAVEZA UTVRDILA NEPRAVILNOSTI


NOVI PRAVILNIK DEFINIRA TROŠENJE SREDSTAVA !

Ministarstvo poljoprivrede je Odlukom ministra u 2014. godini prvi puta u postupku upravnog nadzora izvršilo kontrolu namjenskog korištenja sredstava od dozvola za športski ribolov, ob
Temeljem dostupne dokumentacije kojom raspolaže ovo Ministarstvo, Hrvatski športsko ribolovni savez godišnje ostvaruje prihod od dozvola za športski ribolov, u iznosu od 1,6 milijuna kuna, što znači da je od 2001. godine, odnosno stupanja na snagu Zakon o slatkovodnom ribarstvu pa do 2014. godine uprihodovalo oko 22,4 milijuna kuna.
Kako ovlaštenim osobama nije bila dostavljena vjerodostojna dokumentacija, Ministarstvo je u nadzor uključilo Ured za državnu reviziju i Poreznu upravu.
Prema financijskom planu Hrvatskog športsko ribolovnog saveza (HSRS) za 2013. godinu, koji je Savez dostavio ovom Ministarstvu, između ostalog, stoji da je za plaće troje djelatnika utrošeno 514.510,00 kuna.
U javne ovlasti koje se financiraju od naknada za dozvole Hrvatskom športsko ribolovnom savezu povjerena je i organizacija ribičkih i ribočuvarskih ispita. U upravnom nadzoru ovog Ministarstva utvrđeno je da je Savez od gore navedene javne ovlasti u 2014. godini ostvario dodatni prihod od 576.600,00 kuna.
Zakonom o slatkovodnom ribarstvu određeno je da za obavljanje navedene javne ovlasti Savez koristi financijska sredstva iz gore navedenih naknada od državnih dozvola, a ne od dodatnih prihoda koji se odnose na organizaciju ribičkih i ribočuvarskih ispita, a koje su ostvarene u 2014. godini u navedenom iznosu od 576.600,00 kuna.

Kako bi se spriječila daljnja eventualna zloupotreba korištenja sredstava državnog proračuna, a u koju i spadaju naknade od državnih dozvola koja su prihod Hrvatsko športsko ribolovnog saveza, ovlaštenika ribolovnog prava i Republike Hrvatske, izmijenjen je u siječnju 2015. godine Pravilnik o športskom ribolovu koji sada na transparentniji način definira namjensko korištenje sredstava od naknada za provođenje javnih ovlasti HŠRS-a.
Prema dostupnim informacijama, kojima raspolaže ovo Ministarstvo, nakon objave na snagu prije navedenog novog Pravilnika, HŠRS je uputio dopis ovlaštenicima ribolovnih prava kojima se obustavlja do daljnjeg održavanje ribičkih i ribočuvarskih ispita, čime su prestali obavljati povjerenu javnu ovlast, tj. organizaciju ribičkih i ribočuvarskih ispita. Na taj način se onemogućava građane Republike Hrvatske u korištenju resursa Republike Hrvatske, odnosno ribljeg fonda, na način da polaganjem ribičkog ispita stvore pretpostavke da postanu ribiči i kupnjom godišnje državne dozvole steknu uvjete za obavljanje športskog ribolova (korištenje resursa RH).
Ovakvim postupkom, HŠRS, onemogućavaju ovlaštenike ribolovnog prava da ribičima omoguće obavljanje športskog ribolova, a što su obveze temeljem ugovora kojeg su sklopili sa ovim Ministarstvom, zatim onemogućavaju ih u stjecanju uvjeta za prodaju dozvola za obavljanje športskog ribolova, odnosno ostvarivanje prihoda od naknada za državne dozvole koje godišnje iznose oko 12,5 milijuna kuna za 125 ovlaštenika,
te onemogućavaju prihod i državnom proračunu Republike Hrvatske, čiji prihod od prodaje državnih dozvola iznosi godišnje oko 1,5 milijuna kuna.

Ukoliko Hrvatsko športsko ribolovni savez nastavi sa neobavljanjem povjerenih javnih ovlasti, organizaciju ribičkih i ribočuvarskih ispita, Ministarstvo poljoprivrede aktivirati će mehanizam preuzimanja javnih ovlasti koje su povjerene Hrvatskm športsko ribolovnom savezu.
( NN. br. 4, od 14.1. 2015. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o športskom ribolovu u slatkovodnom ribarstvu)



Post je objavljen 10.02.2015. u 15:09 sati.