Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sapunerija

Marketing

Radionica izrade sapuna

Radionice izrade sapuna hladnim postupkom:

Online 29-30. 9. 2021.
Split 2. 10. 2021.
Zagreb 9.10. 2021.




Želite li naučiti raditi lijepe i domaće sapune bez korištenja gotovih baza? Sve o izradi sapuna hladnim postupkom, a nešto i o drugim postupcima ćete doznati ovdje!
Radionice izrade sapuna hladnim postupkom sam počela održavati kad sam shvatila da mi je zagorio ručak po stoti put dok sam na telefon objašnjavala početniku kako napraviti sapun. Nemoguće je u pola sata objasniti sve stvari koje mogu poći po zlu, objasniti funkcije svih masnih kiselina, a ni pokazati način na koji se oslikava sapun (dio za one koje privlači estetika, a mnogo je takvih).
Uočila sam da je za prenijeti sve "osnovne informacije" potrebno minimalno šest sati intezivne teorije i prakse. Obično se to razduži i na sedam sati, jer početnici imaju brojnih pitanja. Samo jednom (u Zagrebu također :-)) su bile na radionici sve same aromaterapeutice koje već su imale dosta predznanja o baznim uljima, pa je radionica završila ranije.

Mnogo sam puta čula tvrdnje, pa i od "stručnjaka" za sapun, da ja sapun-sapun, bez ozbira od kojih ulja ili masti bio napravljen.
To ne može biti točna tvrdnja. Svako ulje ima različiti omjer masnih kiselina, a svaka saponificirana masna kiselina se (dosta) drugačije ponaša u sapunu. Iako ovdje ima dosta naizgled naporne teorije, to je ono što svaki sapundžija mora naučiti. Ali kada se shvati što koja masna kiselina pruža koži, to uopće nije dosadna teorija. Znanje o masnim kiselinama je jedini način da se samostalno sastavlja recept, a to je opet jedini način kako uopće samostalno raditi sapune. Ne samo što nije pametno raditi ovaj odgovoran posao bez osnovnog znanja, već i tko zna koja sve ulja može netko imati na raspolaganju. Netko ima mnogo svoga maslinovog ulja, netko nabavlja egzotična ulja iz Afrike po povoljnijoj cijeni....

Za nekakav uvid u sastavljanje recepata, evo linka na post o tome http://sapunerija.blog.hr/2014/11/1631898751/recept-za-sapun.html Ove recepte mi je na facebooku pohvalio sam Stribor Marković, kao i koncept moje radionice :-) To me taj dan izbacilo iz cipela. Kad dobijete takvu pohvalu, uletite u društvo muža i njegovih geesesovaca koji piju pivo i pričaju o takvim "g(ej)ss" stvarima, i stanete vikat; "Stribor mi je pohvalio recepte!", a oni objese usta od čuđenja jer i oni znaju ko je Stribor. :-) Evo nešto od Stribora Markovića u vezi proizvodnje sapuna na njegovoj Plantagei:
"Zanimljivo da mali proizvođači najčešće posežu za sapunima, premda je proizvodnja sapuna najteža s aspekta kemijskog računa i dobre teoretske pripreme proizvodnje"
Ovo je i momenat da naglasim svima koji se žele baviti ovim poslom: Traba biti svjestan svih opasnosti kaustične sode! Mjere opreza su objašnjene precizno te ih se treba pridržavati bez ustupaka.


Ipak, praktični dio izrade sapuna u kojem polaznici sami biraju eterična ulja i pigmente te sami oslikavaju sapun u svom kalupiću razdraga svakoga tko voli kreativni posao. Ako je namjera napraviti sapun lijep poput onih divnih slika na internetu, nužno je naučiti sve parametre koji utječu na takav proces i ovladati njima. U suprotnom sapun ovlada s onime tko ga radi, i ne ispadne tako lijep, iako može biti, a ne mora, siguran za korištenje. I o tome ima dosta priče.
Moja radionica je puno jednostavniji, jeftiniji i brži način za usvojiti znanje o izradi sapuna nego višemjesečno kopanje po internetu. Najskuplje su pak brojne pogreške koje rezultiraju bacanjem skupih baznih i eteričnih ulja. Na ovoj radionici dajem i praktično znanje koje sam usvajala godinama rada i pogrešaka na vlastitoj koži. Na moje radionice dolaze osobe koje se profesionalno bave ovime ili im je ovo ozbiljan hobi. Ipak, sadržaj ide po redosljedu namijenjenom totalnom početniku. Tako da je ovo radionica za svakoga tko želi raditi lijepe i kvalitetne sapune. Radionicu održavam ja, Ana Karabatić (OPG Delić- Sapunerija Rustika). Godinama se profesionalno bavim izradom sapuna sa svojim suprugom u Gronjim Tučepima. Hladne sapune radim (i oslikavam) u količinama od 50 kg po lijevanju, što zahtijeva vrlo veliko iskustvo, ali radim i sapun u količini od pola kg ulja (poput ovih na radionici) kada želim kod sapuna postići izgled filigranskog rada. Jer ovo je moj posao i moj hobi.
Zahvaljujem se još jednom svojim polaznicama što su mi priuštile ugodna i korisna druženja te razmjenu informacija.

*** Informacije o radionici ***
Radionica traje minimalno 6 sati, a i duže, ovisno o pitanjima i zainteresiranima koji žele znati još više, a nisu se umorili :-)

Na radionici se uči:
-Sigurno rukovanje kaustičnom sodom
-kako bazna ulja utječu na sastav sapuna
-sastavljanje recepata
-izrada sapuna uz objašnjavanje “traga” i učenje osnovnih tehnika oslikavanja sapuna
-korištenje eteričnih ulja, pigmenata i ostalih dodataka u sapunu
-najčešće greške pri izradi sapuna i kako ih izbjeći
-korisni savjeti
-trajnost i skladištenje hladnih sapuna
-odgovaranje na pitanja



Max. broj polaznika je sedmero.
Kući ponesete cca 700 grama sapuna koji ste sami oslikali i s eteričnim uljima koje ste sami izbrali.
Cijena u Splitu iznosi 500 Kn, a u Zagrebu iznosi 690 Kn, zbog troškova transporta i prostora. Sve prijave na mail sapunerija@gmail.com
092/2899501


Radionice izrade sapuna hladnim postupkom održavamo jednom mjesečno u Splitu i Zagrebu.

Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas na sapunerija@gmail.com
Pogledajte sapune u našoj stalnoj ponudi na http://sapunerija.com/




Post je objavljen 10.09.2021. u 09:09 sati.