Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Kinezi pooštravaju zabranu

U kineskoj sjeveroistočnoj pokrajini Jilin koja ima oko 28 milijuna stanovnika uvedena je dodatna zabrana nerazgradljivih plastičnih vrećica kao i jednokratnih plastičnih predmeta posluživanje hrane (pribor, čaše, tanjuri i zdjelice). Kao što je poznato, Kina je još 2008. godine zabranila jednokratne plastične vrećice, međutim ta mjera se vrlo malo poštuje, pa su u ovoj pokrajini odlučili "pojačati" ovu zabranu.





Međutim ovom zabranom uvelike su dali poticaja proizvodnji bioplastike, odnosno biorazgradljive plastike.

Zabrana je stupila na snagu 1. siječnja ove godine, a najavljena je još u veljači 2014.

Zanimljivo je da je pokrajina Jilin područje najveće proizvodnje kukuruza i kukuruznih derivata te da je u posljednje vrijeme povećala kapacitete proizvodnje bioplastike. Realno je bilo za očekivati bilo je da će lokalne vlasti svakako poduprijeti proizvodnju bioplastike koja se zasniva na kukuruzu - polilaktidu (PLA), kao alternativi klasičnoj plastici od koje se uobičajeno proizvode plastične vrećice i plastični pribor za jelo.

Ciljevi u ovoj kineskoj pokrajini ne zadržavaju se samo na plastičnim vrećicama i plastičnom prinoru za jelo, već imaju namjeru proširiti korištenje bioplastike u plastičnoj ambalaži, za proizvodnju vlakana, ostalih plastičnih proizvoda kao i upotrebe u automobilskoj i medicinskoj industriji.


I ovaj puta se čak i u dalekoj kineskoj pokrajini pokazuje da zabrane jednokratnih plastičnih vrećica kao i ostalih jednokratnih plastičnih proizvoda nemaju nikakvu eko pozadinu, već su vođene direktno ekonomskim i lokalnim proizvodnim razlozima, baš kao i europska Direktiva o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica.



Izvor:
Plastic News:
China's new plastics ban in Jilin province boosts bioplastics sector
Animated flags




Post je objavljen 28.01.2015. u 16:04 sati.