Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

…izvan teme… SRBIJA TEŠKO KRŠI LJUDSKA PRAVA ZATVORENOG VELJKA MARIĆA


MARIJANA PETIR:

„ NAMEĆE SE ZAKLJUČAK DA JE RIJEČ O POLITIČKI MOTIVIRANOM PROCESU“

Nakon što je u subotu 25. siječnja Večernji list objavio na 12. strani kratak tekst o posjetu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, hrvatskom branitelju Veljku Mariću koji je u zatvoru u Srbiji, zamolila sam gospođu Petir da iznese više činjenica o svom posjetu branitelju Veljku Mariću Evo što je Marijana Petir odgovorila ne nekoliko mojih pitanja:

- Podsjetite najprije kada je uhićen branitelj Veljko Marić?

Uhićen je u travnju 2010. godine na srbijansko-bugarskoj granici, a osuđen je na 12 godina zatvora. Veljko Marić je prvo uhićen, a tek nakon uhićenja je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Marićeva optužnica i presuda napisana je na ćirilici a čitajući izvješća sa suđenja nameće se zaključak da je riječ o politički motiviranom procesu jer svjedoci iz suđenja u suđenje mijenjaju iskaze a glavna svjedokinja je potpuno pogrešno opisala Marića što znači da ga nikad nije vidjela.

- Kada ste posjetili hrvatskog branitelja Veljka Marića u zatvoru u Srbiji?

Hrvatskog branitelja Veljka Marića sam u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici posjetila dan uoči Badnjaka 23.12. 2014. godine te mi je rekao da sam jedina dužnosnica koja ga je posjetila u zatvoru. Branitelj Marić je narušenog zdravlja, ne dobiva lijekove te je 40 dana bio bez antibiotika. Odnijela sam mu hranu i druge potrepštine jer si sam kuha kad ima što, obzirom da je zatvorska hrana nejestiva.

- Jeste li koga iz Vlade RH izvijestili o tom posjetu?

Odmah po povratku iz posjeta Veljku Mariću u zatvoru, zatražila sam sastanke s hrvatskim ministrom pravosuđa kao i ministricom vanjskih poslova kako bi od njih zatražila da poduzmu potrebne korake za njegovo transferiranje u Hrvatsku, budući da je on izrazio sumnju u to da je takav zahtjev ikad upućen. Ministra branitelja javno sam pozvala da osigura novac za odvjetnika Veljku Mariću.
Potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić na sastanku sam detaljno izvijestila o lošem zdravstvenom stanju Veljka Marića kao i o informacijama do kojih sam došla, a koje upućuju na to da je riječ o politički montiranom procesu, te sam još jednom zatražila da se Vlada zauzme za njegovo transferiranje u Hrvatsku na što sam pozvala već nekoliko puta do sada. Dobila sam odgovor da je Vlada početkom siječnja zatražila njegov transfer u Hrvatsku. Razgovarala sam i s pomoćnikom ministra pravosuđa Ivanom Crnčecom koji mi je potvrdio da je zatražen Marićev transfer kao i preuzimanje oba postupka od strane hrvatskog pravosuđa koji se vode protiv njega no za sada nema odgovora srpskih vlasti koje su prethodne zahtjeve do sada redom odbijale.

- Što Ste poduzeli ili poduzimate na međunarodnom planu?

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta tražila sam od Europske komisije da uvjetuje Srbiji ukidanje stavka 2. članka 2. i stavka 3. Izmjena i dopuna Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koji je stupio na snagu 2010. godine a taj zahtjev sam ponovila na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta i uložila kao amandman na Rezoluciju o Srbiji. Srbija neće moći nastaviti svoj europski put koji je započela jer ugrožava suverenitet Republike Hrvatske i njenih građana. Naime, Srbija si je odredbama ovog zakona uzela za pravo suditi hrvatskom državljaninu za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina što je u suprotnosti s kaznenim i međunarodnim pravom, te europskom praksom. Koliko je apsurdan ovaj Zakon govori i činjenica da je na temelju njega u Srbiji doslovce otet hrvatski branitelj Veljko Marić kojega su srpske vlasti zatvorile, a tek potom raspisale međunarodnu tjeralicu i već 5 godina ga drže u zatvoru.
Visokoj predstavnici F.Mogherini uputila sam zastupničko pitanje o kršenju ljudskih prava Veljka Marića u Srbiji. Pitala sam ju što će učiniti da osigura zaštitu ljudskih prava Veljka Marića te što će poduzeti da spriječi kršenja ljudskih prava primjenom srbijanskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije u postupcima za ratne zločine. Također sam visoku predstavnicu pitala što će učiniti da osigura hitan transfer Veljka Marića u Hrvatsku da mu se omogući pošteno suđenje.
Srbija teško krši ljudska prava Veljka Marića jer mu ne omogućava pošteno suđenje, sudski postupak protiv njega traje već 5 godina i ne nazire mu se kraj, zatvor mu ne osigurava potrebnu zdravstvenu skrb i ne dostavlja mu potrebne lijekove.

- Budući da ga nitko ne posjećuje da li je branitelj Marić imao kakvih želja ili je nešto posebno tražio da učinite za njega?

Prilikom posjete u zatvoru, Veljko Marić me zamolio da zatražim da se pokrene rješavanje njegovog slučaja, da njegovim mukama dođe kraj i da dođe u Hrvatsku. Marić mi je rekao da nije kriv i da je žrtva sustava te nije skrivao ogorčenje hrvatskim vlastima koje su ga ostavile u Srbiji.
Zatražila sam od Pod odbora za ljudska prava Europskog parlamenta da o ovom slučaju provede javno saslušanje u Europskom parlamentu jer je riječ o grubom kršenju ljudskih prava.



Post je objavljen 28.01.2015. u 14:13 sati.