Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Plastični električni autobus

Mađarska kompanija Evopro Holding Zrt trebala bi postati prva svjetska kompanija koja će proizvesti i na tržište plasirati plastični električni autobus, komercijalnog naziva Modulos.

Europska komisija potvrdila je da se radi o projektu kojemu su potrebne 3 godine za završetak i koji košta oko 1 milijardu mađarskih forinti odnosno oko 1,85 milijuna € od čega je 310.000 € sufinancirano iz europskih fondova.




Autobusi, kojih je 25 već u proizvodnji, lakši su oko 2 tone i imanju tanju karoseriju od klasičnih metalnih autobusa. Karoserija se izrađuje od stakloplastike odnosno od GFRP - Glass-Fibre Reinforced Plastics. Ovaj plastični autobus može prevoziti 65 putnika, dužine 9,5 m, niskopodni je zbog lakšeg ulaska putnika i ima radijus kretanja oko 100 km po jednom elektro punjenju. Autobusi će biti proizvedeni i u hibridnoj verziji.

Autobus Modulos, kako mu i samo ime kaže, biti će sastavljen od nekoliko modula među kojima su vozačka kabina s prednje strane, stražnji modul u kojem je smješten elektromotor s akumulatorskom stanicom te srednji putnički modul. U kompaniji izjavljuju da ovakav pristup izradi autobusa omogućava izradu različitih veličina i kapaciteta vozila uz korištenje istog proizvodnog procesa, a što rezultira 25 %-tnom uštedom.











Izvori:
PRW.com:
Hungary produces first plastic electric bus
ABW.BY: "#@0;203>=702>4" :C?8B ;8F5=78N =0 2K?CA: 8==>20F8>==KE 02B>1CA>2 Evopro Modulo?
Animated flags




Post je objavljen 26.01.2015. u 15:03 sati.