Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

U METKOVIĆU ODRŽAN PROSVJED KORISNIKA KREDITA U ŠVICARCIMA

Danas u Metkoviću u 15 sati krenuo je u prosvjed korisnika kredita u švicarskim francima ispred 10 banaka koje imaju poslovnice u Metkoviću.
Prosvjednici su nosili transparente te su ispred svake od banaka palili svijeće u čast žrtava financijskih tržišta koje su divljanjem tečaja švicarskog franka dovedeni na rub ekonomskog, ali i psihičkog sloma.

Svi su jedinstveni da su hrvatske institucije zakazale u zaštiti korisnika kredita jer se nije ba vrijeme reagiralo intervencijama u vrijeme kada su počeli problemi sa švicarskim frankom. Za razliku od nekih drugih država koje su odavno intervenirale, institucije Republike Hrvatske su tek danas napravile prvu službenu intervenciju donošenjem propisa koji tečaj franka prisilno vraća na jednu razinu i ograničava ga na vrijeme od godinu dana.

Zanimljivo je da malo tko u državi analizira prihode banaka u vrijeme jedne od najvećih recesija u povijesti Hrvatske. Dok je cijelo društvo grcalo u gubicima, banke su imale enormne profite na kraju obračunskih razdoblja zadnjih godina.
Dok je Hrvatska desecima milijardi kuna sanirala 90-tih i početkom 2000-tih godina sve banke koje su mahom strahovitom pljačkom (ponešto i nesposobnošću) tadašnji ekonomisti i političari uništili, danas se problemi korisnika kredita u švicarcima (koji se nisu svojom krivnjom ili nesposbnošću našli u ovoj situaciji) ne rješavaju takvom poletnošću.

Zanimljivo bi bilo analizirati i odgovornost banaka za razloge zašto su građani uzimali kredite u švicarskim francima, jer su u pravilu svugdje banke upravo bile te koje su savjetovale građanima da uzimaju kredite upravo u švicarskim francima "jer je on sigurniji", a u svojoj poslovnoj politici u kojoj posluju na području Republike Hrvatske u kojoj je službena valuta kuna, odbijali su svaku pomisao da stambene kredite daju u kunama.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 23.01.2015. u 22:20 sati.