Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

NAPUSTITI ZEMLJU

Za sve kukavice koji se spremaju napustiti zemlju svi toplo preporučaju Kanadu.

KAKVE VEZE IMA EMIGRACIJA HRVATSKIH KUKAVICA U KANADU S VEČERAŠNJOM EPIZODOM?

Pa eto, ima. U kanadskom Burlingtonu, Ontario 2006. formiran je bend (bolja riječ bila bi projekt) zbog kojeg mi osmijeh mjesecima ne silazi s usta. Kreativno ludilo u svom najboljem obliku. Zajebancija izvedena takvom lakoćom da površni gledatelj nije ni svjestan koliko je truda i muke uloženo za svaki potez.
Njihovo ime kao da oslikava naša gospodarska i ekonomska kretanja u 2015. Zovu se - Walk off the earth. Doduše oni misle na planetu, ali mene uopće ne zanima što oni misle.

ČLANOVI

Svi smo bar jednom u životu u životu držali album grupe U2. Ispod imena albuma i popisa pjesama stoji nešto otprilike ovako:

Bono - vocal
The Edge -guitars
Adam Clayton - bass
Larry Mullen Jr. - drums

Slikovito, kratko i jasno.
Kod 'Walk off the Earth' taj popis izgleda otprilike ovako:

GIANNI LUMINATI – bass, guitar, ukulele, banjo, mandolin, drums, vocals, theremin, glockenspiel, piano, cajon, cello, bongos, harmonica, double bass, percussion, kazoo, keyboard, beatbox, kalimba
SARAH BLACKWOOD – guitar, bass, ukulele, banjo, glockenspiel, percussion, piano, vocals, mandolin, kazoo, harmonica, strumstick
RYAN MARSHALL – guitar, bass, trumpet, piano, harmonica, vocals, ukulele, mandolin, glockenspiel, melodica, percussion, kazoo, bongos, banjo
MIKE 'BEARD GUY' TAYLOR – piano, keyboards, organ, vocals, xylophone, glockenspiel, trumpet, electric toothbrush, melodica, didgeridoo, kazoo
JOEL CASSADY – drums, cajon, bongos, congas, percussion, vocals, bass, organ, piano, spoons, ukulele, guitar

Eto, ima čak i električne četkice za zube.

O COVER BENDOVIMA UKRATKO

Moram priznati da nisam osobiti poštovalac (poštovatelj? pošto kupus?) cover bendova.

U većini slučajeva sve se svodi na to kako što vjerodostojnije skinuti original, a to nema smisla jer, kako je to davno rekao jedan moj kolega, možeš ti vježbati koliko hoćeš, možeš imati potpuno istu gitaru kao Mark Knopfler, ali NIKAD nećeš zvučati kao Mark Knopfler. Poznati zagrebački gitarist Nikola Sarapa čiji bend 'STOP' svira isključivo repertoar Jimi Hendrixa u jednom je intervjuu još davno utvrdio da je Hendrixa skoro pa nemoguće skinuti. Nema to veze sa tonovima, ljestvicama, trzajima, pedalama ... u pitanju je ono nešto puno, puno više, Ono zbog čega je original - original ... i basta!
STOP davno gledao u Rijeci i moram priznati da mi je u nedostatku pravog Jimija večer ipak bila za pamćenje.
I bambus također.

A KAKO TO RADE 'WALK OFF THE EARTH'?

Kanadska putujuća družina time se ne zamara previše.
Njihov cover 'Somebody that I use to know' grupe Gotye po meni spada u nešto najbolje što sam vidio (i čuo) ikad u životu. Ono nešto što će mi zauvijek ostati u TOP 10 najboljih linkova s Youtubea ikad. Pet ljudi koji istovremeno sviraju jednu, jedinu akustičnu gitaru i pritom slažu glasove da ne vjeruješ svojim ušima. Ovo je čudo početkom 2012 u četiri mjeseca pogledano 127 milijuna puta.
Ako postoji korisnik interneta ne zna o čemu se radi neka se slobodno baci kroz prozor, a ostali nek pogledaju što o njihovoj vještini misli gospodin Psy - Gangam style.
Urnebes!



SREĆA PREKO K ........

Prošle zime bili smo svjedoci organiziranog silovanja pjesmom 'Happy' Pharell Williamsa. Pjesma je inače skroz OK, ali nakon nekoliko tisuća izdanja počela mi je izlaziti na uši i nakon prvih par taktova redovito sam okretao stanicu.
Brate mili, što je previše, previše je!
Jedinu istinitu verziju 'Happya' složili su Bosanci u kojoj su taktovi hepija bili garnirani kadrovima bosanskih demonstracija.
Pa pogledajmo ... (sreća dolazi na 0:35)



I onda slučajno naletih na verziju u izvedbi 'Walk off the earth'. Svo ono veselje, žar i ludilo ponovno je zasjalo u punom svjetlu. Još i više - jer nema plesnog para koji nimalo uštogljeno, spontano i sretno pleše tango u šibenskoj kalelargi. Solo na saksu je stvarno fenomenalan.



ROYAL

Ella Marija Lani Yelich - O'Connor (7. studenog 1996.), poznatija po umjetničkom imenu Lorde, novozelandska je kantautorica hrvatsko - irskoga podrijetla. (kao što već zaključismo, da bi postao sretan, čovjek treba prestati biti hrabar, postati kukavica i samo treba dignuti sidro.)
Njen prvi singl, "Royals", debitirao je na prvoj poziciji novozelandske glazbene top ljestvice."Royals" je također dosegao prvo mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici u 2013. godini čineći ju prvom novozelandskom samostalnom glazbenicom koja je imala broj jedan pjesmu u SAD-u, te najmlađom glazbenicom koja je dospjela na najvišu poziciju Billboard Hot 100 od 1987. godine.
Početkom 2014. godine, osvojila je dvije nagrade Grammy, za pjesmu godine i najbolji pop samostalni nastup za izvedbu pjesme, obje za pjesmu "Royals".
Svevremenska melodija koja je, osim 'Walk off the earth' doživjela hommage od kojeg se ježe sve dlake na tijelu.
I to na domaćem terenu - u Aucklandu na Novom Zealandu.
Ovo su trenuci koji se nikad ne zaboravljaju.



'Walk off the earth' i njihovo legendarno prebacivanje gitarica iz ruke u ruku.
Koliko li je samo tu proba napravljeno .....
Esencijalno!



RUDE

Crna XXL gitara koju je u svojoj mladosti svirao Veli Jože, odličan ronilački solo na melodici, senzualan glas Sarah Blackwood čine ovu obradu superiornu originalu grupe 'Magic' (ala imena za bend, nešto ala 'zabavljat će Vas grupa 'Fešta', ulaz 10 kuna, maškare besplatno - jeba Vas nedostatak mašte)
Pogledao dvaput zaredom.
Odlično!




Eto ... pronađe se na jutjubovlju još ponešto, ali mislim da je za večeras ovo više nego OK.
Pozdrav!

Maurice



Post je objavljen 18.01.2015. u 17:27 sati.