Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

KAKO BJELOVARSKA POLICIJA KRŠI USTAV I ZAKON RH?! (1)



REPUBLIKA HRVATSKA
PREKRŠAJNI SUD U BJELOVARU
Broj; 2-J-477/14

ZAPISNIK GLAVNE RASPRAVE

održane dana, 16. siječnja 2015. godine, kod Prekršajnog suda u Bjelovaru, u prekršajnom postupku protiv okrivljenika BRANKA STOJKOVIĆA.

Prisutni:
SUDAC: Darko Laklija

PREDMET:

Tužitelj: PU Bjelovarsko-bilogorska. Policijska postaja Bjelovar, broj; 511-02-05/I-PUOP-422/14 od 15.09.2014. godine.

Okrivljeni: Branko Stojković, radi prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,

Sudac otvara glavnu raspravu u 10,30 sati i objavljuje predmet glavne rasprave.

Utvrđuje se da su na današnju glavnu raspravu pristupile sve pozvane osobe, osim svjedoka Maria Pleše i predstavnika tužitelha za koje je dostavljeni poziv uredan i iskazan, a svoj izostanak nisu opravdali, kao i svjedok Ivan Fejer, za kojega dostava poziva nije iskazana.

GLAVNA RASPRAVA JE JAVNA

Sudac čita optuženi prijedlog.

Okrivljeni o sebi daje o sebi ove podatke:

Okrivljeni BRANKO STOJKOVIĆ, OIB: 61727588293, sin Milana-Miloša i Drine Stojković, rođ. Peter, rođen 26.05.1958., u Bjelovaru, gdje i stanuje Đurđevačka cesta 159, SSS - Alatničar, i škola dizajner fotografije za internet, nezaposlen, ne izjašnjava se o prihodima, oženjen, otac petero djece, državljanin RH, sudionik Domovinslog rata, ne kažnjavan. Protiv njega se vode drugi postupci.

Okrivljenik propisno poučeni da je dužan odazvati se pozivu Suda i priopćiti sudu svaku promjenu adrese ili namjeru da promjeni boravak i upozoreni na posljedice, ako prema tome ne postupi.

Sudac priopčava okrivljeniku zbog čega se okrivljuje i poziva okrivljenik da kaže sve što je u vezi s prekršajem zbog kojeg se saslušava, kao i to da nije dužan iznositi svoju obranu niti odgovarati na pitanja.

OKRIVLJENIK predlaže da svoju obranu iznese na kraju dokazanog postupka, nakon što se ispitaju danas pozvani svjedoci.

Prelazi se na dokazni postupak;

Sudac D. LAKLIJA obraća se svjedoku Ž. Sabolu: Gospodine Sabol je li vas gospodin B. Stojković napao samo tako iz čistog mira?

DOKAZNI POSTUPAK

U tijeku dokaznog postupka ispitati će se svjedok.

Svjedok u smislu čl. 248. st. 2. Zakona o kaznenom postupku o sebi daje ove podatke:

Svjedok ŽELJKO SABOL, rođ. 02.09.1971., s prebivalištem u Trojstvenom Markovcu, Đurđevačka cesta 135, državljanin RH., ne-srodan.

Svjedok je upozoren u smislu čl. 248. st 3. i čl. 246., Zakona o kaznenom postupku o tome, da je dužan govoriti istinu i da ne smije ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, kao i da nije obavezan odgovarati na pojedina pitanja ako je vjerojatno da bi time izložio sebe ili svoje bližnje rođake teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti ili kaznenom progonu.

Sudac poziva svjedoka da kaže sve što mu je poznato, na što svjedok iskazuje.

Sjećam se da sam tog dana sjedio sa društvom u svom dvorištu, kada je po nogostupu naišao okrivljenik, kojeg ne poznajem osobno, ali ga znam iz viđenja, jer mi je poznat da stanuje u Đurđevačkoj ulici prema Letičanima. Moj pas pasmine labrador bio je vezan na sajli, pri čemu napominjem da ne može uopće doći do ulice, a iz njegovih sam riječi shvatio da ga je moj pas navodno ugrizao, tada mi je psovao majku i vika mi debela svinjo i psovao je mene i mog psa. Ja na te njegove uvrede nisam uopće reagirao i nisam se htio s njim svađati, NITI SAM ZVAO POLICIJU.

BRANKO STOJKOVIĆ, okrivljenik napominje; ja sam se toga dana kretao i prolazio kraj kuće od svjedoka Željka Sanbola, i bio napadnut od njegovog psa, na način da sam išao nogostupom gurajući bicikl pored sebe u pravcu svoje kuće, a taj pas se nalazio s druge strane ceste i vidjevši me potrčao preko ceste, utrčao u dvorište na kojim su bila otvorena kolna ulazna vrata i napao me s lijeve strane od prvog stupa tih kolnih vrata na način da je iznenada skočio na mene, a ja sam se obranio na način da sam zamahnuo biciklom prema njemu, jer me prethodno zubima uhvatio po gležnju desne noge, biciklom sam udario s kotačem psa u glavu koji je pobjegao u dvorište. O čemu imam kompletnu medicinsku dokumentaciju. Nakon što me je pas napao žena je istrčala iz dvorišta i zatvorila željezna kolna vrata, a tek tada je došao Željko Sabol, koji je došao do ograde i na koju se naslonio, imao je zafrkane rukave do lakta i djelovao je rabijastno... Pitao je mene; imam li ja kakvih problema. Mene je taj njegov stav i bahatost povrijedio, jer da je bio čovjek rekao bih mi i ispričao se, što me napao njegov pas, ja bih prihvatio ispriku, on nadoknadio bi mi štetu- mogao je reći: Oprosti pas se je otrgao sa lanca. Međutim on se pravio kao da se nije ništa desilo, i ja sam tim njegovim ponašanjem bio vrlo revoltirani i obratio sam mu se riječima: "Govno jedno debelo, jebo ti pas mater, tvoj pas me je napao i ti mene pitaš - imam li ja kakvih problema. Između ostaloga rekao sam mu: da ćemo se vidjet i da će zbog toga imati problema. Smatram da to nije bilo uvredljivo, jer sam reagirao uslijed napada na mene i prepasti koju je taj pas uzrokovao kod mene, budući da je pas zaista bio agresivan i velik i da je prošlo neko dijete moglo je doći do težih posljedica.

Okrivljeni napominje da posilje toga događaja vlasnik psa je postavio na ulazna vrata tablu s natpisom "oštar pas".

Na posebno pitanje suca vlasniku psa Sabolu, koliki je pas? On pokazuje veličinu psa occ "pola metra", te brani se - da pas je star oko 6 mjeseci.

BRANKO STOJKOVIĆ, okrivljenik prigovara u cijelosti iskazu i navodi da Željko Sabol, pod sudskom zakletvom laže, a to je kazneno djelo i da je krivokletnik, jer ne želi priznati svoju grešku. Te da bi on tu trebao sjediti kao okrivljenik a ne ja. Okrivljenik pita: Kakvo je to štene koje napada ljude? Ističe kako je rekao uvrede i da to nema nikakve veze sa remečenjem javnog reda i mira, da je to verbalno i da za uvrede časti može me Sabol tužiti.

ŽELJKO SABOL, svjedok odgovara na pitanje okrivljenika - da li je pas cijepljeni? Sabol odgovara da pas je mlad i da nije imao potvrdu da je cijepljeni, ali je pas bio na promatranju iduća 3 iduća tjedna od strane veterinara.

To je sve što ima iskazati.

Svjedok ne potražuje putne troškove dolaska na sud.

BRANKO STOJKOVIĆ, okrivljenik, ističe da za sada nije tužio Željka Sabola.

Okrivljeni nema posebnih pitanja za svjedoka i prilikom odlaska svjedoka s njime se iskreno rukovao i izjavio kako jedean prema drugome nema nikakvih loših namjera. Isto tako da se s svjedokom Ž. Sabolom sreo u trgovačkom sentru KONZUM, koji ga je izbjegao sa svojom ne vjenčanom suprugom. Prije toga Sabol je stajao ispred vrata trgovine sa Ivanom Ferom, svjedokom koji se danas nije pojavi u ovom predmetu.

Svjedok, KATICA JAZVEC, rođ. 24.11.1965., s prebivalištem u Bjelovaru, Đurđevačka cesta kbr. 135., državljanka RH, nesrodna.

Svjedokinja je upozorena u smislu čl. 248. st 3. i čl. 246., Zakona o kaznenom postupku o tome, da je dužan govoriti istinu i da ne smije ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, kao i da nije obavezan odgovarati na pojedina pitanja ako je vjerojatno da bi time izložio sebe ili svoje bližnje rođake teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti ili kaznenom progonu.

Sudac poziva svjedokinju da kaže sve što joj je poznato o predmetu, na što svjedokinja iskazuje.

Ja sam nevjenčana supruga Željka Sabola, i već neko vrijeme živim kod njega u kući, u Đurđevakoj cesti 135., tako da sam u međuvremenu već prijavila tu adresu kao svoje prebivalište, jer sam inače stanovala u centru grada Bjelovara. Znam da Željko ima psa pasmine labrador, koji je u vrijeme ovog događaja iamo 6-7 mjeseci, bio je na sajli kojom može ići po dvorištu, ali najviše 5 metara do ulaznih vrata. Sigurna sam da tog dana pas nikog nije ugrizao, iako je poslije dolazio kod nas veterinar, ali ja ne znam zbog kojih razloga. Pas je lajao te večeri, a okrivljenik je galamio i vikao uvredljive riječi mojem nevjenčanom suprugu, što je ćula, jer je bilo neko društvo oko 9 ljudi, koje je sjedilo u dvorištu pored kuće. Kada sam čula galamu, ja sam otišla do ulaznih vrata, gdje je stajao okrivljenik i kraj sebe je gurao bicikl, međutim ja ne znam da bi Željkov pas njega ugrizao, jer to nisam vidjela, a isto tako nisam ni shvatila da okrivljenik zbog toga viče na moga nevjenčanog supruga Željka.

Na poseban upit okrivljenika - da li su bila otvorena kolna vrata, okrivljenik prigovora da svjrdokinja ne govori istinu, te su se svi oni dogovorili da lažno svjedoče, jer zajedno su pili alkohol i bili u alkoholiziranom stanju. Svjedokinja potvrđuje da su kolna vrata bila širom otvorena, odnosno velika vrata na koja ulaze s traktorom, da vrata su bila otvorena iz razloga što je pas bio na lancu i sajli, ali nije mogao doći do nogostupa. Da pas nikoga nije mogao napasti, jer se radi o štenetu. Okrivljeni prigovara svjedokinji da potpuno laže.

Okrivljeni nema drugih pitanja za svjedokinju, ali prigovara iskazu svjedokinje u cijelosti, kao ne istinitom.

To je sve što je imala iskazati.

Svedokinja ne potražuje putne troškove dolaska na sud.

Svjedok TOMISLAV ĆAVARUŠIĆ, rođ. 25.08.1980. godine, s prebivalištem u Bjelovaru, K. K. Kosače kbr. 1., vatrogasac po zanimanju, državljanin RH., nesrodan.

Svjedok je upozoren u smislu čl. 248. st 3. i čl. 246., Zakona o kaznenom postupku o tome, da je dužan govoriti istinu i da ne smije ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, kao i da nije obavezan odgovarati na pojedina pitanja ako je vjerojatno da bi time izložio sebe ili svoje bližnje rođake teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti ili kaznenom progonu.

Sudac poziva svjedoka da kaže sve što mu je poznato, na što svjedok iskazuje.

Sjećam se da sam tog dana išao s posla tako da sam negdje iza 19,00 sati, svratio kod Željka Sabola, gdje sam sjedio u dvorištu iza kuće, a tamo je bilo još nekoliko ljudi. Poznato mi je da Sabol ima psa pasmine labrador crne boje, koji je tada bio štene star možda pola godine, a pas je bio na lancu i na sajli, tako da je u jednom trenutku potrčao prema ulici i ulaznim vratima i počeo lajati. Čuo sam da je netko na nogostupu počeo galamiti i Željko Sabola vrijeđao riječima: da ga jebo njegov pas, psovao mu je mater i tome slično. Ja sam se vratio natrag za stol, gdje sam sjedio, a Sabol je ostao kod ulaznih vrata. Na poseban upit okrivljenika - kako je točno da sam ja svojedobno sudjelovao u jednoj tučnjavi u caffe baru, gdje je druga osoba zadobila teške tjelesne ozljede po život opasne i zbog toga je imao 26 šavova, međutim iskazuje kako je oslobođen. I na upit okrivljenika iskazuje da nije taj razlog što se pojavio kao svjedok pred sudom, da bi se osvetio okrivljenom, jer je pisao javno o tom događaju.

To je sve što imam iskazati.

Svjedok ne potražuje putne troškove dolaska na sud.

BRANKO STOJKOVIĆ, okrivljenik, navodi da je ovo čisti dokaz Ćavarušić - kako policija zloupotrbljava svoje ovlasti, jer ovaj čovjek; koji je izmasakrirao mladića i sina od Nenada Kesića, za pokolj biva oslobođen, a mene se ni krivog ni dužnog gura pred sud; pod parolom "vikao i derao se". Također okrivljeni u potpunosti prigovara iskazu svjedoka, koji je potpuno lažan. Te, napominje, da svi svjedoci gotovo isto govore - jer su se tako dogovorili...

Svjedok, DARKO ZVONAR, rođ. 30,12,1969. godine. s prebivalištem u Bjelovaru, Grgura Karlovčana kbr. 38., policajac u mirovini, državljanin RH., nesrodan.

Svjedok je upozoren u smislu čl. 248. st 3. i čl. 246., Zakona o kaznenom postupku o tome, da je dužan govoriti istinu i da ne smije ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, kao i da nije obavezan odgovarati na pojedina pitanja ako je vjerojatno da bi time izložio sebe ili svoje bližnje rođake teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti ili kaznenom progonu.

Sudac poziva svjedoka da kaže sve što mu je poznato, na što svjedok iskazuje. I upozorava ga da iz usta izbaci "žvakaču gumu".

Napominjem, da sam u vrijeme ovog događaja ja još BIO U POLICIJI, bio sam službenik PP - Bjelovar, policijske Uprave, a sad trenutno SAM U MIROVINI. Te večeri bio sam kod susjeda Mirka Oreškovića, čija je kuća s druge strane kapelice, odnosno dijeli kuću od Sabola, kapelica, do kuće Oreškovića. koja je prema smjeru Bjelovara. To je nekih odaljeni 100-.tinjak metara. Bio sam u dvorištu iza kuće, kada sam čuo da je netko prolazeći biciklom po nogostupu vikao i psovao susjeda Sabola, psovao mu je majku, da ga jebo taj pas i tome slićno. Nisam znao o kome se radi jer nisam vidio tu osobu, već sam čuo samo viku i psovanje. Nakon nekakvih 15-tak minuta Mirko i ja smo došli do ulice, tako sam kod kapelice vidio okrivljenika kojeg znam inače i osobno poznajem. Jer sam bio kontakt policajac u dijelu grada, gdje je on tada stanovao. S njime su bili policijski sslužbenici DAMIR VIDAK i ŽELJKO KEZIĆ, te su njih trojica o nečemu razgovarali. U tome trenutku prema njima je nailazio Željko Sabol. Kada me je okrivljenik spazio meni se obratio; jer ste vidjeli što se desilo. Ja sam rekao da sam bio u dvorištu, i da nisam ništa vidio, ali da sam čuo, međutim on je bio uporan u svemu tome, tako da me njegovo ponašanje revoltiralo i tada sam rekao DAMIRU VIDAKU i ŽELJKU KNEZIĆU, da zbog toga napišu prekršajnu prijavu B. Stojkoviću, i da me slobodno stave kao svjedoka za sud.

Na poseban upit okrivljenika zašto je izgubio posao u policiji i tamo više ne radi, i zašto mu se zamjera na takav način. Okrivljenik i to napominje da policajca Zvonara, je uvijek pristojno pozdravio i smatrao ga do ovog slučaja korektnim čovjekom, zato mu se i iskreno obratio za pomoć to veće. Ali policajac u civilu Zvonar je bio pijan i on je taj koji je vikao i prijetio... I da nije istina da je ikakvi Mirko Orešković bio izašao s njim van, jer gdje taj čovjek živi je bio mrak i bila su zatvorena ulazna vrata. Okrivljenik istiće da Zvonar je bio u dvorištu kod Sabola, i da je izašao iza njegove kuće ii kapelice i kuće od Oreškovića. Te, ističe da je nemoralno da jedan (bivši) policajac svjedoći laži. Svjedok Darko Zvonar, pozvao se je na policajca Damira Vidaka i Željka Kezića, da oni mogu potvrditi njegove sve tvrdnje. Na poseban upit okrivljenika - koliko je bio puta kod Željka Sabola u dvorištu i kuću, svjedok se o tome nije htio očitati. Nego ističe da okrivljenik ga je uvrijedio.

To je sve što ima iskazati.

Svjedok ne potražuje putne troškove.

Nakon što su ispitani svjedoci okrivljenik u svojoj obrani navodi kako smatra da nije kriv za prekršaj te da su svi svjedoci lažno iskazivali.

Okrivljenik, BRANKO STOJKOVIĆ, smatram da je za ovaj slučaj i događaj isključivo kriv Željko Sabol, vlasnik psa. Željko Sabol, svog psa nije držao pod nadzorom, budući da se pas nalazio na ulici, time je ugrožavao sigurnost prometa i sigurnost drugih ljudi. Te, time je počinio prekršaj iz čl. 30., protiv javnog reda i mira, koji govori o tome na koji način se treba postupati sa životinjama u svome vlasništvu. Također napominjem kako zbog ovoga događaja vlasnik psa nije bio sankcioniran od strane nadležnih tijela, iako je evidentno prekršen zakon time što je njegov pas mene napao i ugrozio, o čemu prilažem ovom sudu komplet medicinsku dokumentaciju. Također napominjem da isto veće kada se dogodio napad na mene od strane psa, zvao sam unutarnju kontrolu MUP-a policiju u Zagrebu, i kazao im da bjelovarska policija mene će prekršajno progoniti. Te da obustave policijsku "harangu" protiv mene. Također bih napomenuo da šef smjena Nenad Koledić, i načelnik Žarko Čanađija, su korumpirani, jer mene neosnovno prijavili su i progone. Ističem i to da sam već protiv načelnika Žarka Čanađije, koji me godinama ne osnovno proganja, podnio 8 kaznenih prijava, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i ne savijesnog obavljanja službe. Smatram da je frapirajuće da se skrivaju pravi počinitelji kaznenih djela, a mene se neovisno optužuje. Ovim putem u spis prilažem nalaz OHBP-a iz kojega je vidljivo da me je ugrizao pas, potvrdu moje liječnice dr. Branke Maltar, i Službe za epidemijologiju Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a. Također bi napomenuo da policija nije pravilno postupila, a isto tako nije alkotestirala navedene svjedoke, koji su po mom zapažanju bili u vidno alkoholizirani, a policajac Damir Vidak, sam već prijavljivao zbog koruptivnih djela. Na kraju također napominjem da nije istina da sam Željku Sabolu, govorio tim riječima koje stoje u optužnom prijedlogu policije; "Svinjo debela, jebem ti mater mrtvu, naći ćemo se mi, jebo ti pasu mater.." Jasno sam rekao i uneseno je u zapisnik - što sam rekao Sabolu.

Sudac donosi;

RJEŠENJE

Današnja glavna rasprava se završena, a sljedeća se zakazuje za 03.02.2015., u 08,00 sati, što okrivljenik prima na znanje, te mu se neće uručiti poseban poziv, dok će se pismenim putem pozvati tužitelj i svjedoci Mario Pleša, Ivan Fejer i policijski službenik Željko Kezić.

Okrivljenik propisno upozoren izjavljuje da je slušao glasni diktat zapisnika, te da isti bez čitanja vlastoručno potpisuje.

Dovršeno, u 12,00 sati

SUDAC.: Darko Laklija

ZAPISNIČARKA: Gordana Grgić

OKRIVLJENIK: Branko Stojković

---------------------------------------------------------------

Branko Stojković iz Bjelovara
http://crostojkovic1958.blog.hr
ŠTIT - Udruga za ljudska prava
Članaka; 2431.




Post je objavljen 18.01.2015. u 14:25 sati.