Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Halloween III: Season of the Witch (1982)




Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Velika korporacija koja se bavi proizvodnjom maski za Noć vještica ima u planu proizvoditi maske koje u sebi imaju nešto zlo i koje namjeravaju ubiti svakoga tko ih nosi...



Do prije nekoliko godina nisam shvaćao koncept meni jednog od najdražih slashera ikada. Carpenterovi Halloween klasični filmovi prije trećeg dijela navodno su trebali tu stati s pričom i Halloween je trebao otići u potpuno drugačijem smjeru. Naime, treći dio, i svaki naredni, trebali su prepričavati različite horror priče koje su vezane uz praznik Noći vještica i tu se u potpunosti trebalo zaboraviti na radnju iz prva dva dijela, no s obzirom da je treći dio doživio krah i financijski te kod kritike i publike, u četvrtom nastavku ponovno možemo vidjeti Michaela Myersa kako žari i pali sa svojom maskom. Ne bih znao kako bi izgledalo da se nastavilo u ovakvom smjeru, ali nisam previše nesretan ni zbog toga što se od Michaela u kasnijim nastavcima napravila sprdačina, jer su mi to još od djetinjstva veoma dragi filmovi, iako neki od njih ubitačno loši. Halloween 3 se dakle bazira na prilično interesantnoj radnji koja uključuje masovnu i misterioznu korporaciju koja djecu uveseljava raznim trikovima i proizvodima, a tajnovite ljude u odijelima možemo vidjeti u mnogim osjetljivim situacijama i oko žrtava korporacije. Nažalost, u mnogim slučajevima radnja je slabo realizirana i unatoč tome što je film prilično zabavan za popratiti, nije na mene ostavio jak dojam, čak štoviše, pogledao sam ga prije 25 dana, a većinu dijelova sam već zaboravio, djelomično zbog moje krivice, djelomično zbog toga što je film jednostavno za brzi zaborav.



Neumorni Tom Atkins i u ovome filmu predstavlja snagu pravednosti i nekorupcije, apsolutni master u svim borilačkim vještinama i smart-ass za sve trikove kojima bi mogao eliminirati ili spriječiti neprijatelje u svojim naumima. Naravno, to izgleda toliko banalno i bedasto da vas čak može i lijepo nasmijati. Ostali glumci su također manje-više plod banalnosti scenarija i loših taktika, iako su određeni dijelovi filma i neke scene prilično intrigantno odrađene kao što je slika iznad, koja je istovremeno i kontroverzna (polu-spoiler: dječaku iz bundeve na glavi počnu izlaziti raznorazni kukci i gmazovi). Što se tiče kino blagajni, film je prošao veoma slabo, a i horror konkurencije koje je imao te godine teško je mogao nadići, a neki od njih su Poltergeist, Creepshow i sam The Thing. Razlog zbog kojega sam filmu dao prosječnu ocjenu odražava moj subjektivni dojam o zabavnosti cijelog serijala, i unatoč tome što sam ovaj film pogledao kao mali i nije mi se svidio jer nije bilo Myersa, ove godine mi je više sjeo nego prije, makar imao puno loših trenutaka, svejedno je zabavan i brzo prođe. Kreativnosti oko količina neobičnih scena ne manjka, možemo vidjeti puno 80s stila i puno boja, akcije i smiješnih situacija koje gotovo svaki sličan horror osamdesetih pretvara u polukomediju. Koliko god bio bedast ili slabašno koncipiran, postoji nešto u ovom nastavku što ga čini neobično simpatičnim.



Halloween III je priča za sebe, stoga ga ni nisam komentirao u periodu kad sam gledao cijeli serijal nego tek sad kada sam mu nedavno ponovno dao priliku. Da je napravljen kao zaseban film, a ne kao dio serijala, mislim da bi početna slika o filmu bila puno pozitivnija.


Post je objavljen 14.01.2015. u 15:54 sati.