Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidradenitissuppurativa

Marketing

3679,76

Dok i dalje vrijedno čekam poziv za operaciju barem jedne pazušne jame, gledam kako ministar onog o čemu ovisim baca novac.A taj isti novac i jeste razlog mom čekanju na operaciju.Svi znaju da je dotični bio u Italiji koristeći se službenim automobilom i bio je presmiješan sa svojim opravdanjima zbog navedenog akta. Prvo je bilo da je otišao na skijanje, pa je to promijenio izjavom da je držao predavanja stranim doktorima koji su se nalazili na odmoru u tom i tom skijalištu.Sve će neki doktor iz Dortmunda ili Mechelena slušat njega a jedva je dobio par dana slobodnog. A kad je shvatio da je uhvaćen u tuđim trešnjama i da pravdanje nema smisla, pompozno je platio proračunu načinjenu mu štetu, i to točnim iznosom od 3679,76 kn. Da je bio Čovjek, uplatio bi okruglo, 4000 kn, i ja bih ga od sreće pozvao u kino. Ionako se zna da se taj iznos odnosio samo na njegovog osobnog vozača, a gdje su druge stvari? Gdje ima para ima i drugara, i samo on i njegova kartica znaju kolika je realna šteta. Jako žalosno!!!
Ja ne mogu ostati hladan na takve priče jer je bezbroj onih koji moraju iz bilo kojeg dijela države ići na operaciju u Zagreb i moraju sami sebi plaćati put, a jedva preživljavaju.I moj brat, stopostotni invalid je išao u Zagreb u bolnicu, u isto vrijeme kad je ministar doskijavao, sa 19 kuna u đepu.I to bez pratnje na koju zakonski ima pravo.Što se mene i moje suppurative tiče mogu biti i sretan jer se kod nas još uvijek ne naplačuje sama operacija. Uglavnom je u svijetu cijena za operaciju jednog pazuha do 30 000 eura, što uključuje kompletan tretman i višednevni boravak u bolnici. Na žalost, tako će uskoro biti i kod nas i ako nemaš love, nemaš ništa!

A novac se skupljao za čovjeka koji boluje od HS-a. Njegova obitelj i lokalne novine su pokrenule akciju prikupljanja novca, jer je HS devastirao njegov život, a uz to je ostao i bez posla, s nemogučnošću ponovnog zapošljavanja jer mu to zdravlje ne dozvoljava.Novinski članak u tim novinama je jedini pravi zapis o HS-u na ovim prostorima i u tom smislu je revolucionaran! Naše novinstvo nam svako jutro servira najnoviji Sevin selfie, izvještava nas da li je Modrić ipak otišao na Bali ili ne, i slično. A bilo bi lijepo kada bi više prostora posvetili tolikim rijetkim bolestima, ali ne na onaj senzacionalan način kada se prikuplja novac za nekog teško oboljelog. Mizeran nivo kolektivnog i informativnog duha! To je tako i tu se ništa ne može. Ljudima često novac manipulira osjećajima.U mom gradu se okupi 30 000 ljudi na prosvjedu zbog nogometnog saveza, a nema šanse da se okupe zbog mnogo bitnijih i životnih stvari. Svijet je u šoku zbog nedavne tragedije u Parizu , a to što svako drugi dan negdje lete u zrak autobusi sa malom djecom, to nema veze.Tako je i sa odnosom zdravih i bolesnih, to je stvar osobne sreće ili nesreće. Meni nitko nije kriv što imam HS i zbog toga ne valja biti gnjevan ili ljut. Svojom tužnom situacijom mogu nekog rastužiti, ali taj će me vrlo brzo zaboraviti jer ima i svojih problema.Volio bih da moja bolest nije toliko marginalizirana, pogotovo što se medicinske struke tiče. Svako skretanje pozornosti na HS je hvale vrijedno i nadam se da će se uskoro na svim nivoima više znati o HS-u !!
U našem je sustavu neizvedivo da čovjek koji je zaposlen i ima HS, ima određeni dodatak na plaću.To i razumijem jer onda bi postojali dodaci za hemeroide, čireve na želucu i ravna stopala. HS zaposlenom čovjeku je primarno da zadrži svoje radno mjesto, a ako nije zaposlen morati će se boriti da ostvari barem neku socijalnu pomoć.To znam iz osobnog iskustva, a znam i kako je to teško ostvariti s obzirom na marginalizaciju HS-a.Vremenom će socijalne službe biti upoznatije sa težinom života sa HS-om jer je bolest dosta raširenija nego prije, nažalost. Usput bi i pohvalio zadarsku socijalnu službu. Loši novinari su krivo napisali da socijala u Zadru ima viška novca a da je siromašnih sve više. Istina i je da je sve vše siromašnih, ali i to da su sa novim sustavom raskrinkali veliki broj tkzv. "smrtnih" slučajeva, tj. onih makinacija gdje su obitelji primale novac na ime davno umrlih svojih članova. Zato im se i dogodio "višak" novca.
Bez novca se ne može, to zna i Varga, i svako se snalazi na svoj način.Uoči praznika sam sjedio u lokalnoj gostioni i u sebi se davio od smijeha zbog predstave o novcu.Čovjek čovjeku prodaje svoj slušni aparat da bi mogao piti. Aparat vrijedi 6000 kn, i dotični ga onako mjerka, iako se nitko ne pita da li mu taj aparat uopće odgovara jer nikad nije bio na pregledu sluha, ali zna da loše čuje.U to se uključio čovjek koji prodaje doznake za invalidska kolica da bi se mogao kockat, i to za 300 kn.Sve je to začinjeno lokalnim govorom i humorom koji je stvarno specifičan. Moj brat je prodavao četiri umjetne noge, i to sve desne, a priču je zaključio Jozo koji bi rado prodao svoj pejsmejker. Ja nisam licitirao sa pelenama koje nosim zbog HS-a, jer se u toj gostioni nose brkovi a ne pelene!



Post je objavljen 13.01.2015. u 02:26 sati.