Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Mikrokozmosi Vrbana: Koliko dugo živi pokrajnja ulica na periferiji?



Sky office iz Hrženičke ulice. Snimio: Vanja


Iako u ovom tekstu neću pisati o Sky office-u, već o jednom malom kutku Vrbana 200-injak metara južnije, nisam mogao odoljeti da ga ne počnem sa ovom fotkom - ona pokazuje bolje nego stotine riječi kako proces pretvaranja sela i periferije u grad nije sveobuhvatan i pravocrtan, već iza sebe ostavlja mnoge male seoske i prigradske "mikrokozmose" koji žive još dugo nakon što je neko područje i "službeno" postalo grad. O ovoje temi sam pisao već i prije (vidi tekst "Otoci u urbanome moru" iz 2012. godine), no moj prolazak kroz Vrbane ovih dana mi je dao dodatnog štofa za pisanje na ovu temu.

Poznajete li Hrženičku ulicu?

Posve je moguće da i ne, iako ona živi već gotovo 50 godina. Prije točno 50 godina ona još nije postojala, kao što pokazuje plan grada iz 1965., no 1969. je već bila na životu, a plan grada iz 1979. ju pokazuje u njenom najboljem izdanju, kao jednu od pokrajnjih ulica tada još prigradski izgledajućih Vrbana.



Plan grada iz 1965., Hrženička ulica je već ucrtana, no imena još nema.


Plan grada iz 1969. godine.


Plan grada iz 1978. godine.


Hrženička ulica danas. Snimio: Vanja


No, proces urbanizacije je neumitan i kolo sreće se okrenulo, počelo je sa gradnjom novog naselja; Vrbana II, oko te ulice ... i, ljeta gospodnjeg 2015., ulica je svedena na jednu malu točkicu. Točnije, na 30-tak metara makadamskog puta (kojim se i tako nitko nikad ne vozi) te jednu jedinu kućicu koja samuje u susjedstvu velike zelene zgrade u ulici Vrbani. Ta kućica je zapravo sasvim u redu: to je, čini se, tipična kuća građena 60-ih, izgleda održavano, uz nju se nalazi i prilično uredan vrt, u šupi u dvorištu još stoji i traktor IMT sa prikolicom ... No, pitam se koliko će ta kućica još živjeti takvim životom u sjeni zgrada .. što će se desiti kada sadašnji vlasnici umru ili se odsele? Vjerojatno će i ulica, usprkos čak dvama uličnim pločama, kad-tad prepustiti tu parcelu obližnjoj ulici Vrbani.

Pokušajmo se sjetiti ovog teksta za 10 ili 20 godina i pogledajmo živi li još Hrženička ulica i njena jedina građevina!

(ako pogledate kartu iz 1978. godine primjetit ćete pored Hrženičke i Vukanovečku i Novakovečku ulicu - od Vukanovečke je ostalo ficlek kao i od Hrženičke, dok je Novakovečku progutala nova gradnja i ona više ne postoji ...)



Uz ovu je kućicu očito nekad bila neka još manja. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja



Post je objavljen 13.01.2015. u 07:50 sati.