Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Hrvatska proizvodnja plastike i gume u stalnom rastu

Proizvodnja proizvoda od plastike i gume
u 15 godina narasla 65 %



Industrija plastike i gume jedna je od rijetkih gospodarskih djelatnosti koja u Hrvatskoj kontinuirano iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje i izvoza. Iznimka su samo 2009. i 2010. godina, što je posljedica gospodarske krize, no u 2011. kriza je prebrođena te je ponovno evidentiran rast. Naime proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda od plastike i gume u 2013. godini iznosila je 115.403 t, dok je 1998. godine iznosila samo 69.898 t, što znači da je u međuvremenu ostvaren rast od 65 %.


Kalup za injekcijsko prešanje otpresaka od plastike

"Riječ je o infrastrukturnoj djelatnosti i jednoj od strateški važnih industrija za postizanje cilja industrijske renesanse EU-a. Naime proizvodi od plastike i gume nužni su za razvoj svih ostalih gospodarskih djelatnosti; od pakiranja proizvoda do transporta, bijele tehnike, sporta, obnovljivih izvora energije, medicine i slično, što znači da ovaj sektor ima jak multiplikacijski utjecaj na cjelokupno gospodarstvo i u EU i u Hrvatskoj", rekla je pomoćnica direktora Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić. Osim toga, proizvodi od plastike daju značajan doprinos ekološkim ciljevima, npr. uštedom energije u zgradama (izolacijski materijali), ali i u postizanju klimatskih ciljeva, npr. u transportu. Važno je napomenuti da je industrija polimera izrazito inovativna, tj. spada u pet najinovativnijih sektora u Europi.

U ovoj grani industrije registrirano je 615 tvrtki, što čini oko 5,6 % ukupno registriranih tvrtki u prerađivačkoj industriji. U strukturi BDP-a RH u 2013. godini proizvodnja proizvoda od gume i plastike sudjelovala je s 0,4 % odnosno ova industrija ostvaruje 4,1 milijardu kuna (539 milijuna €) ukupnoga prihoda, zapošljava 6.303 radnika, što je ujedno 2,9 % ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji te ostvaruje izvoz od 205.479.000 €, što predstavlja 2,1 % od ukupnog izvoza RH. Trendovi rasta proizvodnje i izvoza bilježe se i u 2014. godini.

Najveći rast bilježi proizvodnja ploča, listova, cijevi i profila te proizvodnja proizvoda od gume, koja je porasla u odnosu na 2012. za 57 %. Proizvodnja ambalaže kao i proizvodnja proizvoda za graditeljstvo neznatno je manja. Iznimno je značajna i proizvodnja dijelova za automobilsku industriju koja je izvozno orijentirana, ali i proizvodnja plastičnih vrećica koja izvozi 60 % ukupne proizvodnje.

Tvrtke investiraju i moderniziraju svoje tehnološke procese, proširuju proizvodne asortimane i sve više proizvoda izvoze. Postoje i investicije u proizvodnju sirovinske baze. Prestanak proizvodnje našeg najvećeg proizvođača sirovine (polietilen i polistiren) DIOKI-ja rezultirao je ogromnim padom proizvodnje (vidjeti prvi red u tablici i usporedba količina iz 2010., 2011. i 2012.) i izvoza, negativnim statističkim pokazateljima, porastom uvoza te porastom cijena sirovina za domaće prerađivače. Nadamo se da će unatoč problemima oko rješavanja statusa tvrtke DIOKI ipak doći do uspješnog restrukturiranja i obnove proizvodnje u DINA Petrokemiji u Omišlju na otoku Krku budući da postoji poznat brend njihovih proizvoda (polietilen niske gustoće (PE-LD) komercijalnog naziva DINALEN) kao i potražnja za njihovim otkupom i u EU i na tržištu RH.





Izvori:
HGK:
Proizvodnja proizvoda od plastike i gume u 15 godina narasla 65 posto
Animated flags




Post je objavljen 10.01.2015. u 12:44 sati.