Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

1.EPIZODA 'SPIG' - a - THUMBCOCKERS (director's cut)

UVOD (AKO TI SE OVAJ ODLOMAK NE ČITA SLOBODNO PRESKOČI - JA ĆU TI REĆI DOKLE)

Dakle, na zahtjev mog prijatelja Antuna danas ide prva epizoda 'SPIG' - a objavljena 06.01.2010 u jeku predsjedničke sprdač ... kampanje Josipović/Bandić.
Kad sam je ponovno pročitao nakon toliko vremena nije izgubila ništa na svom šarmu, ali je ipak palo par nadahnutih 'korekcija' koji ovu priču možda svrstavaju i u sam vrh opusa.
Uživajte!

EVO DO TU!THUMBCOCKERS
(director's cut)

Hrvati ne znaju snimiti film.
Hrvati nemaju smisla za humor.
Hrvatski glumci su ukočeni.
Sve ove stereotipe čuli smo stotine puta i evo mog prijedloga kojim ću dokazati suprotno!

Hrvati mogu snimiti film koji će dobro zaraditi, pokazati svijetu istinu i koji će se uvući Amerikancima u guzicu. Film nakon kojeg ćemo sve jadranske otoke prodati za manje od dva tjedna i film koji će osvojiti bar jednog Oscara.
Kako?
Vrlo jednostavno.
Za početak treba znati da američka filmska akademija najviše pada na filmove o hendikepiranim ljudima i Indijancima i da na karti svijeta ne zna gdje je Hrvatska!
Odlično!
Sve ćemo to upotrijebiti u našoj priči koja bi išla ovako …

Rat!
Naša vojska dolazi ispred dječjeg vrtića 'Kolariću Paniću' iz kojeg dopire glasna dečja graja na ekavici. Odgajateljica djeci daje hrenovke, a za to vrijeme dva pijana vojnika žele unutra baciti bombu. Dotrčava poručnik Ivo, izbije mu bombu iz ruke, ovaj u njega uperi pušku, počne natezanje i puška opali u zrak. Doleti ostatak postrojbe, sve se nešto nagurava i pičkara, opći metež i odjednom se pojavljuju četnici. Započinje žestoki okršaj (nešto kao uvod u filmu o onome vojniku Ryanu - bit će posla za ekipu za specijalne efekte).
Poručnik Ivo ostaje živ, okrene se prema kameri i kaže:''Shit!''

U pozadini Škoro pjeva '' Child in time''.
Počinje špica ...

Skačemo u sadašnjost.
Kamera klizi po panorami Zagreba nešto ala špica 'Smogovaca', ali puno dramatičnije.
Ivo izlazi iz kafića.
Napušten od svih, mrze ga. Puši, pije, razočaran je (kao Gary Sinise u Forrest Gumpu).
Neoženjen, sam, pomalo bolestan, ujutro se digne, izađe na kavu, ode po kruh i vrati se doma, ali sve je to snimljeno da izgleda zanimljivo.

Jednog dana u san mu dođe Abraham Lincoln na Harley Davidsonu i govori mu da digne glavu gore i da se ne predaje. Ujutro Ivo natoči whiskey i u off-u čujemo njegove misli u kojima želi ići u Ameriku jer je to ipak zemlja pravde i slobode (dok ide na aerodrom u pozadini tiho svira 'Amazing grace').

U 35. minuti filma on leti preko oceana, iskrcava se u New Yorku i na izlasku iz aerodromske zgrade vidi starog indijanskog poglavicu u invalidskim kolicima zamotanog u američku zastavu. Poglavica viče ''I have a dream …'', ali ne od ABBE već od Martin Luther Kinga.
Ivo ga zove na kavu i priča mu o tome da Hrvati i Indijanci imaju istu sudbinu. Poglavica se slaže, izvadi drvenu frulicu i počne svirati neku tužnu melodiju. Ivo plače, a pred očima mu prolaze slike kad je kao dijete u rodnoj Lici zavrnuo nogavice i bos hodao rijekom i lovio šarane, kroz kadar prođe neka bosonoga djevojka u bijeloj haljini, po nebu brzo prođu oblaci, a cvjetovi ono ubrzano rastvaraju latice.
Dotaknu se tako priče o američkoj vanjskoj politici i slože se da je sve što Amerika radi u zadnjih pola stoljeća apsolutno opravdano. Ivo kaže:''Ako mene pitaš pa čak i Vijetnam.''
Poglavica digne kriglu piva da nazdravi i kaže:''Je!''
Poglavici je zadnja želja da prije smrti ode u svoj rezervat i zagrli totem svog plemena Chipyquaquayero.
Ivo ga pogleda začuđeno i pita što znači Chipyquaquayero, a ovaj odgovara 'gnijezdo planinskog sokola'

U pozadini simfonijski orkestar tiho zasvira 'Pjevaj mi, pjevaj, sokole'

Ivo prihvaća poglavičin prijedlog i njih dvojica putuju Amerikom u nekom starom ružičastom hipi kombiju i cijelo vrijeme bacaju baze u stilu 'Glup i gluplji' (u pozadini Mate Bulić pjeva 'Bad moon rising'). Tu sad bude stvarno super baza za nasmijat' se da film ne bude baš toliko turoban.
U jednom momentu ih zaustavi policajac, a indijanac na glavi ima neke duge gaće, a nogavice mu vise kao uši jer su on i indijanac bacali neke fore o Zekoslavu Mrkvi ...
Na kraju dolaze u rezervat i čuju neku galamu. Ispočetka misle da su to duhovi predaka, ali onda shvate da to netko pali motornu pilu. Vide dva muškarca u maslinastozelenim hlačama kako s motorkom žele prepiliti totem (njih glume onaj bubnjar i onaj s maramom iz '' Nad lipom 35 ''). Poručnik Ivo skoči na njih i započne žestoka borba u slow motionu (ta scena traje jedno šest minuta ispresijecana neprestanim orkestralnim krešendima).
Na kraju Ivo i ova dvojica padnu mrtvi, a stari poglavica zagrli totem, ljubi ga i plače, a u pozadini Škoro, tamburaški sastav 'Šor' i simfonijski orkestar izvode ''Who wants to live forever'' grupe Queen.
Pjesma će u ovoj izvedbi postati klasik.

Na kraju filma ide jedno 20 minuta teksta u kojoj se gledatelje upoznaje s našom zemljom, idu panorame, žito, pejzaži, spomene se penkala, kravata, idu snimke Šukerovih golova ...
Odjavna špica. More mladih ljudi skače ispred bijele kuće i pjeva 'Let the sunshine', mašu svim zastavama svijeta, nebo puno bijelih balona, ima i Rusa i Indijaca i Eskima i Kineza i Afrikanaca i Indijanaca ... stvarno za naježiti se.

Gotovo!
U dvorani se pale svjetla!
Aplauz od deset minuta!
U Cannesu su se nakon premijere prvi put u povijesti užgale baklje.

Što se dogodilo poslije?
Film osvaja četiri Oscara: najbolji film, najbolji sporedni glumac (tetak iz ''Večernje škole'' kao poglavica), najbolja pjesma (''Who wants to live forever') i najbolja montaža.
Hvalospjevi po medijima, vuku se paralele sa Fassbinderom, HBO je zainteresiran od filma napraviti seriju, snima se boolywoodska verzija u džungli sa slonovima ...

A naslov filma?
Pa mora biti zvučan, bombastičan i oscarovski.
Recimo - ''Thumbcockers'' ili
''Družina kurac - palac''.

Mladi Mate Bulić je drugi zdesna.


Post je objavljen 07.01.2015. u 20:52 sati.