Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

1.EPIZODA 'SPIG' - a - THUMBCOCKERS (director's cut)

UVOD (AKO TI SE OVAJ ODLOMAK NE ČITA SLOBODNO PRESKOČI - JA ĆU TI REĆI DOKLE)

Dakle, na zahtjev mog prijatelja Antuna danas ide prva epizoda 'SPIG' - a objavljena 06.01.2010 u jeku predsjedničke sprdač ... kampanje Josipović/Bandić.
Kad sam je ponovno pročitao nakon toliko vremena nije izgubila ništa na svom šarmu, ali je ipak palo par nadahnutih 'korekcija' koji ovu priču možda svrstavaju i u sam vrh opusa.
Uživajte!

EVO DO TU!



THUMBCOCKERS
(director's cut)

Hrvati ne znaju snimiti film.
Hrvati nemaju smisla za humor.
Hrvatski glumci su ukočeni.
Sve ove stereotipe čuli smo stotine puta i evo mog prijedloga kojim ću dokazati suprotno!

Hrvati mogu snimiti film koji će dobro zaraditi, pokazati svijetu istinu i koji će se uvući Amerikancima u guzicu. Film nakon kojeg ćemo sve jadranske otoke prodati za manje od dva tjedna i film koji će osvojiti bar jednog Oscara.
Kako?
Vrlo jednostavno.
Za početak treba znati da američka filmska akademija najviše pada na filmove o hendikepiranim ljudima i Indijancima i da na karti svijeta ne zna gdje je Hrvatska!
Odlično!
Sve ćemo to upotrijebiti u našoj priči koja bi išla ovako …

Rat!
Naša vojska dolazi ispred dječjeg vrtića 'Kolariću Paniću' iz kojeg dopire glasna dečja graja na ekavici. Odgajateljica djeci daje hrenovke, a za to vrijeme dva pijana vojnika žele unutra baciti bombu. Dotrčava poručnik Ivo, izbije mu bombu iz ruke, ovaj u njega uperi pušku, počne natezanje i puška opali u zrak. Doleti ostatak postrojbe, sve se nešto nagurava i pičkara, opći metež i odjednom se pojavljuju četnici. Započinje žestoki okršaj (nešto kao uvod u filmu o onome vojniku Ryanu - bit će posla za ekipu za specijalne efekte).
Poručnik Ivo ostaje živ, okrene se prema kameri i kaže:''Shit!''

U pozadini Škoro pjeva '' Child in time''.
Počinje špica ...

Skačemo u sadašnjost.
Kamera klizi po panorami Zagreba nešto ala špica 'Smogovaca', ali puno dramatičnije.
Ivo izlazi iz kafića.
Napušten od svih, mrze ga. Puši, pije, razočaran je (kao Gary Sinise u Forrest Gumpu).
Neoženjen, sam, pomalo bolestan, ujutro se digne, izađe na kavu, ode po kruh i vrati se doma, ali sve je to snimljeno da izgleda zanimljivo.

Jednog dana u san mu dođe Abraham Lincoln na Harley Davidsonu i govori mu da digne glavu gore i da se ne predaje. Ujutro Ivo natoči whiskey i u off-u čujemo njegove misli u kojima želi ići u Ameriku jer je to ipak zemlja pravde i slobode (dok ide na aerodrom u pozadini tiho svira 'Amazing grace').

U 35. minuti filma on leti preko oceana, iskrcava se u New Yorku i na izlasku iz aerodromske zgrade vidi starog indijanskog poglavicu u invalidskim kolicima zamotanog u američku zastavu. Poglavica viče ''I have a dream …'', ali ne od ABBE već od Martin Luther Kinga.
Ivo ga zove na kavu i priča mu o tome da Hrvati i Indijanci imaju istu sudbinu. Poglavica se slaže, izvadi drvenu frulicu i počne svirati neku tužnu melodiju. Ivo plače, a pred očima mu prolaze slike kad je kao dijete u rodnoj Lici zavrnuo nogavice i bos hodao rijekom i lovio šarane, kroz kadar prođe neka bosonoga djevojka u bijeloj haljini, po nebu brzo prođu oblaci, a cvjetovi ono ubrzano rastvaraju latice.
Dotaknu se tako priče o američkoj vanjskoj politici i slože se da je sve što Amerika radi u zadnjih pola stoljeća apsolutno opravdano. Ivo kaže:''Ako mene pitaš pa čak i Vijetnam.''
Poglavica digne kriglu piva da nazdravi i kaže:''Je!''
Poglavici je zadnja želja da prije smrti ode u svoj rezervat i zagrli totem svog plemena Chipyquaquayero.
Ivo ga pogleda začuđeno i pita što znači Chipyquaquayero, a ovaj odgovara 'gnijezdo planinskog sokola'

U pozadini simfonijski orkestar tiho zasvira 'Pjevaj mi, pjevaj, sokole'

Ivo prihvaća poglavičin prijedlog i njih dvojica putuju Amerikom u nekom starom ružičastom hipi kombiju i cijelo vrijeme bacaju baze u stilu 'Glup i gluplji' (u pozadini Mate Bulić pjeva 'Bad moon rising'). Tu sad bude stvarno super baza za nasmijat' se da film ne bude baš toliko turoban.
U jednom momentu ih zaustavi policajac, a indijanac na glavi ima neke duge gaće, a nogavice mu vise kao uši jer su on i indijanac bacali neke fore o Zekoslavu Mrkvi ...
Na kraju dolaze u rezervat i čuju neku galamu. Ispočetka misle da su to duhovi predaka, ali onda shvate da to netko pali motornu pilu. Vide dva muškarca u maslinastozelenim hlačama kako s motorkom žele prepiliti totem (njih glume onaj bubnjar i onaj s maramom iz '' Nad lipom 35 ''). Poručnik Ivo skoči na njih i započne žestoka borba u slow motionu (ta scena traje jedno šest minuta ispresijecana neprestanim orkestralnim krešendima).
Na kraju Ivo i ova dvojica padnu mrtvi, a stari poglavica zagrli totem, ljubi ga i plače, a u pozadini Škoro, tamburaški sastav 'Šor' i simfonijski orkestar izvode ''Who wants to live forever'' grupe Queen.
Pjesma će u ovoj izvedbi postati klasik.

Na kraju filma ide jedno 20 minuta teksta u kojoj se gledatelje upoznaje s našom zemljom, idu panorame, žito, pejzaži, spomene se penkala, kravata, idu snimke Šukerovih golova ...
Odjavna špica. More mladih ljudi skače ispred bijele kuće i pjeva 'Let the sunshine', mašu svim zastavama svijeta, nebo puno bijelih balona, ima i Rusa i Indijaca i Eskima i Kineza i Afrikanaca i Indijanaca ... stvarno za naježiti se.

Gotovo!
U dvorani se pale svjetla!
Aplauz od deset minuta!
U Cannesu su se nakon premijere prvi put u povijesti užgale baklje.

Što se dogodilo poslije?
Film osvaja četiri Oscara: najbolji film, najbolji sporedni glumac (tetak iz ''Večernje škole'' kao poglavica), najbolja pjesma (''Who wants to live forever') i najbolja montaža.
Hvalospjevi po medijima, vuku se paralele sa Fassbinderom, HBO je zainteresiran od filma napraviti seriju, snima se boolywoodska verzija u džungli sa slonovima ...

A naslov filma?
Pa mora biti zvučan, bombastičan i oscarovski.
Recimo - ''Thumbcockers'' ili
''Družina kurac - palac''.





Mladi Mate Bulić je drugi zdesna.


Post je objavljen 07.01.2015. u 20:52 sati.