Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Leonardo i zodijak

LEONARDOVA POSLJEDNJA VEČERA I ZODIJAK

Ovaj prilog se odnosi isključivo na članak G. Horstmanna u Goetheanumu broj 27 (30.06.1895). On je pokušao naći vezu između Apostola i znakova Zodijaka počevši s desna na lijevo.

Odnos između pojedinih Apostola na slavnoj slici Leonarda da Vincija Posljednja večera i Zodijačkog kruga nije samo produkt ezoterične nad-interpretacije ili tek opis vrijednog renesansnog djela ili lijepe slike, nego i okultnog i astrološkog aspekta.

Poznato nam je da je Leonardo bio prijatelj sa Konradom Türst, švicarskim astrologom i kartografom. Leonardo je u jednom pismu svom prijatelju rekao: „Dakle, ovih dvanaest cijelih figura predstavlja kozmografiju svijeta po istom slijedu Ptolomejeve kozmografije“. U pokretu i mimici Apostola naslućuju se karakteristike svih bića (znakova) Zodijačkog kruga.

Tko već ima iskustvo astrologa (izraz, karakter i kvalitet) odmah će prepoznati Ovna, gledajući s desna na lijevo tj. Šimuna.

Šimunovo čelo i profil nosa (Ja-točka) u korjenu nosa (Y) čini ga tako markantnim, kao i obje pružene ruke, što predstavlja početak kozmičkog poretka.

Nasuprot njemu je Bartolomej kao predstavnik Riba – stopala, jedinom apostolu kojem se na slici vide. On kao predstavnik posljednjeg zodijačkog znaka jedini stoji i ima pregled čitave postave apostola za stolom (zodijački krug), a položaj njegovog tijela sa prekriženim nogama otkriva i njegovu nedovoljnu duhovnu prisutnost.

Drugi s desna je Tadej koji sa upitnim i zabrinjavajućim pogledom kao i širokim vratom zastupa Bika.

Matej je, kao Blizanac, rastrzan između svojih misli i onoga što se trenutno događa: sjedi, rukama ispruženim na lijevu stranu, a pogled i glava su okrenuti ka Šimunu.

Kao četvrti slijedi Filip. Sa ženskom konstitucijom vrata i mekoćom lica, On je zastupnik Raka, znaka sa elementima žene i vode, koji sa svojom kružnom linijom pokreta tijela izgleda kao da je naknadno naslikan te ima poseban sjaj.

Slijedi zatim Jakov Stariji. U veličanstvenom položaju gospodara, sa jako izraženim prsnim košem i širokim ramenima, predstavlja regiju srca, tj. Lava.

Iza njega je nevjerni Toma, zastupnik racionalnog kritički nastrojenog, zemaljskog znaka Djevice, koji sa visoko ispruženim kažiprstom ukazuje na oprez.

Isus, sa crvenom pozadinom i togom koja leži dijagonalno preko lijeve polovice tijela, davajući lijevom, a uzimajući desnom rukom, čini dinamičnu sredinu cijele slike. On je izvan zodijaka u izvjesnom smislu. Leži između Djevice i Vage – prvog dana jeseni, kad su noć i dan jednaki. Njegov umirujući lik oslikava harmoničan, istostranačni trokut, tj. staru kozmičku sliku o budućem ljudskom obliku (biću, liku).

Ivan, lijevo od Isusa, je jedini od dvanaest Apostola koji je naslikan kao Isus, sa zelenom pozadinom i kafenom togom, koja leži preko lijeve polovice tijela. Harmoniju, kojom Isus zrači svojim pokretima ramena i ruku, Ivan prima svojim zatvorenim ramenom u kružnoj liniji. Također je u tom uravnoteženom držanju Ivan pravi zastupnik Vage, koja u ljudskom tijelu održava ravnotežu između gornjeg i donjeg dijela tijela. Samo je Ivanova glava, inače položena na prsima Gospodina i naklonjena Petru (Strijelcu).

Juda, izdajica (Škorpion) sjedi do Ivana, međutim nekako zatamljen, tako da je njegov profil jedva prepoznatljiv. On je sa desnom rukom zgrabio vrećicu s novcem i pri tome srušio posudu za Sol (simbol Života), a lijeva ruka je ispružena prema Kristu. Juda, zastupa seksualne impulse Škorpiona.

Petar, predstavnik Strijelca, drži nož iza leđa Jude tako da podsjeća na Škorpiona (u napadu ili obrani). čini se, na slici, da nož pripada više Judi nego Petru.

Andrija, Jarac – zemljani znak, skeptično drži svoje kvrgave ruke i krajevi usana kao da kažu: NE! (negativan stav). Kao njegova suprotnost Filip drži obje ruke ispred prsa, dok su kod Andrije ruke ispružene.

Jakov Mlađi je s desnom rukom naslonjen na ramenu svog susjeda, dok je lijevu ruku ispružio prema Petru. Jakov Mlađi, predstavnik Vodenjaka, nije sklon brzom djelovanju, nego je više realan.

* * *

U ove četiri grupe koje čine po tri ćlana, dominira desna strana.

To su Šimun (Ovan), Filipa (Rak), Ivan (Vaga) i Andrija (Jarac), takozvani kardinalni znakovi zodijaka, točke od kojih počinju godišnja doba. Ova četiri znaka imaju jednu izvjesnu početnu snagu, ali nedostaje im izdržljivost.

Koliko nam je već poznato od Steinera, težiste zodijaka leži u Biku, Lavu, Škorpionu, Vodenjaku – Zemlja, Vatra, Voda, Zrak.

Ona su postala četiri temeljna znaka za listu Evanđelista: Luku, Marka, Ivana i Mateja.

Tadej (Bik), Jakob Stariji (Lav), Juda (Škorpion) i Jakov Mlađi (Vodenjak) su nosioci pojedinih grupa. Njihova cijeloukupna pojava, izražajnost, gestikulacija, snažnije djeluje prema Van.

Eberhard K.R.Bergmann

Post je objavljen 07.01.2015. u 09:03 sati.