Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

TIME - Time (1972.)

Prvijenac zagrebačke grupe TIME je jedan od najboljih LP - ja sedamdesetih godina.. Grupu je osnovao Dado Topić nakon povratka iz beogradske Rock "Korni Grupe" 1971 godine. Po dolasku u Zagreb Dado u dogovoru sa Vladimirom - Mihaljekom Mihom koji postaje menadžer grupe.stvara super Rock grupu., čije su članove obojica birali iz zagrebačkih i hrvatskih grupa. od nekih članova grupe 220, pa do Bezimenih iz Rijeke. Dado je u grupi preuzeo ulogu pjevača i povremenog basiste, te pisca svih tekstova. Moram istači ulogu solo gitarise Vedrana Božića, koji se na ovom LP - ju potvrsio kao vrhunskih solo gitarista.

Glazbeni aranžman grupe je progresivni Rock koji je progurao Dado Topić budući da nije više mogao u "Korni Grupi" podnijeti glazbene kompromise koje je radio Kornelije - Bata Kovač. jedna pjesma bi im bila čisti Progresivni Rock, a druga neki zabavni Pop, pa čak i dječja pjesmica. Sve u cilju vlastite popularnosti žrtvujući na taj način svoju kvalitetu.

Grupa Time nije tako radila. Oni su bili Rock Progresivci sa vrlo kvalitetnom glazbom, i Dadinim odličnim vokalom koji je"izbrusio još kao pjevač Korni Gruupe. Imajući svoj osebujan stil grupa je ubrzo srekla obožavatelje po čitavoj bivšoj državi, ali njihova publika je bila intelektualno probrana, tako da je nikad nije bilo puno . Svirali su u ono vrijeme u popularnom zagrebačkom plesnjaku "Tucmanu", i tamo su bili glavne zvijezde.

Ploča ima kultni status. Ona je odliččno aranžerski napravljena. Svirački i pjevački je odlično izvedena, tj. producirana od Vladimira Mihaljeka - Mihe.

Na ploči bi istakao legendarne pjesme: "Istina Mašina", "Pjesma N0 3", i svevremenska "Za koji život treba da se rodim", koja je najveći hit na ploći.

Za kraj možemo reć da nakon skoro 45 godina od njegovog objavljivanja zvuči svježe i originalno zato je i grupa 2012. za tu ploču dobila zasluženo "Porina" za životno djelo i doprinos hrvatskoj Rock glazbi.


 photo 56a23676-1476-4e7a-9941-321d1dc13303_zps9aa30bea.jpg

Popis pjesama:

Strana A:

1. "Istina mašina" 4:40
2. "Pjesma no. 3" 5:54
3. "Hegedupa upa" 5:15


Strana B:

1. "Kralj alkohol" 6:53
2. "Za koji život treba da se rodim" 10:05


Članovi grupe:

Dado Topić - vocals
Vedran Božić - guitar
Mario Mavrin - bass
Ratko Divnjak - drums
Tihomir Pop-Asanović - keyboards(Hammond)
Brane Živković - Lambert - piano, flute


PREUZMI






Post je objavljen 06.01.2015. u 09:38 sati.