Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Malo o moralu i etici

Povremeno se može naletjeti na "velike moraliste-dušebrižnike" koji se bune zbog nekih fotografija u medijima, tvrdeći kako "snimiti/objaviti tako nešto nije moralno ili etički". Uglavnom se radi o nesrećama, slikama iz ratnih zona, fotografijama pogreba neke osobe, itd... uglavnom stvari koje bi se mogle u užem ili širem smsilu svrstati u crnu kroniku.

No što je zajedničko takvim "moralistima"? Prvo je to što većina takvih uopće nisu (profesionalni) fotografi, niti uopće imaju pojma o fotoreporterskom poslu; počevši od toga da profesionalizam u bilo kojem poslu ne ostavlja mjesta bilo kakvoj emotivnosti i sentimentalnosti.

Drugi, puno veći problem je taj što dotični "moralisti" svoje odluke i stavove baziraju isklučivo na vlastitim emocijama, a ne činjenicama ili potrebama određenog posla - sve ono što im se zbog emotivne reakcije ili svjetonazora ne sviđa njima je "nemoralno" i "neetično". Čak do mjere da smatraju kako bi to, samo iz razloga što im se to ne sviđa i ne žele to gledati jer im narušava komociju, "trebalo biti zabranjeno".

Uglavnom ovako:

Slike iz ratnih zona - ne žele to gledati i uznemiravaju ih - "nije moralno i etički" - "trebalo bi bit zabranjeno."

Slike prometnih nesreća - ne žele to gledati - "nije moralno i etički" - "trebalo bi bit zabranjeno."

Slike sa sprovoda - ne vole gledat kak netko plače - "nije moralno i etički". - "trebalo bi bit zabranjeno."

i tako dalje...

Štoviše,po njima "crna kronika" u novinama ne bi smjela ni postojati, odnosno novinari i fotoreporteri ne bi smjeli raditi svoj posao ako se to njima ("moralistima") ne sviđa... uz to uvjereni su da bi fotografi i fotoreporteri trebali snimati i izvještavati samo s onih događaja i sa onih mjesta koji su njima na temelju njihovih moralnih i dušebrižničkih svjetonazora "prihvatljivi", a takvih stvari zapravo gotovo da i nema (jer u drugim situacijama svoje "moralno-etičke" težnje za zabranama pravdaju "pravom na privatnost").

No treba li možda ponoviti da kada bi se po takvom "moralističkom" ključu zaista išlo zabranjivati sve ono što se nekome (po pitanju puke komocije) ne sviđa, uskoro bi Kambodža pod režimom Crvenih Kmera bila primjer zemlje vrlo velikih ljudskih sloboda...

Post je objavljen 05.01.2015. u 22:05 sati.