Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

NEWSLETTER 25

NEWSLETTER 25



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec prosinac.

Prosinac - mjesec uobičajenih aktivnosti na blogu, objavljeno je 28 postova. Nastavljen je rad na Plastičnoj enciklopediji - gdje je objavljen ostatak tekstova u poglavlju "Održiva plastika".

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom prosinca na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):


01.12. - NEWSLETTER 22 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom studenog.
02.12. - Naši plastičari - Gumbplas - Predstavljanje još jednog plastičara. Obiteljska tvrtka Gumbplas specijalizirana je za proizvodnju dugmadi od poliestera, čijom kvalitetom je danas u stanju zadovoljiti sve zahtjevnije želje kupaca. Proizvodni program obuhvaća dugmad za mušku, žensku i dječju konfekciju, kao i korporativnu i radnu odjeću. Proizvodi se dugmad raznih artikala, veličina i boja, prema vlastitom ili uzorku naručitelja. Tvrtka raspolaže i laserom s kojim su u stanju gravirati bilo koju teksturu na licu ili boku dugmeta.
03.12. - Plastična enciklopedija - Bioplastika - Grafički prikaz podjele što jest bioplastika, a što nije s definicijama, a sukladno prihvaćenim pojmovima od European Bioplastics.
04.12. - Konstrukcijska plastika - Konstrukcijska plastika, naziv za plastiku koja se najčešće koristi za izradu brojnih dijelova strojeva i uređaja) može biti zamjena za uobičajene materijale kao što su drvo, metal i staklo. Nudi prednost lakše obrade, rukovanja, i proizvodnje.
05.12. - Kaciga glavu čuva - video prilog - Zaštitne kacige osnovna su zaštitna oprema u brojnim gospodarskim granama - građevinarstvu, šumarstvu, rudarstvu, procesnoj i prerađivačkoj industriji. Više vrsta plastičnih masa koristi se kao materijal za izradu, a najviše se koristi: akrilonitril/butadien/stirenska plastika (ABS), poliamid (PA), polikarbonat (PC), polietilen (PE) (i to najčešće polietilen visoke gustoće (PE-HD) za školjku kacige, a polietilen niske gustoće (PE-LD) za unutarnji dio kacige).
06.12. - Plastična enciklopedija - Biorazgradljiva plastika - Prikaz biorazgradljive plastike s jasnim odrednicama: biorazgradljiva plastika nije namijenjena za odlaganje u prirodi i biorazgradljivost nije funkcija izvora sirovine, već je vezana samo uz strukturu!.
07.12. - Naši plastičari - Šestan - Busch - Predstavljanje tvrtke "Šestan-Busch" koja nudi opsežnu liniju plastomernih proizvoda kao i kompozitnih proizvoda. U području vojne opreme djeluje u proizvodnji balističkih sredstava zaštite, biološko kemijskih sredstava zaštite i proizvodnji plastičnih dijelova.
08.12. - Plastična enciklopedija - Bioizvorna plastika - Plastika može biti potpuno ili djelomično bazirana na biomasi (= obnovljivi izvori). Primjena obnovljivih izvora trebala bi voditi do veće održivosti plastike zbog manjeg ugljikovog traga (e. carbon footprint). Iako su fosilni izvori prirodni, nisu obnovljivi i ne smatraju se osnovom za bioizvornu plastiku.
09.12. - Što bioplastičari planiraju? - Prikaz ostvarenja i planova svjetskih proizvodnih kapaciteta bioplastike kojeg je za potrebe Europskog udruženja bioplastičara (European Bioplastics) izradio IfBB (Institute for Bioplastics and Biocomposites).
10.12. - Plastična enciklopedija - Održivost plastike - Definicija održivog razvoja je prema sadašnjem razumijevanju Europske unije razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe. Na primjeru održivosti plastike vrlo je važno imati na umu da svi plastični proizvodi već ispunjavaju ekološke, ekonomske i društvene kriterije s višim standardima od analognih konvencionalnih materijala. Bioplastični materijali se stoga mogu promatrati kao materijali koji se natječu s klasičnim plastičnim materijalima u boljem ispunjavanju tih standarda.
11.12. Muzej plastike - Ako netko među starim predmetima pronađe plastični kolut za plivanje na napuhavanje, ono koje je na čepu imalo utisnut logotip nekadašnje splitske Jugoplastike, neka se javi Toniju Politeu. Ne samo što će time razveseliti ovog strasnog kolekcionara i dizajnera, već će i pridonijeti otvaranju prvog muzeja plastike kakav bi se mogao dogoditi baš u Splitu.
14.12. - Plastična enciklopedija - Certificiranje bioplastike - Zbog činjenice da postoji mnogo pogrešnih informacija o "zelenoj plastici", organizacije za normizaciju razvile su norme za područje bioplastike. Sredinom 1990. Europska komisija odredila je da CEN (Europski odbor za normizaciju) razvije norme za kompostabilnu plastiku. Rezultat toga rada je norma EN 13432:2000 koja je usklađena s Direktivom 34/62/EC koja se odnosi na ambalažu.
16.12. - Praktična plastika - Kako zatvoriti plastičnu vrećicu - video prilog - Kako iskoristiti vrećicu i praktično je zatvoriti s čepom od plastenke. Koristan savjet.
17.12. - Pojam erosa - Najlonke, pojam ženskog seksepila, erotski izazov i neiscrpna inspiracija i rekvizit filmskih redatelja. Ali, i spas kod pucanja klinastog remena. Plastični odjevni predmet kojeg su žene obožavale, a muškarci sanjali.
18.12. - Plastična enciklopedija - Plastični rječnik - Pregled i pojašnjenja najčešćih pojmova vezanih uz bioplastiku.
19.12. - Kišobran naš svagdašnji - Evo još jednog podsjećanja na (na žalost?) gotovo svakodnevni uporabni predmet ove godine, a povezuje se usko s plastikom. To je kišobran. Danas se za platno za kišobrane najviše koriste niti poliamida (PA) odnosno najlona, a osim metalnih žica preko kojih se napinje najlonsko platno, i svi ostali dijelovi danas su plastični (polikarbonat (PC), polipropilen (PP), i druge plastike sličnih svojstava). Pokrov kišobrana izrađuje se i od plastične folije poli(vinil-klorida) (PVC)-a, a to su oni prozirni kišobrani.
20.12. - Plastična enciklopedija - Česta pitanja - … i odgovori o bioplastici. Ovim postom završena je objava tekstova u drugom odjeljku Plastične enciklopedije - Održiva plastika.
21.12. - Humanitarno - plastični Snješko Bijelić - Omišljanska karnevalska udruga "Omišjanski Babani" organizirala je među svojim brojnim članovima izradu božićno - novogodišnjih ukrasa. Iste te ukrase ponudili su na humanitarnoj prodaji u Omišlju, a sav prihod od prodaje ide jednoj obitelji iz poplavom pogođenih Račinovaca kraj Drenovaca u hrvatskoj Posavini. Među prekrasnim ukrasima našla su i dva plastična Snješka Bijelića, izrađena od plastičnih, polistirenskih (PS) čaša. U ovim vremenima bez snijega, evo ideje kako razveseliti najmlađe.
22.12. - Blogerska suradnja - Mela - Blogerica Mela, koja uređuje zanimljivi blog "Najljepše želje", izradila je prekrasne božićno - novogodišnje čestitke od raznih dijelova iskorištenih plastičnih predmeta - čaša, plastenki, perlica i dugmadi,.
23.12. - Plastične vijesti 76 - Biorazgradljiva i bioizvorna - Istraživači sa Sveučilišta Fargo Sjeverne Dakote u Sjedinjenim Američkim Državama iz Centra za znanost o održivim materijalima (Center for Sustainable Materials Science at NDSU), razvili su proces proizvodnje plastične biomase koja može biti razgrađena i reducirana na razinu molekula kad se izloži specifičnom svjetlu.
24.12. - Božić dolazi, sretan Vam Božić - Božićna čestitka s prikazom umjetničke svjetlosne instalacije bora od pleksiglasa, odnosno poli(metil-metakrilata) (PMMA) koju je izradila i uslikala akademska slikarica Diana Sokolić iz Zagreba te glazbenog priloga "Let it be" kojeg izvodi danas preminuli Joe Cocker.
25.12. - Plastične vijesti 77 - Medicina i 3D tisak - video prikaz - Video prikaz pripreme i izrade meniskusa postupkom 3D tiska od polimernog materijala.
26.12. - Margarin i plastika - Članak prenesen iz dnevnih novina uz komentar autora bloga..
27.12. - Ah ta Amerika - Diskusije na gradskom vijeću grada Columbia u saveznoj državi Missouri. Na dnevnom redu našle su se dvije zanimljive odluke: prijedlog da se dozvoli izgradnja dvije plantaže marihuane te prijedlog da se zabrane jednokratne plastične vrećice, a temeljem peticije grupe građana predvođene profesorom Frederickom vom Saalom sa Sveučilišta Missouri, inače poznatim kao autorom istraživanja o endokrinim disruptorima.
28.12. - Barbika - Lutka Barbika izrađuje se od plastike. Tijelo, koje je, iako savitljivo, u početku se izrađivalo samo od poli(vinil-klorida) (PVC)-a, a nakon silne antikampanje početkom 2000. godine protiv PVC-a (od čega su američki ekolozi nedavno i službeno odustali) tijelo se izrađuje od akrilonitril / butadien / stirenske plastike (ABS) (iste one od koje se izrađuju LEGO kockice). Tijelo je zaliveno 1 do 2 mm slojem omekšanog PVC-a, a glava se izrađuje od omekšanog PVC-a. Kosa se izrađuje od poliamida (PA) odnosno najlonskih niti. Također, najvećim dijelom i odjeća ove slavne lutke je sintetička odnosno plastična - najlon odnosno poliamid (PA), poliester (PEST), akril, tkani polipropilen (PP), omekšani poli(vinil-klorid) (PVC) i u najnovije vrijeme od recikliranog poli(etilen-teraftalata) (rPET).
29.12. - Plastika to omogućava kirurzima - video prilog - Izraelski plastični kirurzi, nakon 5000 godina šivanja rana na ljudskoj koži, izmislili su način kako na brzi i efikasan način zatvoriti posjekotine i rane, a sve to zahvaljujući plastičnim spojnicama koje se brzo i jednostavno primjenjuju u svim uvjetima. A dijelovi ovih spojnica izrađuju se od polipropilena (PP).
30.12. - Newsletter 24 - Plastična četrnaesta - Pregled najzanimljivijih postova na blogu Plastično je fantastično tijekom 2014. godine.
31.12. - SN2015G - Novogodišnja čestitka.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta, osim zadnjeg dana listopada kada je Europska komisija usvojila Direktivu o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica u EU, a o čemu će biti više riječi u sljedećim izmjenama ovog priloga.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
14.02.2012. - Analiza životnog ciklusa potrošačkih vrećica - Prikaz iznimno važnog istraživanja i zaključaka o potrošačkim vrećicama kojeg je provela Agencija za zaštitu okoliša Velike Britanije. Potvrđeno je da višekratne vrećice nisu značajnije bolje prema okolišu od jednokratnih plastičnih vrećica. A ostale višekratne vrećice (platnene, trajne plastične) trebaju biti korištene iznimno veliki broj puta kako bi se njihov utjecaj na okoliš mogao usporediti s prednostima za okoliš koje pružaju klasične plastične vrećice.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično






Post je objavljen 02.01.2015. u 18:36 sati.