Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Plastična četrnaesta

NEWSLETTER 24


Kraj je godine. Svatko tko imalo drži do sebe pravi nekakav pregled, retrospektivu godine na izmaku, pa mislim si zašto to ne bih i ja napravio. Evo, pogledajmo zajedno što je to 2014. obilježilo na blogu Plastično je fantastično.

U 2014. godini na blogu Plastično je fantastično (uključujući ovaj i sutrašnji s čestitkom koju planiram napisati) objavljeno je 485 postova. Reklo bi se aktivan. Čitatelja je bilo koji desetak manje od 90000 pa se dok ovo pišem bilježi ukupno oko 172 tisuće čitatelja i posjetitelja, a ostavili su 2962 komentara. Eto malo statistike.

Što je tematski obilježilo blog:

SIJEČANJ - u ovom mjesecu nastavljena je objava fotografija u sklopu "Plastičnog foto natječaja koji to nije" da bi na samom kraju mjeseca bio raspisan Međunarodni fotografski natječaj s temom "Plastika i plastični predmeti oko nas".

Što se tema tiče, najviše pažnje pobudio je post Pet najglupljih zabrana u kojem je prenesen članak iz časopisa Forbes koji je napravio je izbor najblesavijih zabrana koje su predložene u Sjedinjenim Američkim Državama u 2013. godini.






Istovremeno, u Europi se pojavljuje Rezolucija o zabrani opasne plastike. Što o Rezoluciji misle hrvatski i bosanskohercegovački znanstvenici upitao sam naše najeminentnije stručnjake na tom području: prof.dr. Igora Čatića - umirovljenog profesora Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba i glasnogovornika Društva za plastiku i gumu, dr.sc. Viktora Simončiča iz Siska - znanstvenika i samostalnog savjetnika u području zaštite okoliša te prof.dr. Aleksandra Kneževića - profesora na Sveučilištu u Sarajevu i eksperta održivog razvoja. Pogledajte što kažu u postu Eminentni stručnjaci komentiraju EU-rezoluciju o zabrani opasne plastike.






VELJAČA
- i u ovom mjeseci nastavljeno je s objavom cijelog niza odličnih fotografija u sklopu "Plastičnog foto natječaja koji to nije".

A među zanimljivim temama bilo je riječi o seksi igračkama, ali i vrlo indikativna vijest iz SAD-a gdje nas tamošnji zeleni obavještavaju da zaključuju anti-PVC i anti-ftalati kampanje jer se je ta vrsta plastike i dodaci pokazali sigurni u upotrebi, a istovremeno se američki zeleni fokusiraju na razvoj aktivizma i obuku aktivista. Više možete pročitati u postu Američki zeleni prekinuli anti PVC kampanju.







OŽUJAK
- i u ovom mjeseci nastavljeno je s objavom cijelog niza odličnih fotografija u sklopu "Plastičnog foto natječaja koji to nije", a zadnjeg dana ožujka zabilježen je 100 tisućiti posjetitelj.

Među temama ističe se predstavljanje dresova Vatrenih koji se izrađuju od recikliranog poli(etilen-teraftalata) (rPET)-a.

Predstavljena su i dva istraživanja. Prvo: Plastična ambalaža višestruko bolja od alternativne - gdje je konzultantska kuća Franklin Associates ERG za potrebe Američkog vijeća za kemiju i Udruženja plastičarske industrije Kanade sačinila istraživanje "Utjecaj plastične ambalaže na potrošnju energije i emisiju stakleničkih tijekom uporabnog vijeka ambalaže u SAD-u i Kanadi" (Impact of Plastics Packaging on Life Cycle Energy Consumption & Greenhouse Gas Emissions in the United States and Canada) kojim su utvrđene i potvrđene već dobro poznate činjenice vezane uz plastičnu ambalažu.

I drugo: O utjecaju biorazgradive plastike na sustav recikliranja - najnovije istraživanje koje je provedeno pod okriljem Europskog udruženja bioplastičara (European Bioplastics), proveli su nezavisni stručnjaci njemačkog Instituta za bioplastiku i biokompozite (Institute for Bioplastics and Biocomposites) Sveučilišta u Hannoveru, u suradnji s talijanskom Udruženjem ambalažera (Italian National Packaging Consortium - CONAI) i tvrtkom BIOTEC. Utvrđeno je da do 10 % kompostabilne plastike u prikupljenoj količini klasične (nerazgradljive) otpadne plastike neće imati lošega utjecaja na kvalitetu reciklata.











TRAVANJ
- U ovom mjesecu započinje objava pristiglih radova na Međunarodni natječaj na temu plastike "Plastika i plastični predmeti oko nas", a ujedno i sa zadnjim danom i istek roka za prijem radova na natječaj. Na žalost, 21. travnja stigla nam je tužna vijest da nas je zauvijek napustila uvažena članica Društva za plastiku i gumu gospođa Ranka Ćatić.

Među temama, svakako valja izdvojiti da je Europski parlament 15. travnja održao plenarnu sjednicu na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila diskusija, a 16. travnja i prihvaćanje prijedloga Direktive o smanjenju potrošnje laganih plastičnih vrećica (Direktiva 94/62/EK). Prijedlog Direktive prihvaćen je s 539 glasova ZA, 51 glas PROTIV i 72 suzdržana. Više o tome u postu: Europski parlament ZA ograničenje potrošnje laganih plastičnih vrećica.

Vezano uz sjednicu Europskog parlamenta, neugodno nas je iznenadila diskusija naše europarlamentarke gospođe Dubravke Šuice, pa smo se zapitali: Gospođo Šuica, jeste li dosljedni?, a čitateljima bloga predstavljeno je Što su hrvatski proizvođači tražili od svojih europ-arlamentaraca?.









SVIBANJ
- Nastavak predstavljanja pristiglih fotografija u sklopu Međunarodnog natječaja na temu plastike "Plastika i plastični predmeti oko nas", a 25. svibnja objavljeni su rezultati natječaja - nagrađeni i radovi odabrani za izložbu.









Od tema zanimljivo je istaknuti prilog suradnika bloga dr.sc. Viktora Simončiča: Kako prikupljati komunalni otpad? koji je pobudio veći interes čitateljstva, a i kasnije je prenesen na više drugih portala.

Krajem mjeseca, autor bloga dobio je poziv da održi prezentaciju te sudjeluje na Festivalu ambalaže "FEST A CROPAK" na Eko Forumu "Plastične vrećice Pro & Contra".


LIPANJ - Mjesec je započeo s tri zanimljive teme:

Od budala zaštite nema - komentar na e-poštu koja cirkularno kruži internetom, a govori o oznakama u boji na plastičnoj ambalaži, u pravilu na plastičnim tubama,

Jesu li plastične vrećice najveća pokora čovje-čanstva? - prikaz prezentacije koju je autor bloga održao na međunarodnom savjetovanju "Trendovi u ambalažnoj industriji - Eko forum: plastične vrećice pro & contra", koje je održano u organizaciji FEST.A.CROPAK na Plitvicama,31.5. i

Tko to (opet) truje javnost? - reagiranje na poruku koja je (opet!) prostrujila internetom, a neke dnevne novine i web portali objavili kao članak Tihi ubojica: Ovo je plastika koju obavezno morate izbjegavati! o štetnosti plastike s obrazloženjima oznaka na dnu plastične ambalaže. Kako se radi o potpunim netočnostima, neprovjerenim, krivim i lažnim podacima koje nepotrebno uznemiravaju, da ne kažem truju javnost, poslano je uredniku portala reagiranje, koje je objavljeno i na stranicama bloga.



11. lipnja, čast mi je bila sudjelovati na sjednici Skupštine Društva za plastiku i gumu koja je dodijelila posebnu nagradu autoru bloga "Plastično je fantastično" - pa je objavljen post Eto, da se malo pravim važan. Nagrada je dodijeljena, kako se kaže u obrazloženju: zbog neprocjenjivoga doprinosa Urednika bloga "Plastično je fantastično" promicanju plastike i gume u cjelini, obrani plastičnih vrećica kako na blogu tako i u stručnim povjerenstvima, tribinama, skupovima te zamisli da se organizira vrlo uspješni foto-natječaj s motivima plastičnih proizvoda.


U postu Što smo mogli, učinili smo prikazan je članak objavljen u riječkom Novom listu 13. lipnja 2014. Hrvatska želi zaštititi proizvođače plastičnih vrećica. Jedan od rijetkih članaka u novinama i općenito u medijima koji na pozitivan način tretira plastične vrećice i proizvođače tog svakodnevnog proizvoda. Uz ovu temu nadovezuju se i dva posta: Plastične vrećice jesu hrvatski interes - priča o neopravdanim napadima na plastične vrećice, ovaj svakodnevni proizvod seže unazad dvadesetak godina. Ovo je članak o povijesti nastojanja stručnjaka i znanstvenika okupljenih u Društvu za plastiku i gumu i drugih institucija u obrani ovog ekološkog, praktičnog i ekonomičnog proizvoda, te kakvo je trenutno stanje u Hrvatskoj u odnosu na predloženu Direktivu o smanjivanju potrošnje plastičnih vrećica te Koliko su zelene zabrane? - gdje je predstavljeno istraživanja o ekološkim i ekonomskim utjecajima zabrana ili oporezivanja plastičnih vrećica.

Mjesec je zaključen s prilozima uvaženih vanjskih suradnika bloga: dva priloga prof.dr.sc. Igora Čatića Plastičari industrijaliziraju Floridu i Industrijalizacija ili reindustrijalizacija te s dva priloga dr.sc. Viktora Simončiča: Moderno postupanje s otpadom i Održivost aktualnih prijedloga tehnika CGO.





SRPANJ - je mjesec kojeg su prvu polovicu obilježile pripreme te uspješna izložba fotografija s Međunarodnog fotografskog natječaja "Plastika i plastični predmeti oko nas". Otvorenje u prostorima Foto kluba Rijeka je bilo dobro posjećeno i ocjene posjetitelja su bile vrlo povoljne.





Zanimljive teme koje su obilježile srpanj, svakako je post Ups, a što sad? gdje je predstavljeno najnovije znanstveno istraživanje kojim je utvrđeno da ogromna količina plastičnog otpada polako nestaje s površine oceana. Autor bloga postavlja otvoreno pitanje: A što sad? Sad kad je javnost toliko pripremljena na radikalne akcije, kada javnost očekuje poduzimanje stvarnih i učinkovitih mjera, kada se iznalaze rješenja za iskorištavanje svog tog plastičnog otpada, najednom ga nema. Ostaje otvoreno pitanje je li ga uopće i bilo u tolikoj količini s kojima su nas svi ti katastrofičari, kvazi zeleni i eko manipulatori cijelo vrijeme plašili. Komentar, odnosno dio odgovora na to pitanje nekoliko dana kasnije dao je uvaženi profesor dr.sc. Dragoslav Stoiljković iz Novog Sada.

KOLOVOZ - završila je gužva oko fotografija, a mjesec je obilježio novi projekt bloga: Plastična enciklopedija.

Kraj mjeseca dočekala nas je odluka da se u Kaliforniji zabranie jednokratne plastične vrećice - na području cijele savezne države, prve savezne države u SAD-u s takvom uredbom, te da se na papirnate uvede obavezni namet od najmanje 10 $ centi (oko 58 lipa).





RUJAN
- u prvoj polovici mjeseca održana je izložba fotografija Plastika i plastični proizvodi oko nas u Galeriji Lapidarij , a Izložba u Omišlju je otvorena zadnjeg dana kolovoza. Ono što je važno naglasiti čitateljima, ovaj postav izložbe pozvan je u Tehnički muzej u Zagrebu. U travnju 2015. održati će se Festival znanosti, na kojemu će jedna od manifestacija biti i ova izložba.

Dugogodišnji izvor nesuglasica između plastičara - ekologa - bioplastičara i oxoplastičara ima realnu šansu biti riješena. U postu Raščistimo to već jednom! - Oxorazgradiva plastika - hoće li se biorazgraditi? - najavljeno je da će dvije svjetski priznate institucije: OWS (Organic Waste Systems) iz Genta u Belgiji i IKT (Institute of Polymer Technology) Sveučilišta Stuttgart u Njemačkoj provesti sveobuhvatno laboratorijsko istraživanje o oxorazgradivoj plastici s ciljem traženja odgovora na pitanje iz naslova posta.



Autor bloga je u postu Umjesto odgovora na komentare pojasnio svoje stavove o bioplastici. Nadam se jasno i nedvosmisleno.

I ne može proći gotovo niti jedan mjesec, a da se ne mora reagirati na gluposti iz dnevnih novina. U postu Dvaput je dvaput, pa makar i glupost bila - komentar na dva članka iz dnevnih novina o navodnim opasnostima plastičnih predmeta. Post je izazvao veliku pažnju čitatelja bloga Plastično je fantastično, Blog.hr-a kao i web portala Dnevnik.hr, te na Facebook stranici Blog.hr-a.

LISTOPAD - mjesec uobičajenih aktivnosti na blogu, objavljeno je 26 postova. Međutim obilježen je s dva značajna događaja. 18. listopada Slobodna Dalmacija je na dvije stranice objavila veliki intervju s autorom bloga o plastičnim vrećicama, što je bio povod izdavanju izvanrednog broja newslettera.

Kraj mjeseca, dočekala nas je vijest da je Europska komisija prihvatila Direktivu o ograničavanju potrošnje vrlo tankih plastičnih vrećica za 80 % u odnosu na 2010. godinu u svim svojim članicama. Na žalost, jedinstveni stav Hrvatske - protiv, ostao je usamljen i Direktiva je u Europskoj komisiji prihvaćena.

Zanimljivo je bilo i to što se autoru bloga javila agencija koja zastupa proizvođača aditiva za oxorazgradnju i tražili su objavu službenog stava proizvođača (što je i učinjeno u postu: Zagovornici u obrani oksoplastike, ali i zatražili očitovanje autora bloga što je i učinjeno u postu Moj odgovor oksoplastičarima.

A posebno zanimanje blogerske zajednice izazvao je post Dron nakon incidenta s bespilotnom letjelicom u Beogradu za vrijeme nogometne utakmice Srbija - Albanija.












STUDENI
- mjesec uobičajenih aktivnosti na blogu, objavljeno je 29 postova. Ipak, mogao bi se nastaviti rad na Plastičnoj enciklopediji - gdje je pripremljeno 10 tekstova o održivoj plastici, a do kraja mjeseca objavljena 3, dok će ostali u dvodnevnom ritmu izlaženja biti objavljivani do sredine prosinca.

Dva su posta koje valja izdvojiti: Nismo (još) uspjeli - Europska komisija prihvatila je prijedlog Direktive o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica. Da bi stupila na snagu, potrebno je da je prihvati i Europski parlament. O tome će se s parlamentom još pregovarati. Realno je za očekivati da će se brzo usuglasiti jer je parlament već pozitivno glasovao o prijedlogu i uputio ga komisiji na usuglašavanje. Što reći, nismo uspjeli. Ili bolje reći: još nije da nismo uspjeli. Proizvođači plastičnih vrećica, Društvo za plastiku i gumu i Udruženje za plastiku i gumu (pri HGK) organizirali su se, dobro pripremili argumente i uspjeli Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode obrazložiti osnovne činjenice o plastičnim vrećicama, činjenice koje su nebrojeno puta prezentirane na ovom blogu, i jedino što se je moglo očekivati - da ti argumenti struke i znanosti budu prihvaćeni. I jesu.



I drugi post: Licemjerni prijatelji životinja - na žalost, navodni prijatelji životinja ponovno su pokazali svoju licemjernost i neznanje. Ulaze u područja koja ne poznaju, ali ih glasno i bučno komentiraju, koriste teške i patetične riječi, bez ikakvih podataka, bez veze sa stvarnošću. Na žalost, ne samo ti navodni prijatelji životinja, već i druge kvazi ekološke udruge najčešće su samo eksponent nečijih interesa. Držim da su to neozbiljne udruge koje sišu novac nas poreznih obveznika, a samo ih pitam, odakle novac ako nemamo proizvodnju.


Na ovaj drugi post nadovezao se uvaženi suradnik bloga prof.dr.sc. Igor Čatić i pripremio prezentaciju koja je objavljena u postu: Moj obračun s njima - naime, ekopopulisti godinama su na brojne adrese širom svijeta slali razne prezentacije, letke, formirali razne web stranice, gdje su između ostalog vrlo perfidno manipulirali s činjenicama, plasirali faktoide, pa i lažno prikazivali podatke vezane uz plastične vrećice. Prof.dr. Igor Čatić, poslao je prezentaciju koja je nastala još 2009. godine, a zadnji puta je revidirana 2011. kao njegov odgovor na sve te brojne neopravdane i sasvim ciljane napade na plastične vrećice, kako kaže: Moj obračun s njima, ali ovaj puta provjerenim i točnim podacima.

Možda valja još istaknuti da je autor bloga u riječkom Novom listu pročitao vijest kojom se čitateljstvo obavještava da je u sklopu eko akcije "Eko-energetski kutak" Općine Viškovo "čak 7000 plastičnih vrećica zamijenjeno za 240 platnenih". To je ponukalo autora bloga da se direktno obratim aktivistima s namjerom da ih upozna s činjenicama vezanima uz akciju kao i jasno pobrojanim dokazima o pamučnim vrećicama, a koje nisu nimalo ekološke. Naime, u informatičkom svijetu poznat je virus nazvan "Trojan", kada korisnik svojom aktivnošću sam sebi napravi štetu na svom softwareu. Čini mi se da bi se eko akcija Opčine Viškovo mogla jednostavno nazvati Ekološki trojan.









PROSINAC - opet mjesec pun aktivnosti. Završeno je s objavom druge sekcije Plastične enciklopedije: Održiva plastika koji sadrže tekstove koje je pripremila suradnica bloga mr.sc. Maja Rujnić Sokele.

A predstavljeno je i nekoliko originalnih proizvoda i ideja, kao što su: Dugme, Kaciga i Vojne kacige, Muzej plastike, Najlon čarape kao pojam erosa, Kišobran naš svagdašnji, Margarin i lutka Barbika.




Svakako valja istaknuti i uspješnu međublogersku suradnju tijekom cijele ove godine, gdje su drage kolegice blogerice i cijenjeni kolege blogeri svojim prilozima obogatili sadržaj ovog bloga, pa se ovom prilikom zahvaljujem dragim blogericama Valcer, Mela, Mecabg, Čiovka, Yulunga i gospodi blogerima: 20 do asa, Sjedokosi i More ljubavi kao i suradnicima koji su svojim tekstovima uvelike doprinijeli kvaliteti i vjerodostojnosti bloga: prof.dr.sc. Igoru Čatiću , dr.sc. Viktoru Simončiču i mr.sc. Maji Rujnić Sokele .

Eto, to bi bila ta Plastična četrnaesta na ovom blogu. A sutra slijedi čestitka s najljepšim željama u Novoj 2015. godini.


Korištene fotografije:
Aleksandar Tomulić - Nebriga , Alemka Goleš - Plastični krokant , Andrea Lovrić - Creative disorder ,
Biserka Harapin - Kompozicija , Diana Sokolić - Aurora borealis , Diego Tiengo - Chain ,
Dragan Nišler - Crne vode , Filip Žauhar - Zavojnice , Irma Podoreški - Čekanje ,
Ištvan Miško Kerekeš - Jači kvači , Ivan Galić - LP , Jelena Alpeza - Vrtlog , Josip Banović - Čepovi ,
Katja Crevar - Still Ili , Miro Dežulović - Mediterraneo , Nevenka Miklenić - Cvjetanje ,
Renato Muškardin - Šarenilo , Sagittariusclassic - Ortofon , Santea Niss - Water ,
Valentina Bunić - Womans Heart , Vjekoslav Šabarić - Kvačice , Željko Car - Mreže ,
Željko Car - Uhvaćene plutače , Željko Pleše - Plastične cijevi






Post je objavljen 30.12.2014. u 20:40 sati.