Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Biorazgradljiva i bioizvorna


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 76


Istraživači su razvili biorazgradljivu plastiku iz biomase



Istraživači sa Sveučilišta Fargo Sjeverne Dakote u Sjedinjenim Američkim Državama iz Centra za znanost o održivim materijalima (Center for Sustainable Materials Science at NDSU), razvili su proces proizvodnje plastične biomase koja može biti razgrađena i reducirana na razinu molekula kad se izloži specifičnom svjetlu.

Osim ulja dobivenih iz poljoprivrednog uzgoja, današnji istraživači za proizvodnju bioizvorne plastike koriste saharozu, lignin i celulozu kako bi stvorili molekule koje se mogu pretvoriti u polimere za proizvodnju plastike. Reducirane supstance mogu biti iskorištene za formiranje nove plastike.

Međutim, istraživači su u ovom istraživanju upotrijebili fruktozu iz voća kako bi proizveli otopinu iz koje se može proizvesti plastika. Kad se ta plastika tri sata izloži ultraljubičastoj svjetlosti na valnoj dužini od 350 nanometara, dolazi do razgradnje i reducira se ponovno na topljive molekule.

Plastika je ključni sastojak u skoro svemu danas, od elektronike do vozila i ambalaže. Odbačena, najčešće se završava u oceanima i na odlagalištima. Razvojem ovog procesa proizvodnje biorazgradljive plastike iz bioizvora želi se unaprijediti održivost i smanjiti zavisnosti o fosilnim izvorima.

Trenutno je istraživački tim zaokupljen s unapređenjem čvrstoće i trajnosti ovako dobivene plastike.



Izvor:
AZO Materials: Researchers Develop Biodegradable Plastics from Biomass




Post je objavljen 23.12.2014. u 00:06 sati.