Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

The fine art of trolling

Obitelj obično držim podalje od mojih internetskih dangubljenja. No, juče sam moju 16 – godišnju gimnazijalku zamolio da pročita moj zadnji post, komentare na nj – i njihov neočekivani nastavak na blogu Lion Queen. Njen zaključak – a ona ni inače ne pati od dlake na jeziku: "WTF? Koje to uopće veze ima s temom tvog posta? S bilo čim?". Tu sam podigao kažiprst i poučno rekao: "Mala, ovo ti je bio školski primjer trolovanja topika."



Po definiciji – internetski trol je osoba koja sije razdor na internetu zamećući svađe ili uznemirujući ljude slanjem provocirajućih, irelevantnih, ili s temom nepovezanih postova u internetskoj zajednici poput foruma ili bloga, s namjerom izazivanja emocionalnog odgovora u čitatelja, ili remećenja normalnog toka rasprave. Radi se ukratko o osobi koja sabotira raspravu kako bi sprdala sudionike ili na neiskren i podmukao način ostvarivala druge vlastite skrivene ciljeve. Političke stranke, vlade, velike firme i druge interesne skupine katkada koriste usluge profesionalnih trolova koji na internetskim društvenim mrežama propagiraju njihove ciljeve, guše opoziciju i na druge načine oblikuju javno mnijenje.

Iako postoje vrlo agresivni trolovi, zločesta osoba koja izravno vrijeđa druge korisnike ne mora biti trol. Bit djelovanja trola je nepoštenje – uvijek i iznova igra na kartu vaše dobrote i povjerenja kako bi vas izradio. Kako razlikovati trola od osobe koja nije u stanju pratiti raspravu, individue deficitarne inteligencije, obdarene tvrdoglavošću (skraćeno: idiota)? To katkad i nije lako: treba obratiti pažnju na fine detalje – netko tko se doima pametnim, a onda naprosto ne kuži najjednostavnije činjenice vjerojatno vas vuče za nos. Netko tko se pravi idiotom radi manipulacije potajno povlači pametne poteze. Vjerujte instinktu.

Moj instinkt mi kaže da je spomenuta internetska prepirka otprije par dana spretno i ne po prvi put odrađena rutina u režiji sposobnih ljudi, vještih u improvizaciji.

Operacija je tekla ovako:

1. Bloger (mosor2) postavlja temu Muzički blizanci vezanu za sličnost popularnih pjesama poznatih autora.
2. Tema u mirnoj i lijenoj diskusiji (semper contra, blogdogg, SPIG, mosor2) odlazi u lagani fade out.
3. Nailazi trol – insider (Lion Queen) i, kao na nizu drugih tema, baca mamac (komentar nevezan za temu, reklamirajući jednog od kandidata na idućim predsjedničkim izborima).
4. Blog.hr na naslovnici ističe komentar Lion Queen.
5. Lion Queen koristi situaciju začinjavajući svoju propagandu evidentno netočnim podacima.
6. S naslovnice pristiže nekoliko dobronamjernih ispravljača (Dante, neverin) koji relativiziraju krive navode Lion Queen.
7. Na ješku se konačno upeca pero u šaci, radosno hvatajući Lion Queen u kontradikciji s njenim postom otprije pet godina.
8. Počinje frka: Lion Queen optužuje peru za prikupljanje informacija o njoj. Mosor2 pokušava moderiranjem spustiti tenzije.
9. Pero, nedvojbeno vrlo inteligentan, ali također i dozlaboga logorejičan logičar – didaktičar pada u zamku svoje taštine i uživa, nadmoćno i dokumentirano rasturajući apsurdnu tvrdnju Lion Queen. Koji naivac.
10. Lion Queen odigra majstorski trol – potez: ignorirajući perino objašnjenje otvara kod sebe temu o špijunaži na blogu gdje dramatizira o svojoj ugroženosti i sumraku demokracije. Tema, očekivano, stiže na naslovnicu.
11. Nakon što je Lion Queen diskusiju mudro premjestila na domaći teren, pušta da se uz pređašnje, priključi više novih dobronamjernih komentatora (Annaboni, Sjedokosi, Lou Salome, Gorkić Taradi, Plastik, Mela, Sklodowska,...), pa igra na sigurno i povlači se. Njen nick neće sudjelovati u diskusiji gotovo čitav dan. Doduše, budno prati što se zbiva ostavljajući komentare na trećim blogovima.
12. U međuvremenu na scenu stupaju trolovi – agresivci (bocjacciozg, tignarius) i trolovi – apologeti (Mekon, stefanio), kao i nekoliko autentično zbunjenih likova (kalorijski restoran minus40kg ... dražen, Fotografi svih zemalja naoružajte se, odmak) koji podižu tenzije pedesetak prisutnih. Pero u šaci i neverin dobivaju pojačanje od racionalnih (Alžbete Bathory, missillusion, DOBAR, LOŠ, ZAO,...). SarahBernardht izražava zabrinutost za hipersenzibilnu Lion Queen, koja u bekstejdžu vjerojatno piša od smijeha.
13. Pojavljuju se mega – trolovi blenderica i Mirče. Lion Queen u jednom trenutku procjenjuje da će Mirče biti kontraproduktivan, pa mu briše prve postove, ali uskoro shvaća da je dobrodošao kako bi sentimente dodatno udesnio. Kad vidiš Mirčeta, i bocjacciozg ti izgleda skoro normalan.
14. Pero u šaci iscrpljuje se beskrajnim objašnjavanjem očiglednog u čarkama s odmak i kalorijskim, postižući samo to da svima postane dosadan. Nekolicina drugih rikošetira se od blenderičine napasne mahnitosti.
15. Naposlijetku stiže i gazdarica Lion Queen, in her own write; netaknuta logikom ponavlja svoje i zaključuje meč u svoju korist, dok se društvo razilazi, a rezignirani protivnici omamljeno bauljaju ringom, ne shvaćajući o čemu se uopće radilo.

Rezime: parole su lansirane, Lion Queen je neokrznuta, protivnici su obeshrabreni i izvrgnuti ruglu, a površna većina rezonira da mora da je pobjednik bio u pravu, kad mu toliki pametnjakovići nisu mogli ništa. Nitko ne voli pametnjakoviće. Djeco, gledajte i učite od profesionalaca.

Neki od vas će me vjerojatno optužiti za paranoju. Lion Queen je naposlijetku uvažena blogerica, a i većina drugih koje sam proglasio trolovima su godinama dio zajednice. Priznajem, ne pišem često kao prije i nikad se nisam trudio da odnose među blogerima upoznam detaljno, no možda me baš to čini kvalificiranim da nepristrano procijenim situaciju.

A što vi mislite?

Post je objavljen 12.12.2014. u 01:45 sati.