Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Idiotistan?

Čini se kako se u zadnje vrijeme sve češće događaju slučajevi gdje se umjesto represije na prave počinitelje prekršaja i/ili kaznenih djela, od strane državnih institucija, radi nepotrebna represija i na žrtve tih prekršaja i kazenih djela. Ponekad čak i samo na žrtve.

Prvo bi tebalo podsjetiti na događaj od prije cca godinu dana, kada je jedan čovjek verbalno i fizički napao snimateljicu koja je snimala prosvijed građanske akcije ispred jednog zagrebačkog hotela, samo zato jer je snimala u njegovom smjeru; iako je svakom jasno tko je u ovom slučaju žrtva (snimateljica), a tko napadač (nasilnik), u prvi mah prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira podignute su i protiv napadača i protiv žrtve (snimateljice)! Tek je naknadno, nakon poprilične medijske hajke, prijava protiv snimateljice povučena.

Uz to, kako pišu novine, nedavno se dogodilo još apsurdnih situacija u kojima se doista treba zapitati koga zapravo štiti izvršni državni aparat - žrtve ili kriminalce?

Naime, nedavno su mediji pisali kako se dogodilo da je jedan čovjek vikanjem otjerao pljačkaša koji je provalio u njegov dom. Iako je policija uhvatila provalnika, uredno je i protiv žrtve podignuta prekršaja prijava za remećenje javnog reda i mira jer je - pozivao upomoć!? Bilo je i drugih sličnih slučajeva o kojima su mediji isto tako pisali (npr. kad je jedan nasilnik za napad na osobu koja je šetala psa dobio samo prekršajnu prijavu za napad na osobu, dok je za napad na psa dobio kaznenu!? To neizostavno nameće zaklučak da danas očito životinjski život vrijedi više od ljudskog?).

APSURD 'Galamom sam otjerao pljačkaša, a onda sam ja optužen za kršenje javnog reda i mira!'

Štiti li hrvatski zakon građane ili lopove? Liječnik optužen za kršenje javnog reda i mira jer je galamom otjerao pljačkaša

Dakle, što se ovoga može pretpostaviti?

Ako netko negdje napadne nekog fotografa jer mu se ne sviđa što nešto snima, ili zbog same činjenice da ima fotoaparat, može očekivati da će, ako ne šuti (poziva upomoć), ne stoji u stavu mirno, odnosno poduzme bilo što da se obrani, završiti na sudu kao nekakav "kriminalac" (uz upitnost toga da li će napadač uopće i biti uhvaćen)... Štoviše, kako sada stvari stoje ispada da ne bi smio trčati za napadačem ili lopovom, i zadržati ga do dolaska policije, jer bi se to onda lako moglo izokrenuti u protupravno zadržavanje, pogotovo ako upotrijebi silu da ga zadrži, tj. spriječi u bijegu? A da kojim slučajem u nauguravanju i samoobrani udari čovjeka šakom ili fotoaparatom u glavu ili u neki drugi osjetljivi dio tijela, i nanese mu time neku ozlijedu, napadač bi čini se automatski ispao "žrtva", dok bi fotograf dobio bih ne samo prekršajnu prijavu, već možebitno i kaznenu za nanošenje ozlijeda!? Iako se radilo o nužnoj obrani ili krajnjoj nuždi? Uz to, već se događalo da su ljudi lažno prijavljivali fotografe, nakon nakon čega su ovi trpili represiju, dok nije poznato je li se onima koji su podnjeli lažnu prijavu uopće išta dogodilo (npr. kazena prijava zbog lažne prijave kaznenog djela)...

Post je objavljen 08.12.2014. u 00:01 sati.