Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

…izvan teme… Pozdrav iz Zagreba



GDJE JE MJESTO ZA DEPONIRANJE GLOMAZNOG OTPADA IZ GRADA ZAGREBA ?

Na 21. Sjednici gradske skupštine koja je održana 2.12. razglednicu Pozdrav iz Zagreba dijelili su entuzijasti, dobrovoljci, ljudi koji prate politička i društvena događanja u Gradu Zagrebu i koji znaju što je prioritet Grada Zageba. Na razglednici, na 16 fotografija je 16 novih, odlagališta glomaznog otpada.
Na razglednici Pozdrav iz Zagreba su redom fotografije na kojima je su velike hrpe glomaznog otpada. Fotografija je dokument stvarnosti. A stvarnost na fotkama je takva da nameće pitanje: Tko je odgovoran zato što građani deponiraju glomazni otpad po zagrebačkim kvartovima?Građani su najvjerojatnije primorani – zbog raznih okolnosti svoga života- iznositi iz stanova i kuća glomazni otpad. Budući da nitko sa nivoa Gradske Uprave nije definirao datume odvoza i legalna mjesta odlaganja glomaznog otpada, građani su silom prilika, lokacije odlaganja odabrali sami . Ali to nije kraj već početak koji zahtijeva veliku odluku nadležnih za čistoću grada Zagreba. Odluka treba biti u tome što treba sakupiti po gradskim kvartovima glomazni otpad i deponirati ga na mjesto namjenjeno za to. A gdje je mjesto za deponiranje glomaznog otpada grada Zagreba? Glomazni otpad je opasnost zagađenja koja očito je, raste bez kontrole i prerasta u anti ekološku bombu. Do 15. studenog 2014. je, navodi se podatak i od strane zastupnika skupštine Grada Zagreba bilo više od 300 divljih odlagališta otpada koji su evidentirani u Zagrebu.

Image and video hosting by TinyPic

Na razglednici Pozdrav iz Zagreba samo je mali dio fotografirane stvarnosti tzv. divljih odlagališta glomaznog, ali očito i sitnog otpada.
Evo imena kvartova i ulica s fotografije:
1.Avenija Većeslava Holjevca,2. Činovničke livade na Sljemenu 3.Čulinečke ceste 4. Klin – Dubrava, 5. Gavelina ulica 6. Oboj, kod električne trafostanice na području općine Maksimir 7. Planinska ulica 8. Potok Medvešćak ,9. Rijeka Sava 10. Zagrebački velesajam, 11. Savica 12. Rudeš 13. Sruki 14. Tomislavova ulica 15.Ulica Hrvatske mornarice i 16. Sava - Savica

Godinu dana je na snazi zabrana zbrinjavanja glomaznog otpada na Jakuševcu, a da u tom periodu nije pronađeno riješenje za otpad koji se gomila na gradskim ulicama. Svakodnevno se komunalnom redarstvu prijavi nova lokacija odlaganja glomaznog otpada kojega nitko ne odvozi niti ne čisti. Otpad se, kažu informacije, ne odvozi ni iz reciklažnih dvorišta koja su zbog toga zatrpana i građani neznaju gdje odlagati glomazni otpad. Grad Zagreb je tek 9.10.2014. donio dokument Plan gospodarenja otpadom. Taj je dokument Grad trebao donijeti prije sedam godina.
I što slijedi dalje?
Nekontrolirano odlaganje glomaznog otpada u milijunskom gradu problem je koji bi gradske čelnike, ako još nisu shvtili veličinu problema, uskoro trebao stajati funkcije - zbog neodgovornosti i neodlučnosti da obavljaju posao koji im je u opisu radnog mjesta.

Post je objavljen 05.12.2014. u 22:25 sati.