Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Večer matematike u Osnovnoj školi „Alojzija Stepinca“ – 04. 12. 2014.

U organizaciji Osnovne škole „Alojzija Stepinca“ u Zagrebu na Vrbanima, 04. prosinca 2014. godine, održana je manifestacija „Večer matematike.“ Radionice, natjecanja, kvizovi i igraonice ispunile su prostore škole velikim zanimanjem za matematiku – više stotina djece i roditelja sudjelovalo je u brojnim programima.
Svojim dolaskom je ovaj događaj po,astio Njegova Ekselencija Keiji Ide, veleposlanik Japana. Sam je sudjelovao u programu prezentacijom japanske misaone vještine Shogi. Gospodin veleposlanik je nakon toga predstavio pomagalo za računanje soroban, nama poznatiji pod nazivom abacus. Posebno ga je razveselila recitacija haiku pjesama tematski vezanih uz matematiku.


Lijevo: na desnoj polovini slike je predstavljanje igre atari-go ( zarobljavanje kamenčića na ploči 9x9 ) kojom počinje učenje igre go.
Desno: predstavnici šahovskih i go organizacija u društvu veleposlanika Japana.

U programu manifestacije sudjelovali su predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje RH, profesorica Draženka Kovačević, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, profesorica Katarina Miljković, Hrvatskog matematičkog društva i Hrvatskog origami društva.
Posebno izaslanstvo ostvarili su predstavnici Hrvatskog šahovskog saveza. U manifestaciji su sudjelovali predsjednik Ivan Leko, tajnik Ervinom Sindik, te velemajstori i šahovskim prvaci Hrvatske Goran Dizdar i Mladen Palac. Hrvatska igo udrugu su također predstavljali predsjednik Zoran Mutabžija i dopredsjednici Zvonko Bednjanec i Mladen Smud.
U osnovnoj školi „Alojzija Stepinca“ redovno djeluje šahovska radionica na kojoj učenici vježbaju vrsno baratanje šahovskim figurama, kao i nizanje crnih i bijelih kamenčića misaone igre go. Uzvanici su razgovarali o brojnim načinima na koje različite misaone igre i vještine pomažu učenicima u ovladavanju školskog programa i znanjima redovne nastave. Učenje šaha je posebno pozdravio šahovski velemajstor i izbornik nacionalne vrste, te voditelj programa "Šah u škole," Goran Dizdar.

Večer prepuno događanja, doživljaja, igraonica i zabave zasigurno će ostati u lijepom sjećanju brojnim učenicima i roditeljima i organizatorima, u nadi da nam je zajednička poruka zazvučala što jasnije i glasnije – Matematika društvo čini boljim!

Za Hrvatsku Igo Udrugu
Zvonko Bednjanec

Post je objavljen 05.12.2014. u 22:06 sati.