Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starateta

Marketing

priče iz života dokonih deva




ovo je jedna od zgodnih pričica, ne, nisam je ja napisala, no u svojoj prostoj jednostavnosti i bajkovitosti naprosto neodoljivo podsjeća na ona jednostrana, čistosavjesna, bjelodanogaćna ispovijedanja slučajnog promatrača, koji prema svojem misaonom, intelektualnom i emocionalnom habitusu nužno mora dati svoj stav, da bi pred svekolikim obćinstvom dobiju neodoljivu iluziju ispravnosti, čistoće, čak nezainteresiranosti...priča je nađena na jednom blogu,pod nickom valcer (sanjarenja), krasna pričica, pa ju, eto, autorici u slavu i hvalu (da ne bude zabune, navela sam autora!) iznosim da i drugi s užitkom pročitaju.


momak i veštica, blogograd, valcer, sanjarenja
Jedan se momak zaljubio u devojku, kako se dešavalo otkad je sveta i veka. Lepim je rečima osvojio. Bila je sve ono što je on želeo kod žene, pa i više od toga. Zbog toga je bio strahovito ljubomoran na svakog ko joj se približi i kome ona makar reč uputi. Time ju je gušio, pa je otišla.
Žalostan momak sedeo je na klupi kad mu je prišla neka devojka koju je od ranije površno poznavao. Nije znao da je to zla veštica, koja se mogla pretvoriti u šta god je htela. Pretvorila se u uvo za slušanje njegovih jadikovki i u rame za plakanje. Ljut na svoju devojku, pričao joj je i pričao sve što je gore mogao o njoj. Veštica je slušala i klimala glavom. Onda mu je predložila da njegovu devojku prave ljubomornom, pa su se šetkali devojci pred očima i izigravali srećan par. To se veštici i dopalo, pa mu se počela približavati kao žena. Ali momak ju je odbio. Bila je u tom liku zgodna, ali je on još voleo svoju devojku. I počeo se sećati svega lepog što je bilo među njima i pričati o njoj najlepše. Veštica je tada shvatila da ga ni čarolijama ne može privući niti uništiti njegovu ljubav. Onda ga je navukla da javno priča sve loše o svojoj devojci, ubedivši ga da će tako on povratiti devojčinu ljubav. Brljivi momak je poverovao i pustio jezik u pogon, a mozak poslao na spavanje. Sa svakom laži i ružnom reči koju je upućivao svojoj devojci, ona se više udaljavala. Momak je zaboravio da je njegova devojka normalna, a nije veštica, i da nju odbijaju ružne reči. Devojka je shvatila da je njen momak krpa od čoveka. Tako je zla veštica uspela da devojka više ni reč ne kaže momku. Sad se on razboleo od tuge i jada, jer je shvatio da je nikad neće povratiti nazad, čak ni običan pozdrav da mu kaže.
Shvatio je da su mu lepe reči donele ljubav, a ružne reči je sasvim uništile, i da će zbog svog predugačkog jezika ostati sam. Veštici je okrenuo leđa, i na kraju niko nije dobio ništa. Ustvari, svi su dobili dobru pouku.


hajdmo u strukturalističku, stilističku i sadržajnu analizu (umjetnička? hmmmm) ove slatke bajke s poukom.

1. momak upoznaje curu i očekuje od nje puno, pa u tomu i griješi, ko svaki momak. cura očito nije skužila o čemu se radi, puno toga joj smetalo, nedostatak ljubavi, stila, nafunjila se i adiomare. ko zna kaj je pak ta očekivala! princa? žapca? pa nekaj je u svakom slučaju valda dobila. nemam ideja kaj bi to bilo.

2. žalosni momak, ko svaki momak, ni bil blesav da sam sedi na klupi, neg se pripicuknul drugoj curki. i to na javnom mestu. cura je shvatila da je dečko zapravo dobrica koji je najebal od neke rospije, pa naravno da ga je tješila. i nije zahtijevala niš osim ferpleja. jer, imal je on tegoba, . treba svaku vezu odbolovat do kraja, a on to još nije. zato je bolje da se opuste, idu van, zezaju se, vesele, razgovaraju opušteno, prisno. s vremenom, dečko ko dečko, počela mu se dopadati zaozbiljno, no ona je davala uvijek do znanja da su prijatelji i da ne gaji iste osjećaje kao on. pisao joj je ljubavne stihove, svako jutro bi je dočekala krasna pjesma. bila je sretna što joj se javi kad god stigne, dugo u noć su znali pripovijedati, gugutati, a onda se on ohrabrio pa počeo i o seksualnim temama. muško ko muško, zainteresirao je curu, uostalom, duhovno su vrlo bliski, i osjećaji su bili sve jači. još uvijek ju je smetalo što on stalno spominje bivšu. to znači da ju još nije potpuno batalisao (kak se to ono veli?). usprkos savjetima što mu je dijelila dok joj je plakao na ramenu, nije je slušao, nego i dalje čitao poruke svoje bivše. a ta je, ne lezi vraže!!! nakon što ga je još pred pol godine (no, ajde, srpanj) otpedalirala ko krpu u širokom luku, sad joj valjda bilo krivo kaj je njemu opet lepo. valjda bi moral, po njenom mišljenju, puzat i moljakat da mu se ona opet smiluje? sve u svemu, u drugoj curi je vidjela užasnu opasnost, i ispričala svima priču da je ta nova, ma, baš prava vještica i da upropaštava, eto, jadnika, njenog bivšeg, i sad ga ona mora spašavati iz ralja vesele plavuše, ccc, no ona je heroj rada i žena-spasiteljica, i žrtvovat će se da izvuče od katastrofalne opasnosti jedne nove, potencijalne ljubavi svojeg bivšeg, tek toliko, iz humanih pobuda, ne, ne, nikako iz želje za nastavkom stare veze !

3. daklem, stigli smo i do točke tri gdje se napokon otkriva prava priroda ucviljenog dečka, on je još uvijek plazio i kumio onu staru curu da mu se vrati, a istvremeno, kurva muška ko kurva, hofiral ovoj novoj curi. na dva stolca! daklem, toga je stvarno bilo otkad je svijeta i vijeka!

4. u pričici se iznosi da je ova bivša zapravo potpuno nevina, nije ona slala nikakve porukice njenu, nego je on njoj, besramno, iako ga je znogirala, pokušavajući je opet osvojiti! jel to istina ili laž? jeerrr ...dolazimo sad na točku:

5. uvidom u dokumentaciju evidentno je da je zapravo cijelo vrijeme ona stara slala njemu optužujuće poruke, čim je nanjušila da si je on našel drugu. jel to lljubomora? želja za daljnjim mučenjem jadne žrtve? povratak u osamljenost? pritisak manipulativne prirode? želja za dominacijom? tko će ga znati! sve u svemu, stanje iz ove verzije priče definitivno nije u sukladnosti s činjeničnim stanjem i materijalnim dokazima o događaju. ispravnije bi bilo da se reklo:

6. ona je i dalje njemu slala poruke, i to ružne, uvredljive, kako njemu samom, tako i o onoj drugoj koja je pizdila jer joj je on svakodnevno s bijesom govorio kako ga ova bivša maltretira. nije slušao savjet da se naprostoo odmakne, blokira sve te poruke, brojeve, i naprosot ne otvara sve što mu ova šalje. i mirna bosna. ono kaj ne vidiš ne postoji. doduše, jedina bi opasnost bila da se ljubomorna rokselana pojavi u gradu s buzdovanom i organizira obračun kod ok-korala. pa kom obojci kom opanci.

7 sad se svatko normalan pita: zbog čega se ova bivša uopće išla petljat nanovo, kad je tipu jasno i glasno dala nogu, i to bitno prije nego je on počeo s drugom?

8. otkud joj pravo da ponovno ucjenjuje svog, sad već bivšeg, porukama tipa: ako se ne prestaneš s njom viđati, više se nikad neću da javim, ii: sad snosi posledice, ja sam svoje rekla!

9. snosi posledice? kakve? ako nisu više bili zajedno od ljeta?kaj tip nema pravo nakon svega birat s kim bu se dalje ddružil, kaj mu ona mora i to dirigirati?

10. ako su i dalje bili skup, to znači da je tip debeli smrdljivi lažac! lagao je onoj drugoj da se više ne pandža s onom prvom, a kad tamo, ispada da su oni i dalje šu-šu-šu. jbg, ova druga dekla, ni prva ni zadnja koja popuši tak nekaj. no, nije popušila njemu, možda je tu glavni problem?

11. je, lepe su reči donele ljubav, a ružne reči ga oterale od prve. a onda, kad su njegove lijepe riječi privukle drugu, onda je ova prva sasula ružne reči na onu drugu, ni krivu ni dužnu, proglašavajući je vešticom. a muško ko muško, uvijek popušta na galamu uspaljenih rospija. no, sad se ova prva pravi uvrijeđena i glumata carsku uzvišenost, drži frajera na tihoj vatri da se prži,kalkuliraju i jedno i drugo, važu, mjere, ošacavaju snage svojih trupa, i, vjerujte, uskoro će gđa rokselana raširiti svoje udove i nanovo prigrliti pjetlića kojem je ponešto spala krijesta.

pazi kaj ti velim!

evo, moje spisateljske sposobnosti su se već čisto fino razmahale. mislim da ću napraviti sinopsis za film na tu temu. morti se i obogatim!

Post je objavljen 28.11.2014. u 11:20 sati.