Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Prvi ovogodišnji adventski kolačići

Danas se u školi mlađe nasljednice održao tradicionalni adventski sajam na kojem se prodaju rukotvorine učenika (što se uglavnom svodi na to da svaki klinac kupi ono što je sam napravio), a roditelji doniraju domaće božićne kolače i kekse. Rad je volonterski, naravno, a ukupan prihod uplaćuje se u humanitarne svrhe; ove godine lova ide jednom Caritasovom projektu u Africi.

Iako obično tom prigodom ispečem dvije-tri vrste muffina (jer ih djeca vole, daju se lijepo ukrasiti i samim tim su igra na sigurno), ove sam godine odlučila ispeći samo jednu vrstu muffina i uz njih napraviti paketiće klasičnih sitnih kolačića. Cijela stvar izgledala je ovako (ako želite vidjeti veću fotku, jednostavno kliknite na nju)...




Pa, idemo redom.

Muffini s čokoladnim mrvicama



Recept je nedavno objavljen na blogu, pronaći ćete ga ovdje. Nakon što su se posve ohladili, prelila sam ih glazurom od bijele čokolade, na nju stavila kupljene likove snjegovića, anđelaka i jelki od mliječne čokolade, dodala srebrne mrvice, zelene jelke i voilŕ, kako bi rekla mlađa nasljednica.


Keksi s obojanim staklom ili stained glass cookies



I oni su već bili na blogu. Za recept i vrlo detaljne upute kliknite ovdje.

Na žalost, nisam se na vrijeme sjetila da tamni bomboni mogu obojati svijetlo tijesto, pa se mjestimično vidi kako su se bomboni topili po tijestu. Idući put u smjesu za tijesto idu žlica-dvije kakaa i problem riješen.


Sitni keksi s čokoladnom glazurom



Ako ste pročitali prethodni recept, jasno vam je da su ovi keksi nusprodukt prethodnih te za njih nije potreban baš nikakav dodatni napor; da ispune svoju svečarsku zadaću, premazala sam ih klasičnom čokoladnom glazurom i posipala mrvicama u božićnim bojama - bijelom, crvenom i tamnozelenom.


Dvobojni zarolani keksi

E sad. Ideja iza ovih keksa bila je napraviti bijelo-crvene keksiće koji bi podsjećali na klasične božićne lizalice, znate one bijelo-crvene štapiće s blago savijenim vrhovima? E, baš te.

Na žalost, apsolutno bijelo tijesto prilično je teško dobiti, pa sam se pomirila sa žućkastim; što se pak crvene pruge tiče, koristila sam boju koja se u praksi pokazala intenzivnom, no očito je nisam stavila dovoljno, jer je u konačnici ispala poput boje lososa - ali nema veze, kolačići su ukusni i svima su se svidjeli.

Naravno, moguće je staviti koju god boju želite, tako da ovi keksi vrlo zahvalno nadopunjuju boje ukrasa na boru i dekoracije prostorije u kojoj ste ih odlučili ponuditi. I proždrijeti.


Potrebno vam je:

500 g glatkog brašna
paketić praška za pecivo
75 g šećera
paketić vanilin šećera
dva jaja
175 g maslaca (hladnog!)
5 jušnih žlica vode
(možete staviti i koju kap arome vanilije ako vam neće smetati tamnožuta boja tijesta)

bjelanjak i još mrvica vode


Postupak:

Tu nema baš nikakve filozofije; sve sastojke osim bjelanjka mijesite dok tijesto ne postane sasvim glatko. Tijesto zatim podijelite na dva dijela, od kojih jedan ostaje u svojoj izvornoj boji, a drugi ćete obojati u crvenu. Pripazite, prehrambene boje teško se ispiru pa ako ne želite izgledati kao netko tko je na vrlo okrutan način golim rukama ubio povelik broj ljudi, za ovaj korak navucite gumene rukavice.

Oba tijesta razvaljajte i oblikujte jednako debele i jednako velike četverokute. Ja sam od ove količine tijesta dobila dva bijela i dva crvena komada.

U manjoj posudi viljuškom razmutite što manji bjelanjak imate (zaista vam ga treba jako, jako malo), dodajte žlicu-dvije vode, pa razmutite ponovno. Komad tijesta stavite na aluminijsku foliju, kistom ga premažite razmućenim bjelanjkom i zatim pažljivo, vrlo pažljivo, na njega stavite tijesto druge boje. Bjelanjak će ih spojiti.



(Crveno tijesto jako sliči ogromnom sirovom odresku. Zanemarite taj dojam.)

Pazite da su ta dva komada tijesta uredno složena jedan na drugom. Zatim premažite bjelanjkom i gornji komad tijesta, pa cijelu stvar smotajte u roladu, a roladu pak umotajte u aluminijsku foliju i stavite je u hladnjak da se dobro, dobro ohladi (najmanje tri-četiri sata).


Kad se tijesto ohladi, izvadite ga iz hladnjaka. Dobit ćete dvije vrlo čvrste roladice; ja sam jednoj stavila crveno, a drugoj bijelo tijesto s vanjske strane, tako da su izgledale poput pozitiva i negativa.






Pleh obložite papirom za pečenje, ugrijte pećnicu na 180°C i oštrim nožem režite šnite široke 2-3 mm. Nemojte ih poslagati preblizu jedne drugima, jer će se keksi tijekom pečenja mrvicu raširiti.




Keksi se peku 10 do 12 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice, pustite ih da se ohlade na rešetki. Meni je od ove količine sastojaka ispalo 59 keksića - dakle, sasvim solidna količina. Iako crvena po mom mišljenju nije ispala dovoljno intenzivno, keksi stvarno izgledaju odlično, pogotovo kad ih se posluži s drugim kolačićima.





I to je to za ovaj put! A sad svi brzo klik... Lajk!



Post je objavljen 27.11.2014. u 00:20 sati.