Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

SVETA KATA, SNIG NA VRATA !





Mjeseca dana nam je ostalo do Božića. Kako je mjesec dana relativan pojam, i kako to vrijeme proleti ili kako u Pagu govorimo: "pasalo je misec dan, da se nisan nanka okrenu", sveta Kate je blagdan kada se počinjemo pripremati za Božić.
Sveta Kate ili snježna svetica "Sveta Kata – snijeg na vrata", je ona krilatica koja se najviše koristi u narodu.


Mi se u Pagu služimo krilaticom: "Sveta Kate kreši dan, do Božića misec dan", premda me neki Pažani uvjeravaju da nije kreši dan, nego da je Kerševan, jer se jučer slavio blagadan Svetog Krševana koji je ujedno i Dan Grada Zadra, pa mnogi povezuju ova dva sveca.
Bilo kako bilo, na današnji dan spominjemo se svetice Katarine ili kako joj dodaju "lijepa" svetica.
Čuo sam mnoge priče za običaje na svetu Katarinu, u Pagu baš i nisu zabilježeni ti običaji, niti mogu tvrditi da se posebno slavila sveta Kate. U našoj kući za života moje nane Katice se slavio taj blagdan, mogu potvrditi da je moja nana više držala do imendana, nego do svog rođendana. A, tradicija se nastavila mojom nećakinjom Katarinom.
Jedan od običaja je da se na dan svete Kate sije božićna pšenica.

Ako ništa drugo, onda iskoristite ovaj dan za učiniti đir do svete Katarine, zastati pred ostacima crkvice koja joj je bila posvećena i promišljati o svemu što je ispred nas.

Svim Katarinama, Katicama, Katama i Katjama, Iskonskipag želi sretan imendan !



Post je objavljen 25.11.2014. u 12:05 sati.