Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

34 A, KANDIDIRAJ SE ZA KRALJA Mt 25, 31-46 (Palma, 24. studenog 2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Riječ je o lijevoj i desnoj strani; o razlučivanju jaraca od ovaca, zla od dobra, laži od istine. Kad Bog zahvaća, on to čini razlučujući. Stvara svijet lučeći nebo od zemlje, more od kopna. Razdjeljujući, on od kaosa stvara kozmos. Na svijet dolazi da donese razdjeljenje, kako bi se razaznali sinovi svjetla od sinova mraka. Oganj koji je došao baciti na zemlju, njegov kvasac koji uzburkava svijet, sjeme koje uporno raste – nezaustavno je neminovno rasčlanjivanje pojmova i duhova koje traje u povijesti svijeta, i našim osobnim povijestima. To je uporni poziv na odabir prave strane, i suočavanje sa posljedicama svojih odabira. Proces je to derivacije duhova. Razvrstavanje boja, kako bi se znalo tko je čiji. Govoreći viteškim rječnikom svetog Ignacija: ili si pod Kristovom zastavom ili nisi.
A kako se to zna, katekizam odgovara nabrajajući tjelesna djela milosrđa: nahrani gladnoga, napoji žednoga, primi beskućnika, pohodi zatvorenika, pobrini se za bolesnika, pokojnika pokopaj. Za Majku Tereziju je to «evanđelje pet prstiju»: 1. sve, 2. si, 3. to, 4. meni, 5. učinio. Ili, doslovno: «Sve što učiniste jednom od moje najmanje braće meni učiniste.»
Bio jedan kralj, kaže priča, koji je ostao bez potomstva. Obznani stoga kako će kraljevstvo predati najizvrsnijem u ljubavi prema Bogu i ljudima. Među mnogima, osjeti se u srcu potaknut i jedan siromašni mladić kandidirati se. Kako nije imao novca za put, a ni prikladne odjeće, podnio je teška poniženja proseći okolo. I onda krenuo. Pred ulaskom u kraljev dvorac susretne siromaha izgladnjela kako se smrzava od hladnoće. Ganut, dadne mu za hranu teško isprošen novac, svjestan da ostaje bez karte za povratak. Zaogrne ga i odjećom, premda je do nje teško došao. A i sam se sada bez nje smrzavao. Ipak, pojavi se pred kraljem. Podigne oči, i ima što vidjeti: kralj, to je onaj siromah kojeg je pred dvorcem susreo. Iznenađenje se prelilo u radost kad se kralj nasmiješio i predao mu svoj plašt.
Zacijelo ćemo se i sami iznenaditi u komu nam sve Krist Kralj nije prilazio. Ne riskiraj, ne zaobiđi nikog, da te kraljevstvo ne mimoiđe.

Post je objavljen 23.11.2014. u 10:29 sati.