Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Papa Benedikt XVI.: Oprostiti ne znači zanijekati, nego preobraziti

Image and video hosting by TinyPic
Iz riznice misli pape emeritusa Benedikta XVI. o milosrđu i o opraštanju što ih je izrekao u različitim prilikama, izdvajamo:
„Ništa ne može poboljšati svijet, ako se zlo ne svlada, a ono se može nadvladati samo djelotvornim oproštenjem što ga može pružiti samo Bog koji ne udaljuje zlo nego ga stvarno preobražava. Jer, oprostiti ne znači zanijekati, nego preobraziti: potrebno je da Bog u taj ocean nepravde siđe svojim još većim oceanom dobra i ljubavi“, kazao je papa emeritus 24. srpnja 2005. u Aosti za vrijeme Večernje.
„Pravde nema bez oproštenja“, podsjeća također Benedikt XVI. te odmah dodaje: „oproštenje ne zamjenjuje pravednost i ne znači nijekanje zla niti se umanjuje istina o grijehu i zlu. Kršćanstvo zapravo u svijet unosi novo shvaćanje pravde koja se ne zaustavlja na kazni nego pomiruje i liječi suprotnosti u ljudskim odnosima, pa i obiteljskim, ali to zahtijeva besplatnost i žrtvu. Bog se ne umara s nama i njegova se strpljivost ne umanjuje, nego nas uvijek pretječe svojim beskrajnim milosrđem i uvijek nam prvi izlazi ususret“, istaknuo je Papa na općoj audijenciji 30. svibnja 2012.
„Na Petrovo pak pitanje o opraštanju, zar sedam puta?, Isusov odgovor znakovito je izražen brojkom koja znači uvijek. Osim toga, Isus nas potiče i na molitvu za one koji nam nanose zlo da bi Božje svjetlo moglo zasjati i u njihovim srcima. On nas poziva da svojom molitvom u životu ostvarujemo stav milosrđa i ljubavi onako kako to Bog čini nama, što i molimo u Očenašu: Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim“, istaknuo je Benedikt XVI. svojedobno na jednoj općoj audijenciji. (rv/bitno.net)

Post je objavljen 19.11.2014. u 15:25 sati.