Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Tehnix ide dalje


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 75



Često smo iz pera našeg vrijednog suradnika dr.sc. Viktora Simončiča imali prilike pročitati da je hrvatska firma Tehnix iz Donjeg Kraljevca vrlo uspješna u izradi najboljih tehnoloških rješenja za obradu komunalnog otpada, razdvajanje te pripremu ta daljnje iskorištavanje otpada bilo za recikliranje ili za energijsku oporabu. Naravno, da se tu radi i o vrlo uspješnom odvajanju svakovrsne plastike iz komunalnog otpada te pripremi plastike za mehaničku ili energijsku oporabu.

Stoga, vjerujem da će i čitatelje bloga zanimati dvije vijesti:

1. Tehnix gradi tvornicu na otoku Krku


Međimurska tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca, nakon 30-ak izgrađenih tvornica za preradu otpada u Europi i svijetu, nedavno je dobila i prvi ugovor za jedan projekt u Hrvatskoj, i to na otoku Krku.

Kako kaže Đuro Horvat, vlasnik i direktor Tehnixa: "Trebalo je niz godina da probijemo led, ali izgleda da smo napokon uspjeli i tvornica će biti gotova do ožujka 2015. Godinama smo gradili svoje referencije u zemljama Europske unije, regije, ali i diljem svijeta. Samo u Hrvatskoj nije bilo sluha za ovu tehnologiju pa je ovo velika stvar jer ćemo napokon naše partnere moći odvesti na prezentaciju našeg projekta negdje u Hrvatskoj".

Radi se o najnaprednijoj tehnologiji mehaničko-biološke i termičke obrade otpada koja je objedinila najbolju europsku praksu i koja omogućuje da se bez korištenja velikog broja kanti različitih boja otpad zbrine na siguran i učinkovit način te da nakon procesa nema nikakvih neupotrebljivih ostataka. "Postoji niz tvrtki u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švedskoj... koje se bave ovim sektorom. No činjenica je da se one sve bave jednim segmentom, a jedino smo mi uspjeli napraviti čitav sustav objedinjen u tvornicu sa 70-ak uređaja", navodi Đuro Horvat.

Velika prednost projekta je činjenica da je tvornicu moguće izgraditi uz 100 posto financiranje iz EU fondova, a investitor može i dodatno zaraditi na sirovinama koje će nastati iz prerade otpada. MBO-T Tehnix je trajno održivi način gospodarenja komunalnim otpadom. To je potpuno zatvoren i brz postupak reciklaže prikupljenog otpada koji se nakon obrade vraća u industriju kao sirovina i energija. MBO-T omogućuje izdvajanje na izvoru (dakle kod naših kuća) u jednu vreću, kantu ili kontejner te se može dalje transportirati standardnim prijevozom. Protočni postupak reciklaže od dopreme do baliranja je 10 minuta i, što je najvažnije, način je to gospodarenja komunalnim otpadom usklađen s Direktivom EU.

Ove su tvornice tipizirane prema kapacitetu pa se tako nude pogoni od pet tona otpada na sat, što je dostatno za gradove do 50.000 stanovnika, do 20 ili čak 40 tona na sat. Cijena pogona se kreće od nešto manje od tri milijuna eura za onaj od 5t/h, do 8,9 milijuna eura za 20-tonski kapacitet. Predviđeno je da u pogonu radi između 14 i 44 radnika, ovisi o kapacitetu i fazama ciljane prerade.

2. Tehnix se širi i u Kinu


Kinesko izaslanstvo posjetilo je i po mnogima vodeću tvornicu za proizvodnju strojeva i opreme za zaštitu okoliša u jugoistočnoj Europi - Tehnix iz Donjeg Kraljevca.



„Osim što je Kina industrijska velesila, ona je i najveći zagađivač. Ona mora biti svjesna da mora ulagati u zaštitu prirode – stvoriti ravnotežu između kapitala i održivog života koji nam je zajednički. Mi u Tehnixu smo znanje pretvorili u tehnologiju koja danas rješava globalne probleme zaštite prirode, prije svega gospodarenje otpadom kao razvojnim resursom i cirkularnom ekonomijom i zaštita voda, koja je najveći svjetski problem“, naglašava direktor Tehnixa Đuro Horvat.








Ovom prilikom s kineskim partnerima potpisani su sporazumi o izvozu opreme i tehnologije koju proizvodi Tehnix.




Izvori:
Ambalaža:
Tehnix gradi tvornicu na otoku Krku
Radio Slobodna Europa: Dolaze li kineske investicije u Hrvatsku?
Animated flags




Post je objavljen 18.11.2014. u 14:38 sati.