Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

KORUMPIRANI POLITIČARI - NITKO IM NIŠTA NE MOŽE?



HRVATI ZAVLAČE GLAVE U KONTEJNERE SAMO DA NE VIDE ŠTO STJEPAN MESIĆ RADI - KAO DOŽIVOTNI PREDSJEDNIK.

S obzirom da mnogi rado povezuju koncept politicke elite sa korupcijom, čini mi se da je potrebno jasno razlučiti sto je to korupcija, kako se ovakve greske(?) ne bi radile. Milsim da je u tom problemu korijen zamisli o teokraciji. Određeni broj ljudi koji preuzima na sebe političko vodstvo, a time i vlast i odgovornost, obavezuje se na odricanje od "materijalnih dobara" koje apolitična većina može slobodno uživati.

To je uvjet za političnost, odbacivanje svega što te može korumpirati. Poznato je da su i mnogi ateistički revolucionari prihvaćali takav pristup i živjeli vrlo asketski. Korupcija ne mora biti temeljena na materijalnim dobrima, vec na nekotroliranoj moći. Njezina manifestacija samim time uopće ne zahtjeva materijalna dobra da bi uzrokovala ozbiljne probleme unutar društva.

Postoji veza političke korupcije i elitizma. Kada vlast provodi elita, demokracija tj. vladavina demosa ili vladavina naroda je samo obična predstava. Cilj elitizma je da se ciljana manjina najviše okoristi u državi. U kapitalizmu je to posjednička manjina, a u drugim sustavima je to vladajuća manjina.

Vladajuća manjina ne mora svoju korist dobivati u posjedovanju, nego u korištenju raznih beneficija. To može biti besplatno korištenje državne imovine ili uz simboličnu naknadu. Moć se ovdje prenosi položajem pa tako imamo slučajeve da sinovi i kćeri političkih moćnika preuzimaju vlast od svojih roditelja.

Prenošenje političke moći u osobnu se radi organiziranjem obične pljačke kojom se dio bogatstva zajednice otuđuje i prisvaja. Tu se očigledno radi o čistoj političkoj korupciji. Pri tome se to pljačkanje obično skriva iza političkih i gospodarskih reformi. Zbog toga se razvila jedna izreka “put do pakla je popločen najboljim namjerama”.

Te “najbolje” namjere mogu u sebi imati skriveni interes u vidu političke korupcije. Najvažnija stvar je da se utvrdi da li je riječ o političkoj korupciji tj. pogodovanju određenim manjinskim grupacijama da od toga ostvare korist na štetu javnog interesa. Teško da možemo javnim interesom proglasiti da mala manjina ima najveću korist u jednoj državi.

-----------------------------------------------
HRVATSKI POKRET “ŠTIT”
BRANKO STOJKOVIĆ
http://crostojkovic1958.blog.hr
————————————–
Adresa: Đurđevačka cesta 159
Bjelovar / 10.11. 2014. (ponedjeljak)
HRVATSKA / CROATIA
Kućni telefon: 00 385 (43) 433 520
Mobitel: 00 385 (0) 95 814 82 90,
Žiro-račun: 2340009-1100203086
Privredna banka Zagreb
——————————————–
http://crostojkovic.blog.rs
——————————————–
brankostojkovic152@yahoo.com
http://istinazanarod.blog.hr
———————————————-
http://stojkovic1958.wordpress.com
http://stitonosa1958.blogger.ba
http://crostojkovic1958.blogspot.com
http://obiteljstojkovic.bloger.hr
http://dijabolik58.blog.com
———————————————
URED: Masarykova 8
Uredništvo: ŠTIT BJELOVAR
Članaka; 2307.


Post je objavljen 10.11.2014. u 17:48 sati.