Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iiitennessee

Marketing

Stvarna značenja poznatih pjesama (dio 2.)

Jednom sam već pisao o tome, ja mislim, a danas ide i drugi dio. Mnoge pjesme su napisane s nerazumljivim tekstom, a sudeći prema često pripovijedanim značenjima i prema nekoliko stranica koje se bave tom tematikom, danas ću vam pokušavati dočarati o čemu se pojedini tekst radi.

Guns 'n Roses - Don't Cry

Iako je sama tematika za odgonetnuti prejednostavna, pjesma se radi zapravo o varanju. Muškarac u ovoj priči vara ženu, i priča govori o tome kako on govori da ne plače (zato se i pjesma zove tako, doooh), da ima boljih muškaraca od nje ("there's a heaven above you baby"). Negdje još ima kako je priča nastala jer su Axl i Izzy (ritam gitarist Gunsa u ono doba) voljeli istu curu pa je to bilo samo zbog toga.


Radiohead - Creep

Opet, jednostavno za odgonetnuti. Pjesma je o čovjeku koji sanja, bježi nedostižno za curom koja je "van njegove lige", ne može je uhvatiti. Thom Yorke je napisao pjesmu, a on je imao inspiraciju tako da je vidio curu na jednom koncertu Radioheada i neuspješno je pratio.

Tears for Fears - Everybody wants to rule the world

Iako se mnogi ne obaziru na tekst zbog lagane melodije, pjesma ima dubokoumno značenje. Prva teorija je o čovjeku koji se muči izabrati svoje političko opredjeljenje (kapitalizam se spominje), no jedan od članova Tears for fears, Curt Smith je rekao da je pjesma "o svima koji žele prevladati svijetom, i jad koji to vladanje uzrokuje".


Oasis - Champagne Supernova

O ničemu. Noel Gallagher, po mojem izboru frontmen benda je rekao "25 000 ljudi pjesmu pjeva na koncertu, treba li značiti nešto? Ne. Svako ima svoje značenje pjesme".


Bon Jovi - Livin' On A Prayer

Pjesma govori o jednom paru (ime im je Tommy i Gina), koji su radnička klasa i očajnički se muče skrpati kraj s krajem (evo vam i ime naslova). Čak su bile i optužbe da je pjesma bila protiv radnika, no Jovi je sve negirao kasnije. Napisao je pjesmu kao nešto suprotno Reaganovoj mutavoj ekonomiji.


Bob Dylan - Knockin' on heaven's door

Ovdje pak je situacija nešto drugačija, zapetljanija i kompliciranija. Šerif u ovoj pjesmi umire od hica pištoljem, i on pjeva dok umire (kuca na rajska vrata). Drugi izvođači su pjevali drugačije, ali originalni tekst se temelji na ovom značenju.


U2 - Where the streets have no name

Pjesma govori o problemima u Belfastu, mogli ste odrediti imovinski status osobe ako ste znali u kojoj ulici živi. Bilo je to zbog imovinskih statusa, ali i zbog vjerskog rascjepa. Bono je rekao : "To mi je počelo govoriti nešto, pa sam počeo pisati o mjestu gdje ulice nemaju ime..."



Post je objavljen 08.11.2014. u 22:50 sati.