Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iiitennessee

Marketing

Video killed the radio star.

Je li video ubio radio?
Pitanje postavljeno iz laganih opservacija televizije, računala i ostalih "video" naprava i radia, općenito kako uređaja kojim otkrivamo glazbu, slušamo nešto novo ili bilo što.

Ja mislim da je. Zašto?

YouTube je odlična, za radio đavolja stvar gdje možete naći nove pjesme, bilo iz 17. 18. 19. ili bilo kojeg stoljeća, žanra, i izvođača. Možete podijeliti svoje mišljenje i pjesmi, možete raditi svašta, možete raditi playliste i sve. I to je jedna odlična stvar. Što se tiče glazbe na TV-u, tu je samo CMC za obične smrtnike (uključujući i mene samoga), a ima i MTV Europe, Rocks i ostali kanali na MAX Tv-u i ostalim tv-ima koji svakodnevno siluju reklame na bilo kojoj nacinalnoj televiziji.

CMC ima raznolikosti u repertoaru, što mi se zapravo i sviđa, čak sam im pogledao i kroz prste kad su puštali idiotarnije i pornjavu (Lidija Bačić i Nives Celzijus), što su nadoknadili Radio Luksemburgom i Metkom. Imaju odličan repertoar, ne dešava se često da se pjesma ponavljaju u roku od jednoga dana ili bilo kojeg drugog vremenskog roka, svaki puta ima druge pjesme. Hvala Bogu, pa smo mi, 'Rvati snimili dosta materijala, ne gledajući na kvalitetu njega.

Nekad je, kunem se, bio Vip music club, u nekim davnim godinama, gdje su tinejdžeri preko SMS poruka davali do znanja voljenoj osobi i nacionalnoj televiziji da vole neku osobu, s popriličnim nedostatkom gramatike, pa je cijeli tekst izgledao tipa "ANCHHHHY WOLI TE MISLAW BUBI". Tamo su povremeno puštali i domaće i strano, no, opet, puštali su ono što je bio trend u svijetu, ne ono što nije. Ima ljudi koji nisu u trendu, koji žude da čuju svojega izvođača bilo gdje drugdje osim na svojem preferabilnom nosaču zvuka. U2, Green Day, Goran Bare i Majke...svačega je tu bilo, no sve je to bilo u trendu. No, nije bilo Thompsona, koliko se sjećam, veoma čudnovato s obzirom da je Thompson bio u modi onda, klinci su kupovali lančiće s glagoljicom, no njih 20 skupa ne zna što piše gore. Ali bitno da je to bio Thompson.

Imao sam prilike imati MAX TV, gdje je bilo mnogo zanimljivih sadržaja (perverzne duše, nisam mislio na plejboj i ostalo), pa sam prebacio tu i tamo na MTV Rocks, jer je rock daleko najbolji žanr meni osobno. Ni tamo se nisu lišili glupih reklama za novi singl Miley Cyrus i Snoop Dogga/Liona/Elefanta, kakogod, mislim da se "Ashtrays and heartbreaks" zvao singl, no spominjali su u SVAKOM, DOSLOVNO SVAKOM reklamnom bloku tu pjesmu. Nikakve reklame za rock festivale, što bi bilo vezano uz rock, zar ne? No, to je MTV, svaki puta isti izođači, Fall Out Boy, Green Day i Blink-182. Ne dao im Bog spomenuti Led Zeppelin, Who, Jethro Tull, ili bilo koje izvođače koji su POKRENULI ROCK.

U svakom slučaju, sve je to bolje od radia, koji masovno propada. Imao sam malo vremena, pa sam sat vremena pisao pjesme koje Antena Zagreb pušta. I uglavnom je to One Republic, One Republic, da bi negdje potkraj sata tj. dok krenu one vijesti u 5,6, 7 i tako dalje, bio "Counting Stars" koje pjeva tko? ONE REPUBLIC. Isto tako je i s Radio Luksemburgom (previše puta puštaju jednu te istu pjesmu), Reamonna i "Tonight", koje već i moji vrapci na krovu znaju, dok traže kruh okolo, već pjevaju "SHE NEVER TOOK THE TRAIN ALONE". I onda popucam po šavovima, i počinjem ih gađati nečim. Onda sam ja problem. Nemojmo zaboraviti i dezinformacijske vijesti, koje traju po minutu-dvije, koje nikako nisu informativne, sve govore brzo i nerazumljivo, ali hvala svim svetim krumpirima, znaju oni reći tko je ponosan izjavio sve te vijesti. O videu već možemo razgovarati jako sofisticirano.

Zaključak : video ne ubija radio, radio ubija sam sebe.

Post je objavljen 07.11.2014. u 23:00 sati.