Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

NEWSLETTER 21

NEWSLETTER 21


Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec listopad.

Listopad - mjesec uobičajenih aktivnosti na blogu, objavljeno je 26 postova. Međutim obilježen je s dva značajna događaja. 18. listopada Slobodna Dalmacija je na dvije stranice objavila veliki intervju s autorom bloga o plastičnim vrećicama, što je bio povod izdavanju izvanrednog broja newslettera.

Kraj mjeseca, dočekala nas je vijest da je Europska komisija prihvatila Direktivu o ograničavanju potrošnje vrlo tankih plastičnih vrećica za 80 % u odnosu na 2010. godinu u svim svojim članicama. Na žalost, jedinstveni stav Hrvatske - protiv, ostao je usamljen i Direktiva je u Europskoj komisiji prihvaćena. No, o tome više u prvim danima mjeseca studenog.

Evo pregleda objavljenih članaka (bilo je 26 objava) tijekom rujna na blogu "Plastično je fantastično" (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.10. - NEWSLETTER 19 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom rujna.
02.10. - Recikliranje najlona - Naši (susjedni) plastičari - Aquafil - Naši susjedi, Slovenci, u suradnji s talijanskim partnerom osnovali su tvrtku Aquafil Slovenia koja se bavi recikliranjem poliamida (PA) ili što je u javnosti poznatije - najlona. Proces regeneracije komercijalno je nazvan ECONYL. Predstavljena je firma i njen proizvodni proces.
03.10. - Naši plastičari (tekstilci) - AquafilCRO - U prethodnom postu predstavljena je slovenska firma i njezin proizvodni proces oporabe poliamida (PA) odnosno šire poznato najlona. Ta je firma dio grupacije Aquafil iz Italije sa sjedištem u gradiću Acro. Grupacija Aquafill u svom sastavu ima preradbene i proizvodne pogone u Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Tajlandu i Kini, ali i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj posluje uspješna firma AquafilCRO d.o.o. sa sjedištem u Oroslavlju, zajednička investicija matične firme iz Italije i slovenske firme Julon d.o.o. Ljubljana (koja je također dio grupe Aquafil). Posebna zanimljivost ovog posta su vrhunske fotografije profesionalnog fotografa Martina Turka.
04.10. - Odjeća od recikliranih PET plastenki - XD APPAREL jakne izrađene su od recikliranog poliestera (rPEST) koji je nastao recikliranjem PET boca. To su eco friendly jakne koje brinu za naš okoliš. Zato su ponosni nosioci bluesign® znaka koji se izdaje isključivo proizvodima koji imaju sve komponente i sastojke, pa i boje, usklađene sa strogim ekološkim standardima.
05.10. - Komentar dana - Pamučne vrećice nisu eco friendly - Predobra fotka, ali ne i činjenica da je Aralsko jezero u Aziji, četvrto u svijetu, potpuno presušilo. Da, zbog nekontroliranog uzgoja pamuka. Komentar objavljen na prijateljskom portalu www.crckarije.com.
06.10. - Izjava dana: Budućnost je plastika - Repriza filma Diplomac bila je povod objave video priloga gdje g. McGuire savjetuje diplomca Benjamina.
07.10. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Yulunga: Ugriz riđovke - Plastični foto prilog kolegice blogerice Yulunga.
08.10. - Zagreb između spalionice i San Franciska - Upozoren sam na tribinu „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja otpadom za grad Zagreb - zagrebački koncept“ koja je održana uoči važnog odlučivanja oko koncepta postupanja s komunalnim otpadom u gradu Zagrebu u organizaciji Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske - piše suradnik bloga dr.sc. Viktor Simončič.
09.10. - Zagovornici u obrani oksoplastike - Vezano na vaš komentar na temu hoće li se oxorazgradiva plastika razgraditi, željeli bi dodati da institucija OWS nije baš nezavisna, naime to je privatna tvrtka koja proizvodi većinu svojih prihoda od proizvođača i korisnika "bio-based" plastike, od kojih se mnogi protive oxo-biorazgradivi plastici zbog njihovih privatnih komercijalnih interesa. Šaljem vam i odgovor proizvođača aditiva OWS-ju i studiju o razgradivosti polimera s naslovom: "Kinetika abiotičke i biotičke razgradivosti PE niske gustoće koji sadrži prodegradant aditiva i njegov utjecaj na rast mikrobnih zajednica". Bilo bi nam drago da dokumente koje smo Vam poslali i naš komentar objavite na vašem blogu i svakako očekujemo vaš komentar. - piše Bojana Dolenc - predstavnica agencije za zastupanje "Mirjana Gojak" iz Kopra. Naravno da je na blogu objavljeno ovo pismo i kao i prijevod priloženog dokumenta.
10.10. - Moj odgovor oksoplastičarima - Oksobiorazgradiva plastika ne postoji! Što se tiče znanstvene i stručne zajednice u svijetu i u Hrvatskoj dvojbe nema. Oksobiorazgradiva plastika je sve samo ne biorazgradiva. Oksobiorazgradiva plastika ne postoji - postoji samo oksorazgradiva plastika. Stoga, bolje i poštenije bi bilo reći da je to oksorazgradiva ili još točnije oksofragmentirajuća plastika. Stoga, zaključak posta je jasan: biorazgradiva plastika DA, ALI samo u određenim slučajevima, oksorazgradiva plastika NE.
11.10. - Eto, spominju nas - Prikaz vijesti iz Omišaljskog glasnika koji je svoje čitatelje izvijestio o izložbi fotografije "Plastika i plastični proizvodi oko nas" održanoj početkom rujna u Galeriji Lapidarij u Omišlju.
12.10. - Plastična skulptura - Na marginama plastičnog foto natjecanja koji to nije - Duško Čeko, Omišalj - Vrlo zanimljiva fotografija nepoznatog plastičnog predmeta koju je poslao Duško Čeko iz Omišlja.
13.10. - Krčani idu korak dalje - Nakon studioznih i opsežnih priprema, na Krku je još 2005. godine pokrenut projekt ekološki zasnovanog sustava zbrinjavanja komunalnog otpada. Osnovni cilj i zadaća tog projekta bio je da se smeće »pretvori« u koristan otpad, sirovinu pogodnu za ponovno korištenje. Sada Krčani idu korak dalje. Idu li?
15.10. - Krčani promoviraju svoj korak dalje - Prethodno je na blogu objavljeno da Krčani idu korak dalje što se tiče odvojenog prikupljanja otpada. Mislilo se da je to baš ono što hrvatska struka i znanost zagovaraju. Ali, kako je napisao u e-mailu uvaženi i cijenjeni čitatelj bloga, izgleda da sve i nije baš tako.
16.10. - Zašto je plastika uvijek kriva? - Audio vizualni portret svemira plastičnih naplavina; bilo da su odbačene po plažama, bilo da ih je more izbacilo na plaže Kamarina, arheološkoj lokaciji na Siciliji. Video prilog kojeg je poslala vjerna čitateljica bloga, ali i odgovor autora bloga koji kaže: Hm, pa ne ide mi baš u cukerpikslu. Naime, to je ono protiv čega se stalno borim. Nije plastika kriva što je tamo dospjela već neodgovorni pojedinci. Ali, svejedno smo svi spremni okrivljavati plastiku kao materijal ili plastične proizvode, do te mjere da se zabranjuju. A plastika nije kriva, ona je samo materijal jednako kao i drvo, metal, staklo, papir - sve za svoju namjenu.
17.10. - Dron - Dron je nova vrsta bespilotne letjelice, malih dimenzija i težine od 2 do 10 kilograma (ovisno o namjeni i ugrađenoj opremi). Iako prvobitno razvijani u vojne svrhe i daleko većih dimenzija, dronovi se danas najviše koriste u eksperimentalne, istraživačke i zabavne svrhe i mnogo su manji. Opremljeni su kamerama, pomoću kojih se kreću u prostoru i "vide", prave snimke terena iznad kojih lete i mogu nositi određeni teret (što smo imali prilike vidjeti na prekjučerašnjoj utakmici nogometnih reprezentacija Srbije i Albanije) - post koji je izazvao širu pažnju čitateljstva blog.hr-a.
18.10. - Za sada jedino plastika može protiv ebole - Zaraza virusom Ebola širi se Zapadnom Afrikom, ali i cijelim svijetom. Vjerujem da redovno pratite izvještaje i snimke s terena o brizi o zaraženima, na žalost i o velikom broju umrlih. Bilo u Zapadnoj Africi, bilo u zemljama gdje su se zaraženi prijavili u bolnice (SAD, Španjolska, Njemačka) imali ste prilike vidjeti da medicinsko osoblje i ostalo osoblje koje na bilo koji način dolazi u blizinu zaraženih koristi posebnu plastičnu zaštitnu opremu.
19.10. - Slobodna Dalmacija o vrećicama - NEWSLETTER 20 - izvanredno izdanje - izvanredno izdanje NEWSLETTER-a bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. Ovaj puta samo s jednim prilogom, a to je veliki interview u Slobodnoj Dalmaciji, objavljen u subotu, 18. listopada 2014. na dvije stranice.
21.10. - Plastični humor: Posljedice zabrana u Kaliforniji - Nakon što je guverner Kalifornije potpisao zakon o zabrani jednokratnih plastičnih vrećice, zaredale su kritike, ali i šale na njegov račun.
22.10. - Posljednja hrvatska užarija - Naši plastičari - Užarija Orešković - Prikaz Užarije Orešković iz Nove Gradiške, posljednje hrvatske užarije koja izrađuje mreže za golove, sportske dvorane, ležaljke. U svom radu koriste poliamidnu (PA) užad.
23.10. - Plastične vijesti 74: Nove PET plastenke - Prikaz novog proizvoda japanske kompanije Toyo Seikan koja proizvodi PET plastenke s najnovijim tehnološkim procesom.
24.10. - Plastične bove - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Izabela Petković - Dvije prekrasne fotografije još jednog nezamjenjivog plastičnog proizvoda - bova.
25.10. - Otpadna plastika u gorivo - Postrojenja za preradu otpadne plastike u gorivo mogla bi američkoj ekonomiji donijeti 9 milijardi dolara.
28.10. - Čepomida - Praktična plastika - Zanimljiv foto prilog kolege blogera 20 do asa - kako korisno i zanimljivo još jednom iskoristiti plastične čepove u dječjoj igri.
30.10. - Naši plastičari - Heplast-pipe - Heplast-pipe d.o.o. iz Preloga je već godinama vodeći hrvatski proizvođač termoplastičnih cijevnih sustava; po kvaliteti proizvoda i usluga, tehnološkoj inovativnosti te uspješnim poslovnim rezultatima - prikaz naše uspješne plastičarske firme
31.10. - Blogerska suradnja - Valcer - Kućna plastika - Blogerska suradnja se nastavlja i blog Plastično je fantastično ima stalno aktualan poziv i otvorene svoje stranice za plastične priloge kolegica i kolega blogera. Ovaj puta svojim plastičnim prilogom predstavlja nam se, sada to mogu već reći, stalna, redovna i draga suradnica bloga, kolegica blogerica Valcer.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta, osim zadnjeg dana listopada kada je Europska komisija usvojila Direktivu o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica u EU, a o čemu će biti više riječi u sljedećim izmjenama ovog priloga.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.

IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
06.02.2012. - Plastična ambalaža - najbolji izbor za okoliš - Plastični proizvodi, a posebno plastična ambalaža, uz današnji su način života nužni. Plastična ambalaža je izdržljiva, neslomljiva, lagana, higijenska, za proizvodnju i transport troši se manje energije u usporedbi s drugim ambalažnim materijalima, a brojne procjene životnog ciklusa pokazale su da je najčešće najbolji izbor. No bez obzira na sve nabrojene prednosti, koje su nebrojeno puta dokazane, u javnosti se primjećuje sve veća nesnošljivost prema plastici, posebno plastičnoj ambalaži, a napadi na plastiku i plastične proizvode periodički se ponavljaju. Na žalost, u većini slučajeva napisi su prepuni netočnih i znanstveno neutemeljenih podataka, kojima je svrha nepotrebno sijanje panike i širenje negativnog imidža plastike u javnosti. Vjerojatno nijedan proizvod nije toliko stigmatiziran kao što je to polietilenska vrećica. Umjesto zabrana treba naći praktično rješenje problema u smislu poboljšanja kulture postupanja s otpadom te ići u smjeru razvoja sustava odlaganja, sakupljanja i oporabe plastičnog otpada - napisala je suradnica bloga mr.sc. Maja Rujnić Sokele.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. I za kraj:

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično






Post je objavljen 01.11.2014. u 21:12 sati.