Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumi

Marketing

Autentični "Neretvanski maraton"

Aktualna događanja oko mandarine su dramatična.

Mandarina je, znate, citrus, južno voće, koje je jedan multivitaminski, mineralni, fenolni itd. , paket potreban organizmu za čitavu zimu.. O tome nema potrebe puno pričati.

Znate li da je mandarina kao biljka jako nezahtijevna. Znate li što to zapravo znači?
To znači da u procesu proizvodnje nema prskanja pesticidima ni približno kao kod proizvodnje recimo jagoda, jabuka ili slično.
O štetnosti pesticida isto tako ne treba puno.

A treba li pisati tek o štetnosti pušenja i ostalih konzumacija duhana?
I opet od poreza svih nas se odvaja za financiranje poticaja u proizvodnji tog otrovnog duhana, a tipični neretvanski proizvođač super zdravih mandarina, sa svojim malim parcelama, specifičnim meliorativnim otočićima, ne može se nikako uklopiti u nijedan model poticanja poljoprivredne proizvodnje. Sramota. Zašto? Da bi se duhanski lobi namirivao, a da se neretvanski "težak" (poljoprivrednik) porobi (Slika 1) i egzistencijalo vrati u stanje gore od prije melioracije?


Slika 1: Robovi veslači- scena filma Ben Hur



Je li bolje jednu kunu potrošiti na pušenje jedne cigarete ili na konzumaciju jedne mandarine?


Što se ne napravi neki projekt da na ćoškovima po Zagrebu osvanu štandovi (Slika 2.) gdje hrpa nezaposlenih može prodavati neretvansku mandarinu. Kuna po komadu.


Slika 2: Štand sa domaćim jagodama, glavni kolodvor Zagreb

Ako se jagode mogu tako prodavati po mjericama, po zagrebačkim ćoškovima, što ne bi i mandarine, po komadu.

Jel za kunu bolje pojesti mandarinu ili popušiti cigaretu?
Radi li itko išta po pustim hrvatskim poljoprivrednim i drugim vezanim ustanovama? Znate li koliko tisuća ljudi radi tamo i crpi narod? Ali da, nema se što ni očekivati od uguza i uhljeba, zar ne? Od lopova koji sustavno kradu radna mjesta i proračunski novac očekivati pomak malim prstom za narod kojeg potkrada? Ne.


Post je objavljen 01.11.2014. u 10:39 sati.