Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lousalome

Marketing

"Dostojanstveno" starenje

Što to, dovraga, znači "dostojanstveno stariti"'???

Čitam, tako, ojađene komentare ženske čeljadi ispod članaka o raznim zvijezdama i zvjezdicama koje i u poznim godinama, eto, zanosno izgledaju. Malo botox, malo skalpel, malo kozmetički tretmani - snalaze se žene u nevolji zvanoj "starost". Babac od 67 i nešto izlazi u bikiniju iz mora, otresa sa sebe kapljice ko' Ana Sasso tridesetak godina prije, a u pozadini samo fali da Ban i ekipa zasviraju "Morsku vilu". Za Christie Brinkley još nisu odgonetnuli je li dotična sa ove planete ili ima nekog vraški dobrog kirurga kojeg čuva za sebe, no žena zaista izgleda vrhunski, do te mjere da osjetite izvjesnu nelagodu kad je gledate. Jer, bake tako ne bi trebale izgledati. Bake bi trebale biti smežurane i stare, tako da osjetite sućut kad ih vidite i ponudite im se da ih prevedete preko ceste. Ali, nije to tema.

Ono što me uredno "oduševi" svaki puta kada naletim na takav članak na nekom "ženskom" portalu ili društvenoj mreži, komentari su pripadnica nježnijeg spola koje, interesatno, na svojim profilnim fotkama izgledaju sve odreda kao mlađe sestre glavne junakinje filma "Misery". Koliko osude, koliko žučnih komentara na račun žena koje se trude održati svoju fasadu u neraspadljivom stanju, a svi bi se dali svesti na onaj jedan, ključan: "Ona ne zna dostojanstveno stariti." Ta je fraza postala učestala kao i ona: "Neka institucije rade svoj posao."

Ja sam, nekako, uvijek naivno vjerovala da biti dostojanstven znači stajati iza svojih riječi i djela, ne nanositi drugima zlo, i ne vidim kakve poveznice ima "dostojanstvo" sa fizičkim izgledom neke osobe. Rekla bih, čak, da je starenje totalna suprotnost dostojanstvu, jer ničeg dostojanstvenog nema u tome što kenjamo u pelene, što pišamo u kateter, što smo pretili, mlohavi , naborani i dementni. Ne, dostojanstvo i starost ne idu skupa. Također, ne vidim zašto bismo nedostojanstvenim smatrali nekoga tko je posegnuo za, npr. uslugom Siniše Glumičića, kao ni zašto bismo "dostojanstvenom" smatrali tamo neku pretilu, celulitičnu, mlohavu Anđu koja dane provodi ogovarajući dalje i bliže susjedstvo. Samo zato jer ona "nosi svoje bore"? Ma dajte, molim vas.

S vremenom, izjava o "dostojanstvenom starenju" mutirala je poput ebole, tako da je danas dovoljno da u određenim godinama obučete minjak, ili da nosite dugu kosu iznad pedeset, ili malo jaču šminku, pa da se nađe netko da vam iza leđa prokomentira kako ste "nedostojanstveni."

"One ne znaju dostojanstveno stariti" nije samo licemjerna nego i izuzetno nekorektna izjava jer je svatko, na kraju krajeva, slobodan činiti od svog tijela što ga je volja, pa ako to uključuje ubrizgavanje silikona i zatezanje kože - samo naprijed. Izjava o dostojanstvu je, nadalje, i izuzetno militantne naravi, jer ona nekako podrazumjeva da su one koje je izgovaraju pravednice koje imaju pravo druge podučavati dostojanstvu. Istina je, međutim, manje prozaična. "Pravednice", jednostavno, nemaju love za uljepšavanje kao ove zvijezde iz pretparačkih časopisa, i prisiljene su živjeti sa spoznajom da njihovi muževi desnom rukom olakšavaju sebe napetosti u toaletu nad rastvorenom novinom na čijoj je sredini fotka onog babca od 67 koji izranja iz mora.

I na kraju, život je samo po sebi šugav. Ako neku djevu u godinama u ovoj dolini suza raduje to što je ispeglala bore ili podebljala usne - ja dijelim njeno zadovoljstvo. Tko sam ja da joj sudim?

Post je objavljen 31.10.2014. u 19:37 sati.