Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inspirationsart

Marketing

Osvrt na večer Nepoznata Mila Vud


Tko je Mila Vud? Tko je Dora Pejačević? Tko je Ivana Brlić Mažuranić ili Marija Jurić Zagorka? Ili do nedavno Tko je Vesna Parun ili Slava Raškaj?

Same heroine u svojim životnim umjetničkim pozivima. Jučer sam slušala kako u doba Dore Pejačević nije bilo skladateljica (prva). Danas slušam kako nije bilo kiparica u vrijeme Mile Vud (prva), kao niti da je bilo ženskih spisateljica poput Ivane Brlić Mažuranić ili Marije Jurić Zagorke. Probajte potražiti vrijeme u kojem su živjele.
No, što to govori o nama kao narodu koji sada iz onog doba izvlačimo ispod tepiha i naslaga prašine nešto što je vrijedno i tek sada tome nečemu dajemo vrijednost?
Govori mnogo.

Ne mogu se oteti dojmu da unatoč svemu ne znamo cijeniti svoju kulturu koju imamo...sve nabrojane...a sigurno ih ima još mnogo koji nisu uspjeli jer nisu tražili ono materijalno.(Kao što niti Tesla za svoje izume nije tražio) I uvijek čovjek..pogotovo umjetnik koji od sebe ne može pobjeći i ne može pobjeći onom nagonu stvaranja ..ostavlja neki vidljiv trag. Trag koji ostaje onima koji možda mogu prepoznati njegovu vrijednost.
Tko je u našem gradu Milan Steiner? Vera Grozaj? Slavo Striegl? I tko je bio Picasso za naš grad?
Koliko smo mi prolaznici naših cesta kojima svaki dan prolazimo i mislimo kako ih poznajemo? A ne znamo...priznajmo to poučimo se.
Nekako su mi to sve neke otužne slike o kojima ne znamo ništa. Freske koje uslijed urušavanja nemaju onu istu svježu boju koja bi ih obnovila, niti restauratore koja bi im dala onaj sjaj. Neke su vrijednosti neponovljive.


Post je objavljen 16.10.2014. u 22:10 sati.