Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribafish

Marketing

Tražimo najbolji hamburger Zagreba! (prvi dio)

Rijetki se još sjećaju kad su u Zagrebu osvanuli prvi hamburgeri u Hambyju, nastavili se u Ham-Hamu, da bi do dana današnjega to krenulo u mali milijun raznih smjerova. Mini hamburgeri, XXL, na pačjoj masti, dekorirani, klasični... Okružen gastrofilima, mladeži gladeži i ljudima koji vole papati, krenuli smo jesti po Metropoli!


(Papa's)

U moru brojnih fast-food i inih restorana, krenuli smo na put bez povratka – pronaći najbolji zagrebački, pa onda i hrvatski hamburger. Kriteriji su izgled, okus, usluga, atmosfera, cijena i opći dojam, a pokušat ćemo savladavati po tri objekta u jednom danu vikenda. Ali tek nakon što se oporavimo od prvog naleta u kojem su na tapetu bila tri komada, redom, Šalša, Dream Team i Papa's. Evo kako je to otprilike izgledalo.

1. Šalša d.o.o.
Kostelska 11 (kod Trešnjevačkog placa)


Restoran je na katu, biramo urednu terasu i škicamo u kuhinju u kojoj dominiraju tetovirani mladi kuhari. Vrlo kulturan i nasmijan konobar nam objašnjava što je u ponudi i da je hamburger od čistog ramsteka. Nudi i prženi krumpir i BBQ umak koji rade sami. Uz Vukovarsko pivo (između tridesetak vrsta) brzo dolazi i ljepotan solidne visine i debljine, kosan, krupnozrnat, okićen svim živim – krastavci, rotkvice, paprika, čak i slanina u tragovima. Pecivo je hrskavo, suhonjavo, ali friško, na dnu je mrvica majoneze, tako da bi se dalo razgovarati o jačoj sočnosti. Meso je fantastično, samo sol i ništa od dodataka, krumpirići debeli, solidni, hrskavi, ljuti i s cimetom. Najveće primjedbe idu na BBQ umak koji je preagresivan i pun kima, daleko presladak. Ali kad se vratimo na osnovni hamburger, uz mrvu nesočnosti – apsolutno sjajan. Prava ga je šteta jesti nakon izlaska, ovo je za početak tuluma!

Hamburger - 35 kn
Pommes Frites - 10 kn
Vukovarsko 0,5 l - 14 kn
Ocjena 8,5



2. Dream Team
Trakošćanska 41 a


Na nagovor kolege Enogastroseksualca koji je i idejni začetnik ovog testiranja, idemo u ovu zanimljivu pizzeriju/restoran u kojoj svako jelo ima ime po košarkašima. Šteta što nemaju bananu split Toni Kukoč, ali mi smo naručili hamburger Larry Bird. A kad tamo, home made pogača iz krušne peći, savršeno meko pecivo, ali za – ćevape. Čudna zamisao pizzaburger lagano nestaje u našim ustima uz jeftin kečap i industrijski, ali fini pommes frites. Meso je iz kombinata, bez želje, volje i ljubavi, salate ni u tragovima, nema umaka, suhonjavo. Močimo sa strane u ajvar, seciramo i nalazimo špek i kulen te vrhnje u daljini. Srećom pa je tu pecivo koje je čista fantastika, ali opći je dojam – ovdje se dolazi nakon jačeg tuluma kad treba dovesti doma čitav.

Hamburger (+ krumpirići) - 43 kn
Tomislav točeno 0,3 l - 9 kn
Ocjena - 5,5



3. Papa's American bar
Tuškanac 1


Svi govore o Papa'su, svaki hipster se kune u njega, a kako mi volimo i hipstere, i hopstere, i yuppieje, i svakoga tko nam preporuči išta novo i fino – dolazimo i do Tuškanca. Lijepa terasa uz pokoju padajuću loptu s igrališta, unutra ugodno, drveno, gužva samo takva. Konobar, o prokletstva - loše volje. Nije imao vremena ni snage razgovarati o hrani, samo je šturo odgovarao na naša pitanja kao da smo tu samo zato jer ga mrzimo. Život je prekratak da bi se zamarali glupostima, pa s oduševljenjem naručujemo Brooklyn pivo za velikih 29 kuna te s nestrpljenjem očekujemo The hamburger. Nažalost, Papa's Burger je sasvim prosječan uradak s prenaglašenim postotkom luka i pogotovo češnjaka, koji uz dodatni tabasco, umjesto užitka uzrokuju - tek znojenje. Od priloga - dva koluta luka na salveti!? No, konačno ima dovoljno salate i paradajza, koji je doduše debljine gume od FAP-a, pa stalno ispada iz solidnog peciva. I tako, kilavi, spašeni faširanac u kojem može biti i soja i Angus govedina, ali se zbog preprženosti to - ne osjeti, nikako ne opravdava ocjenu kojom ga kite po gradu. Nije to sad nešto loše, dapače, otmjeno je i uredno, a i bio je treći hamburger u nizu, no stvarno je prezačinjen. šteta, ali dat ćemo mu i drugu priliku!

Hamburger - 34 kn
Pommes Frites - 10 kn
Brooklyn Pale Ale 0,3 l - 29 kn
Ocjena 6,5





Post je objavljen 09.10.2014. u 13:31 sati.