Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zagovornici u obrani oksoplastike

Poštovani g. Romeo,

vezano na vaš komentar na temu hoće li se oxorazgradiva plastika razgraditi, željeli bi dodati da institucija OWS nije baš nezavisna, naime to je privatna tvrtka koja proizvodi većnu svojih prihoda od proizvođača i korisnika "bio-based" plastike, od kojih se mnogi protive oxo-biorazgradivi plastici zbog njihovih privatnih komercijalnih interesa.

Šaljem vam i odgovor proizvođača aditiva OWS-ju i studiju o razgradivosti polimera s naslovom: "Kinetika abiotičke i biotičke razgradivosti PE niske gustoće koji sadrži prodegradant aditiva i njegov utjecaj na rast mikrobnih zajednica".

Bilo bi nam drago da dokumente koje smo Vam poslali i naš komentar objavite na vašem blogu i svakako očekujemo vaš komentar.

Šaljem lijepe pozdrave iz Kopra

Bojana Dolenc
"Mirjana Gojak" s.p., Zastopanje - Agenzia
Ferrarska 14, 6000 Koper, Slovenija



Poštovani čitatelji bloga "Plastično je fantastično", ovo je reagiranje stiglo iz Agencije "Mirjana Gojak" s.p. iz Kopra, koja u Sloveniji i ostalim balkanskim zemljama, pa među njima i u Hrvatskoj zastupa i prodaje oksoaditive britanskog proizvođača "Simphony Environmental" kao i tehnologiju "d2w" - kako navode na službenim web stranicama "tehnologiju kontroliranog upravljanja životnim ciklusom plastike".

Ovo reagiranje odnosi se na post Raščistimo to već jednom! Oxorazgradiva plastika - hoće li se biorazgraditi? koji je objavljen 16. rujna 2014.

Naravno da ću objaviti to reagiranje, pismo, a na sljedećem LINKU dajem poveznicu na studiju "Kinetics of abiotic and biotic degradability of low-density polyethylene containing prodegradant additives and its effect on the growth of microbial communities" (Kinetika abiotičke i biotičke razgradivosti PE niske gustoće koji sadrži prodegradant aditiva i njegov utjecaj na rast mikrobnih zajednica). Ako nekoga interesira studija, rado ću mu je dostaviti e-mailom.

Evo pisma kojeg je "Symphony Environmental" poslao firmi OWS (Organic Waste Systems).



"Nalazimo vrlo iznenađujuće da pojedini ljudi još uvijek predlažu nova istraživanja kako bi dokazali oksobiorazgradljivost. Oksobiorazgradljiva plastika je polimer proizveden s namjenomautomatskog pretvaranja u biorazgradivi materijal na kraju svog životnog (upotrebnog) ciklusa.

Da oksibiorazgradivost ne postoji, zašto bi European Standards authority (CEN) definirao je kao "razgradnja kao rezultat oksidacije i međustaničnog djelovanja, bilo istovremeno ili sukcesivno"
?

Da oskobiorazgradivost znači usitnjavanje (fragmentaciju), zašto bi američke, britanske i francuske normativne organizacije uključivale testove oksobiorezgradivosti u norme ASTM D6954, BS 8472 i AC T51-808 koje definiraju ispitivanje biorazgradnje?

Bilo tko tko kaže "da nema dokaza" sigurno nije pročitao opsežnu bibliografiju recenziranih znanstvenih radova na ovu temu koja je napisana u posljednjih 15 godina od strane znanstvenika iz područja polimera u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Španjolskoj, Kanadi, Australiji i Brazilu. Nadalje, svaki značajniji isporučitelj tehnologije za preradu oksobiorazgradive plastike dužan je svojim kupcima predočiti dokaze o razgradnji, biorazgradnji i neotrovnosti svojih proizvoda.

Bilo tko tko se poziva na EN13432 "Packaging - Requirements for packaging recoverable through composting and biodegradation - Test scheme and evaluation criteria for the final acceptance of packaging" (Ambalaža - Zahtjevi za oporabivost ambalaže kompostiranjem i biorazgradnjom - Sheme ispitivanja i kriteriji prihvatljivosti ambalaže) kao na normu kojom bi se trebala određivati biorazgradivost plastike nije pročitao odredbu 1 navedene norme gdje se jasno navodi da se biorazgradnja provodi u posebnim uvjetima koji se postižu u industrijskim kompostanama instalacijama za anaerobne pretvorbe i dalje, da se to "ne uzima u obzir za ambalažni otpad koji može završiti u okolišu nekontroliranim postupanjem, kao što je smeće". Upravo ova odredba bila je razlog zašto se pristupilo razvijanju tehnologije rješavanja ovog problema putem oksobiorazgradnje.

Nije iznenađujuće da se tehnologija oksobiorazgradnje još uvijek propituje, jer su kompanije koje se bave promoviranjem bioizvorne "kompostabilne" plastike potrošila milijune na promotivne kampanje prema javnosti, kao i da su kroz europsku pravnu regulativu pokušali svojim proizvodima dati nepoštenu prednost na tržištu uspoređujući ih s oksobiorazgradivom plastikom. Oni krivo misle da je oksobiorazgradiva plastika opasnost za njihov dio tržišta, a ustvari, oxobiorazgradiva plastika razvijena je iz sasvim drugih razloga.

Njihovi zadnji napori (putem njihove grupe bioplastičara u sklopu PlasticEurope) u promoviranju istraživanja kojeg će provesti OWS (Organic Waste Systems) iz Belgije. Međutim OWS su, kao što njihovo samo ime upućuje, stručnjaci za bioizvornu "kompostabilnu" plastiku i ostvaruju najveći dio svojih prihoda od kompanija koji opskrbljuju ili koriste tu tehnologiju. Oni nisu stručni u tehnologiji oksobiorazgradivosti i teško ih je prihvatiti kao nezavisne. OWS je sačinio izvještaj 2013. godine koji je bio snažno kritiziran od strane profesora Jacquesa Lemaire, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka na području oksobiorazgradivosti.

Svatko tko želi saznati više o tehnologiji oksobiorazgradnje trebao bi se obratiti međunarodnim centrima izvrsnosti u po ovom pitanju. To su Sveučilište Blaise Pascal u Frabciskoj, Sveučilište Pisa u Italiji, i Institut za tehnička istraživanja Švedske i Švedsko sveučilište agrikulturnih znanosti, LGAI Tehnološki centar (Eurofins) S.A. u Španjolskoj i Savezni institut za obrazovanje, znanost i tehnologiju u Brazilu.

Za daljnje informacije kontaktirajte: Carteret Communications
trense@gmail.com ili 0207-828-8598



Evo, toliko ovaj puta od zagovornika oksoplasike. Sutra moj odgovor.




Post je objavljen 09.10.2014. u 08:58 sati.