Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

U Republici Hrvatskoj

Ustav i zakoni proklamiraju prava i poštujući opće odredbe dalje razrađuju to pravo.
Prijepor oko formulacije Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, pročišćeni tekst zakona NN 33/96, 92/01, 44/06, 58/06, 69/07, 38/09 u kojem se navodi:
"I. OPĆE ODREDBE
Članak3.

...
Hrvatski sabor će raspisati referendum ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.
...", nije potreban (ako ste zaboravili - prijepor nije potreban).

U općim odredbama Zakona nisu posebno definirani birači s boravištem u RH i oni kojima je boravište van RH, pa se u tom smislu formulacija "u Republici Hrvatskoj" ne odnosi na birače zetečene u RH (ili na birače s mjestom prebivanja ili boravka u RH). Odnosi se na izborne procese u Republici Hrvatskoj.
Sudjelovati na svim izbornim procesima u Republici Hrvatskoj imaju pravo birači koji tvore ukupan broj birača prema kojem se određujo iznos deset posto (navedenih u Zakonu).(A prema Ustavu RH.)
Sva ostala tumačenja protivna su općim Ustavnim i zakonskim načelima, te drugoj zakonskoj regulativi i nije dozvoljeno (gramatički) tumačiti Zakonsku odredbu na više načina.
Onaj tko se prvi drznuo tako tumačiti Zakon je nebitan, onaj tko se prvi suprostavi takvim dvojbenim tumačenjima je u pravu.






Post je objavljen 07.10.2014. u 14:50 sati.