Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Brkić je u pravu ...Josipović je g*d

Višestruko puta (od osamostaljenja do danas) je u Hrvatskom saboru vođena rasprava o izbornom zakonu (višestruko predlagane, višestruka čitanja prijedloga koje su poticale javne rasprave o tom zakonu).

Kampanja o nepravednosti današnjeg zakona je krajnje klevetnička (difamirajuća) , ali i samo-optužujuća.
Toliki trud na ukazivanju nepravednosti izbornog zakona ostavlja pitanje o inicijatorima i njihovoj 20-godišnjoj neaktivnosti (pri svakoj javnoj raspravi i saborskim pokušajima donijeti, jer je izborni zakon nekoliko puta mijenjan, odgovarajući izborni zakon). I trenutna saborska rasprava o izmjeni izbornog zakona ima javni karakter rasprave. Ali ne primjećujem ni sada sudjelovanje bukača u toj raspravi ...

Uz (očigledan) zlobni pristup temi koju su pokrenuli referendumom, isplivava i nepoznavanje tijeka rasprava koje su rezultirale trenutno važećim izbornim zakonom.
Naprimjer, odluka o izbornom pragu koji je 5%, kojeg kritiziraju ukazuje na njihovo nepoznavanje razloga (obrazloženja) odluke donešene u raspravi o izbornom pragu.
Trenutni prijedlog (neustavno, to što se inicijativa pouzdala u izglasavanje važećeg izbornog zakona koji jednako protuustavno omogućava neprincipijenu nedemokratsku parlamentarnu izbornu pobjedu s malenim brojem glasova je odraz njihove površnosti)(ne može u Ustav ili neki zakon ući stavka koja omogućava nedemokratsku metodu ... slučaj kad jedna stranka s vlastitim niskim izbornim rezultatom osvoji saborsku većinu) ponavlja grešku prijašnjeg izbornog zakona, omogućavanja osvajnja parlamentarne većine bez apsolutne ili relativne izborne pobjede (to nije karakteristika demokracije, već nekih drugih političkih sustava: autokracije, diktature, ...). Promoviraju inicijativu kao poboljšanje izbornog zakona zbog pravednosti, a greške ponavljaju i pridodaju nove ...!? Začuđujuće (samo u površnom osvrtu ...).

Upravo je, rješavajući taj problem, obrazloženje uspostave praga od 5% bila zaštita (jer mnoštvo malih stranaka i nezavisnih lista koalira s većim i na taj način tvore političko tijelo koje ukrupnjuje izborni rezultat (najmanje 5% vodi ukrupnjavanju i otežavanju osvajanja parlamentarne većine bez istinske glasačke većine ...).
Inicijativa U ime obitelji, svojim referendumskim prijedlogom (pod krinkom pravednosti) upravo skida zadnju zaštitu demokratičnosti izbora u RH ( ne samo smanjivanjem izbornog praga ...).
Inicijativa i birače, političke stranke i nezavisne kandidate zabranom predizbornog koaliranja ustavno obespravljuje. Birače stavlja u položaj biranja bez uvida u stvarnu sliku onog što biraju, a kandidate (stranačke i nezavisne) onemogućava u ustavom zajamčenim političkim slobodama (pa i udruživanja).
Kao da se netko igrao ...(diktatorstva).

Kako se iz površnosti Inicijative razvidno uočava njihova licemjernost, podjednako izlazi na vidjelo sustavno ustrajavnje prijedloga na svim lošim točkama prijašnjih prijedloga iznesenih u saborskim raspravama.
Sve dosadašnje saborske rasprave su nekome (tko je ustavno i pravno stručan) poslužile za sastavljanje prijedloga koji je Inicijativa ponudila kao vlastiti. Ali nije to Inicijativin vlastiti prijedlog ...
Teško bi Inicijativa propustila dodati demokratsku odredbu o ponavljanju izbora (u slučaju nepostojanja relativne ili apsolutne izborne pobjede), smanjivala izborni prag (koji je jedini zaštita demokratičnosti izbora - a tako je stajalo i u obrazloženju uspotavljanja višeg izbornog praga ...).

Uz propuste udruge U ime obitelji, markićke koja se u njihovo ime promovira (vrlo iritantno obzirom na površnost i intelektualno-političku nezreleost, diletantizam), vidljiv je i stručni (namjerno nestručni) rad ustavno-pravnih stručnjaka (instruiranih s Pantovčaka).

Gospodin Brkić je u pravu ...

Specijalni rat stvaranja kaosa (pod krinkom pravednosti)(područje i rukopis znate ... predsjednik RH potkopava demokraciju u vlastitoj državi, što je utuživo).







Post je objavljen 07.10.2014. u 09:48 sati.