Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

I ja sam izdajica ...

Predloženi model izbornih pravila, koje bi unijeli u Ustav RH, po inicijativi za referendum koju je pokrenula udruga U ime obitelji stvara kod mene osjećaj dvospolnosti.


Predloženi pragovi od 2 ili 3 % kad se u Hrvatskoj za parlament teritorijalno biraju zastupnici (izborne jedinice - koje se ne mogu idealno podjeliti - biraju nekoliko zastupnika kad niski prag nema učina), a dva slučaja jedne izborne jedinice su predsjednički izbori (kad prag nema smisla) i izbori za EU parlament (kad Hrvatska bira 11 zastupnika) su jednako besmisleni.

Ako se u izbornoj jedinici bira nekoliko zastupnika niski izborni prag nema smisla. Nikad nitko sa 2% glasova neće ući u parlament.
Mandati se ne mogu proporcionalno raspodjeliti (prema osvojenim glasovima). Po sadašnjem (ili bilo kojem drugom modelu) rapodjele mandata stvara se višak glasova (onih koji nisu osvojili mandat) koji se raspodjeljuju na liste koje imaju mandate. Kako ne bi pomislili da je riječ o nepravednom sustavu, ne možete imati 2, 48 mandata već ili 2 ili 3.
U izbornim sustavima u kojim se bira veliki broj mandata (50 ili više) niski izborni prag (nap. 2 %) omogućava mandat s 2 % glasova. Ali Hrvatska nikad nema izbore sa tako velikim brojem mandata. U tom slučaju je potrebni broj glasova za mandat znatno veći od izbornog praga ...

I ja sam izdajica ... (birajte mene).

p.s.
Slučaj kad je mnogo stranaka (preko 30) na izborima i istovremeno se glasovi raspodjele poprilično srazmjerno do sad se nikad nije ostvario (a obzirom na težnje ostvariti prevlast u Saboru nikad niti neće ... Hrvatska nema toliko političkih kadrova niti izgleda da bi glasači raspršili svoje glasove na takav način...). A i da se takav događaj ostvari, izbori bi bili poprilično neuobičajeni (nap. 3 mandata osvajaju stranke koje su imale 3 % glasova a ostali (s ukupno 91 % glasova ne bi imali niti jedan mandat). Toliko o pravednosti ...

izdaje me haljina





Post je objavljen 06.10.2014. u 04:07 sati.