Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mekon

Marketing

Tarapana na Srednjoškolskom ….

Bilo je to vreme gda smo vse bolše imeli spoznaje da se fakini moraju skup držati.. To ti je v našemu gradu i postala velka potreba.. Najme.. navek je bilo fakina kaj su tukli i maltretirali druge fakine..pa največ gda su ti bili slabeši od njih.. I tak je navek negdo bil jači a negdo slabeši.. Eee.. da bi se ravnopravno nosili bilo je dobro okupit se v .. kak su rekli.. klapu..al bandu.. I tak ti je malo pomalo skorom v vsaki vulici bila kakšna majnša al vekša banda.. One manjše su pripadale onim vekšim.. pa vsi skup smo nekaj ozbiljneg predctavlali.. A za vse te bande i klape su bili krivi baš naši školski učiteli.. nastavniki.. profesori.. Zakaj.. ha .. Zdaj bum ti rekel..
Ta školska aristokracija.. nastavniki.. razmeš.. eee.. oni su propisivali kaj bumo mi đaki čitali za onu lektiru.. pa smo mi rad baš to čitali.. A to su bile baš libre koje su nam pokazale puta ka klapama i bandama.. Kak zgledi.. tu profesori u nastavniki nisu tega bili nit onda svjesni.. pa su i vrmli nesvjesni po tem pitanju .. Dakle čitali smo vse one libre koje su pripovedale o druženju.. klapama.. uličnim.. gradckim i selskim bandama.. A te libre su bile fest poznate..pa su još i denes.. Luj Pergad.. Rat Dugmadi… Ferenc Molnar.. Junaci Pavlove ulice… Branko Čopić.. Konviktaši ili Magareče godine… Mato Lovrak.. Družba Pere Kvržice.. a da ne pripovedam kak smo dobro prifatili one Mušketire.. vsi za jenog jen za vse…. I tak.. bilo je još libri kaj su nas napelale da se začnemo okuplati v vulične bande..
No.. pa nebumo za vse to kaj je od teh dvorištnih klapa zraslo v ulične bande.. krivili školu i nastavnike.. Oni su nam samo dali primjera a mi smo dalše samo to spredelavali kak nam paše.. I tak su ti malo po malo vse vekše i jače bile te vulične bande.. Morem zaozbilno trdit da takšnih denes više ni .. Najvekše bande su se okuplale največ v Centru Grada.. pa onda po periferiji.. pa dalše po gradckoj provinciji..
Trebalo je imeti velkog rešpekta pred tim bandama jer su oni bili vekša snaga na vulici neg su to bili i Panduri.. Bande su vglavnom okupljale samo mužke .. retko bi gde našel i kakšnu curičku.. makar je tu i tam kakšna bila ravnopravna



………………Najvekša..zapraf.. najpoznatešja i rešpektirana banda je bila ona z Berislavičeve vulice.. pa ne stoga kaj su to bili fakini z te vulice neg stoga kaj su se okuplali na vuglu Berislavičeve i Gajeve.. A bili su to dečki z Berislavičeve.. Preradovičeve.. Gajeve.. Kovačićeve.. Svačićevog trga.. Osmog maja.. Kavuričeve.. Bilo je ih je vse skup okol sto..al si ih na hrpi najemput mogel vsako doba videt barem dvajset.. Tu smo bandu nazivali Žuti.. stoga kaj je velik del teh fakina imel žute vlasi na tikvi.. Tu je glavni bil jen suhi visoki frajer.. bi si človek pomislil da bu ga lahko veter odnesel gda puhne..Al bi se prevaril.. taj se je tukel za tri druga duplo teža fakina.. Zvali smo ga Begonja .. Navek je bil raščupan i imel je skroz pokvarene vse zube.. Nejgof zamjenik je bil onak malo debeli fakin.. se prezival Labus ..al bi ga vsi zvali Albus.. kak oni sapun za prajne veša.. Pa one svoje okol kaj su se znali je puštal da ga zoveju Albus..al ak bi mi negdo stranjski to rekel.. taj bi mam fasoval po tintari .. Štel je on da ga vsi zoveju samo Al.. kak oneg gangstera z Amerike…
………………..Druga banda po važnosti v našem Gradu je bila Zrinjevačka.. dakle.. moja.. Tu su se okuplali fakini z Zrinjefca koji je v to vreme imel fajn stanovnika pa još večma dečurlije i fakina.. pa su tu bili pribrojani i fakini z Petrinjske.. Palmotičeve.. jenog djela Draškovičeve.. Amruševe.. Štrosmajeroveg trga.. Mrazovičeve.. Đorđićeve .. Trgača.. Praške.. Tesline.. Bogovičeve.. Marinkovičeve.. Vse skup je bilo takaj prek sto fakina.. al nigdar nisu bili na kupu v isto vreme.. Na Zrinjefcu si ..osim mene.. navek mogle najti još barem deset duša v svako doba dana al noči.. V toj mojoj bandi nismo imeli posebno važnog šefa..al smo navek poslušali kaj bi nam rekel jen fakin z Đorđićeve.. smo ga zvali Mic .. Prije nejga je bil jen debeli Feri..al se je taj odselil nekam …Bili smo vsi ravnopravni pa kaj bi gdo predložil to se je smatralao zgotovleno…


………………..Dalše je po važnosti bila banda z Griča brda a knjoj treba pribrojit i bandu z Ilice od Trgača pa do Malog placa.. Frankopanske .. Meduličeve.. Dalmatinske.. bi se vrag više sečal od kud vse.. Oni su se največ držali svojeg Gornjeg Grada i navek si ih mogel najti na Vranicanjevom ..al v kakšni stari šupi po dvoriščima v Ilici na broju šest.. kaj ih je v to vreme bilo kolko si štel .. Znali su se i zavlačit v one stare katakombe spodi Griča brega kaj je jen ulaz bil baš v Ilici šest.. Gornjogradcki del bande su predctavlali Braco i Štef.. a oni Ilički.. brača Vugrinci i brača Jerbići.. Vsi su se oni jedin šmucali po Gradu gda bi se išlo na čagu..al v kino.. Al nedaj Bog da bi negdo strajnski nekaj začel noreti po Gornjem Gradu .. mam su to oni reševali.. A pogotovo gda se radilo o curičkama koje su tu stanovale.. Mnoge od njih kaj su imele dečke z Donjega Grada.. nisu ih smele pelati gor.. Moja je Zrinjevačka banda bila v fest dobrim.. se reče.. odnosima z onim gore..al sam i ja skorom jemput zube odnesel v žepu gda sam začel fulirati jenoj Mirjani z Matoševe vulice …



Još je jena prilična banda bila na Srednjoškolskom igrališču v Klajičevi vulici.. A to su pa največ bili sami učeniki oneh tri gimnazije i osmoljetke kaj su bile v današnjem muzeju Mimara.. A bilo je tu navek i fakina z Jagičeve vulice.. Ti se nisu preveč udaljavali od teg igrališča koje je zapraf velko kak nogometni stadion.. Al nisu nit puštali nikog zvana na svoj teritorij.. Jadna mu mamica gdo bi zalutal sim … Samo igrališče je ..kak i denes.. bilo obraslo šikarom i velkim drevima..kostajnima… a celo ograđeno z betonskom ogradom i gore z žicom.. eee.. baš tu je jemput bila velka tarapana.. tučnjava.. bi nam oni na Kosovom polju mogli zavideti.. Al to bu malo kasnejše opisano..



Bila je v Gradu v samom centru još jena banda z koje se pajdaši nisu mešali z drugim bandami.. makar smo se vsi poznali.. To je bila banda švercera karti za kina.. Pa njih ni bilo več od petnajst..a glavni su bili Sveto.. Tarzan.. Lima .. Dam..a ostali su bili njima podređeni.. Se znalo da je v ono doba v Zagrebu Gradu bilo okol trideset kina.. Al najbolša su.. se razme.. bila v centru.. kino Balkan.. kino Zagreb.. kino Študencki centar.. kino Central..kino Lika.. kino Kozara.. Bilo je još dost kina v centru..al v ova kaj sam ih nabrojal su navek dolazili friški filmovi.. Pa gda bi v tim kinima špilali okol teden dni.. tek su onda išli i v druga kina na periferiju..a dalko kasnejše i na gradcku provinciju.. Al mladi kak mladi.. jedva bi dočekali kakšni novi Amerikajnski.. Fracuski.. Taljanski.. al Engleški film pa je bila velka gužvancija i redovi za karte nabavit .. Eee.. tu su svoj dobri posel zbavlali ta banda švercera.. Stali bi se v red spredi blagajne i kupili vsaki po deset karti.. Tak je banda znala pokupovat i mjesta za pol kinodvorane.. Narafski.. karte su razprodane.. ljudi stojiju spredi kina.. karti nema i kaj zdaj.. Onda svoje začneju ti šverceri.. Išli bi med ljude v gužvanciju i nudili karte na prodaju za celu polovicu cjene više.. A kak se je približavalo vreme za početak filma.. karte su dostigle i duplu cjenu.. Največ su te skupe švercane karte kupovali parovi.. cure pa dečki.. Znaš.. pozoveš svoju curičku v kino na novi film.. dojdeš pred kino..a karti nema.. eee.. onda ti se utrpa švercer i ti kupiš karte po cjeni kolko of traži.. Pa kak buš zdaj objasnil pucici da denes nebu gledela filma kaj si joj pred tri dni obečal…. I tak je to išlo letima..i dobro se dalo zaradit.. No.. ni mogel vsaki švercat z kartami.. Ak se je pojavil kakšni nepoznati .. mam su ga Sveto..Tarzan i pajdašija sredili na licu mesta tak da mu ni više nigdar palo na pamet tu poslove zbavlat.. I tak su išli od kina do kina i kupovali karte i preprodavali.. No.. nakon par let takšnog poslovanja zabranili su nekakšni Glavonje prodaju karti više od pet komada.. A to je naredilo celu gužvanciju gda je došel pred blagajnu kakšni tatek i štel kupit karte za celu familju.. njih bumo rekli sedam.. To je značilo da i tatek i mamica moraju skup stajati v redu za karte..
Pa su se oni šverceri brzo snašli.. gda je došel novi film .. za primer.. v kino Zagreb..al Balkan.. došli bi oni knam na Zrinjevac i zamolili kaj bi par nas štelo za njih kupi vsaki po pet karti.. Narafski da smo išli jer bi ta banda švercera koje smo mi dobro poznali nami dali ..gda je zatrebalo.. po običnoj cjeni.. Tak da ja gda bi išel z kakšnom malom v kino gledeti noveg filma nigdar nis trebal stajat v redu na blagajni.. Došel bi Tarzanu..al Limi.. i on bi mi dal karte po cjeni.. Istina je da su ih panduri naganjali..al bi oni i pandure podmitili.. to se je navek moglo kak i denes…..

Bil je čez konac pedesetih.. celu šezdesetu i početak sedamdesetih.. Zagreb pun teh firtlofsih bandi.. Da samo spomenem velku Trešnjevačku bandu koja je bila za rešpektirat.. pa Trnjane..pa Martičeva.. Kvaternjak.. Maksimir.. a one Podslemenske nebum nit spominal.. oni su se po svojim šumama igrali indijanaca i kauboja dok smo mi v Gradu za ruku curičkice pelali..

……………….Prafzapraf.. nigdo ni točno znal zakaj je i kak došlo do te velke tučnjave na Srednjoškolskom igrališču.. Jenog dana je nama na Zrinjevac dohajbal jen Žuti z Berislavičeve i rekel da se drugi teden sprema velka tarapana na Srednjoškolskom.. Narafski.. mi smo mam o tomu obavestili fakine z Gornjeg Grada.. ovi su javili onim z Ilice.. još bi vsaka banda obavestila po kojeg pravog fakina kaj se je rad štel mlatit..
Se pročulo da su nekakšni fakini z Berislavičeve bili tam pred onem gimnazijama i čekali na štengama curičke.. Pa su se z gimnazije strčali nijhovi frajeri i njih deset je zlupalo ovu trojicu.. Ha.. ak su ti gimnazijalci zgruntali da bu na tom ostalo su se fest prevarili.. Celi teden se je skupljala osvetnička regimenta za pohod na gimnaziju.. Pa su za to saznali i oni gimnazijalci i bili spremni na obračun.. Pa kak bi to moglo prejti a da ne saznaju profesori i nastavniki v gimnaziji.. I oni su postavili nekakšna posebna dežurstva spredi škole na Ruzveltovom trgu..Al nigdo od njih ni znal koji bu to dan…



Došel je dan ..D.. vsi fakini z donjeg Grada smo se skupili na Vranicanjevom na Gornjem Gradu.. Pa je naređena i ..se veli.. smotra.. da se vidi gdo tu je ..a gdo je zbegel.. Moram ti kazat da nit jen pripadnik vseh teh bandi ni izostal.. vsi su bili tu.. bilo nas je prek sto.. Pa smo one slabše i manjše..pa i one najmlajše mam poslali domof.. da nebi bilo problema znjimi.. No.. oni su ipak polahko išli za nama.. I tak je nas.. bi rekel.. jeno sedamdeset.. lepo čez Mesničku.. i Frankopansku odštrapaciralo do Ruzveltoveg trga..Al nismo stali tu.. lepo smo defilirali pokraj gimnazijskih štengi..vsaki od nas je hračnul na štenge i zavrnuli smo nazaj v Klajičevu i čez ionak navek razvaljena vrata zašli pozadi gimnazije na ono velko igrališče.. Tu smo se seli na travu..a napred smo poslali one najmanjše kaj su ipak stigli za nama.. Eeee.. oni su imeli naputak da z kamenjem razbiju par šajbi na oblokima na gimnaziji i tak najaviju da smo mi tu dole.. Fakini z igrališča su se mam povlekli prema školi gda su vidli kolko nas ima.. A zdaj ti bum prvo spripovedal kak je to zgledelo prije te velke šore..
Naši frajeri .. pošto su več imeli različita.. kažu.. izkustva z tučnjavama.. lepo su si priredili kaj je gdo imal.. Pa je negdo imel v ruki železnu štangu.. negdo kakšnu letvu.. pa granu od dreva.. pa velkog kamena zvezanog v kakšni rubac.. a bilo je bormeš oneh boksera i noževa.. Na primer.. Glavonja je rekel da on ima prevelku tikvu i da ga vsaki more lahko v nju trefit.. pa si je lepo z biciklina skinul lanac.. A morem ti kazat da je zapraf i največ bilo teh lanci od biciklina..pa običnih lanci i još svačega kaj se moglo držati vruki i mlatit .. Ja sam imel komad tri prsta debelog električnog kabla dugačkog pol metra.. To sam zel tateku z avtomobila..kaj je to of taki fort pelal ak bi ga morti gdo napal.. Taj ti je kabel bil dalko gorša stvar od milicajskog pendreka.. gde bi znjim vudril tu je koža pucala..
Nakon kaj je par šajbi razbito nagrnuli su gimnazijalci na obloke i vidli da je vrag došel po svoje.. A mi smo dole vsi urlali kak Indijanci kaj su opkolili oneg Kustera.. I kaj zdaj..



Oni nastavniki kaj su dežurali spredi gimnazije na štengama.. brzo su skužili kaj se spelava odostrag.. I gda su dobežali odostrag.. prvi su oni dobili z kamenjem tak da su se povlekli nutra čez zajdna vrata i zaklučali ih.. Al gimnazijalci i oni fakini kaj su tu bili gda smo mi došli su otprli obloke v prizemlju i začeli čez njih iskakat na igralište.. Al gda su vidli da smo mi opremleni za pravi krvavi rat.. začeli su im ostali iz škole čez obloke dodavat stolce koje su ovi razbili da su mogli koristit železne noge za mlatit…
Bilo je to jesensko doba i več se polahko začelo kmičit.. Bitka je začela gda je Begonja z svojom tikvom puknul jenog malo jačeg gimnazijalca koji se kak puran napuhaval.. i of se mam složil na zemlu.. Eee.. tad smo vsi mi naredili juriš prema zajdnem djeli gimnazije i začelo je.. Gdo je koga stigel česnul bi ga brez žalenja.. Bilo je to.. il ja tebe.. il ti mene.. bolše ja tebe..neg ti mene.. Dobro su se tukli ti gimnazijalci.. bili su hrabri.. pa kak nebi gda su z vsih obloka škole gledele curičke i kričale kak da glediju rukometnu utakmicu državne reprezentacije.. Al nam ipak nisu dorasli.. Znaš.. ti gimnazijalci.. to su ti navek bili nekakšni slinavi štreberi.. mamini sineki.. a ne uličari kak mi.. I tak su loše prešli makar smo i mi imeli prilično štete.. Al moraš znati da se negda gda su se frajeri mlatili bilo jeno .. kakti pravilo.. Čim bi zadobil batin da si negde sprekrvaril.. povlekel bi se z bitke na stran i lizal rane.. Imel si posla sam z sebom.. takšne ni nigo više diral .. Jeno sto gimnazijalcof i nas prek sedamdeset.. mlatili smo se jeno pol vure.. Posvud naokol su bili oni kaj su zaustavlali krf.. največ pa z nosa.. pa oneh kaj su dobili debelog štosa pa su sedeli na zemli i jafkali.. pa oneh kaj su im najemput z gupca zubi zleteli.. a kak se drugi dan čulo.. bilo je fajn plomljenih ruka .. noga.. razbitih tikvi.. porezotina z nožem.. . Ja sam se med prvima zaletel na te umišlene štrebere.. par njih sam složil na zemlu.. al se onda nekakšni zaletel v mene tak da sam ja skup znjim odletel tri metra po zemli.. Narafski..mam je dotrčal još jen i svoju cipelu obrisal v moj frnjokl.. Ti bum rekel da je moja plava aristokracka krf tekla kak i od vsih drugih kaj su več zaradili po kaj su došli.. Mi se vse začrnilo spred očiju i Bajs me je odvlekel na stran.. Tak sam ja.. fala Bogu.. v drugoj polovici tučnjave imel razbijen nos i razpuknutu kožu na tikvi pokraj vuha.. a to sam tekar primetil nakon dve vure.. valjda me je negdo trefil a da ja to nis nit osetil.. I kak sam jenog mulca česnul z onim kablom prek rebri.. of je opal na zemlu i.. nebuš mi veroval.. začel je tuliti i zvati mamicu.. a meni je kabel zletel z ruke nekam v travu..



Još dok smo se mlatili primetili smo da je stigla i Milicija..al su oni stajali na strani pokraj plota i čekali da se mi vsi porazbijamo.. Tak je i bilo.. Al je negdo od naših..al gimnazijalcof zakričal.. Murjaaaa.. tučnava je naglo prestala.. Gimnazijalci su bežali v školu.. mi smo največ bežali prek igrališča na vulicu Kršnjavog i čez nekakšna dvorišča.. pa preskočili plota na ondašnjoj fabriki Šavrič i zbegli na Jukičevu vulicu.. i prek železničkog nasipa na Trešnjefku.. Tam smo ostali do kasno vnoči.. Na vuličnoj pumpi za vodu smo se oprali od krvi.. malo pririhtali razdrapanu obleku i vsaki sam po drugi strani se razišli..
Naravski.. Milicija je uspela nekaj naših poloviti ..a v gimnaziji su naredili celu istragu kaj je kak se čulo trajala do jutra.. I kak to navek bude.. negdo je Miliciji vse izpripovedal. Nakon dva dni su i meni pokucali domof na vrata.. I tak smo se na Štosmajerovom trgu na Prvoj Milicijskoj stanici.. našli nas barem dvajset kaj smo sudjelovali v toj tarapani .. Za tolko su nas uspeli saznati.. Ja sam.. se razme.. došel z svojim tatekom.. kaj sam još bil maloletnik..
Mene japa niš ni pital drugi dan gda je videl da mi je frnjokl razbit i natečen kak krumpir.. a kožu na tikvi mi je moja baka zalepila z onim gumenim flasterom..al mi je prije odrezala vlasi i više neg je trebalo.. Japa je jedin rekel da si zdaj mora novi kabel negde nabavit ..

Gimnazijalci su po pitanju Milicije fajn bolše prešli jer su vsi bili maloletniki..ali su fajn gorše prešli od posledica batin kaj su dobili.. Bilo je prek deset polomljenih ruka i noga.. razbitih tikva.. puknutih rebra.. čak je po neke morala dojti i Prva pomoč..
Nakon par dni su cajtunge donesle pripovetku o masovnoj tučnjavi na zagrebačkom srednjoškolskom igrališču…….
-Sukobile su se dvije veće grupe srednjoškolaca iz dosad nepoznatih razloga. Pričinjena je veća materijalna šteta na inventaru i zgradi škole na dvorišnoj strani. Direktor gimnazije i nastavnici bit će također ispitani jer se pretpostavlja da su znali za "dogovorenu" tučnjavu, a nisu ništa poduzeli da se to spriječi. Nakon intervencije milicije na poprištu je zatečen manji broj lakše ozlijeđenih učenika.-



Posle jeno tri meseca vsi smo dobili poziva na sud.. ha.. baš na Zrinjefcu.. A sud za maloletnike je v to doba bil v Petrovi vulici.. . A sudac kaj je nam sudil je bil vujc od našeg pajdaša Čosa .. A Čos je stanoval v dvorištnoj strani suda jer je nejgov tatek bil kakti domar na sudu pa je tu imel stana.. Pa je Čos več prije valjda dobro objasnil svom vujcu kaj je i kak zapraf sve to bilo..tak da nas sudac ni ništ preveč spitival.. Poveroval je svom nečaku ..ha.. kojem je nakon one tučnjave nos ostal fajn na šrek .. Vsih dvajset su nas dopelali v velku dvoranu za suđenje.. Tu je sudac samo začel prozivati nas okrivlenike i čitat kazne..
I tak.. ja sam bil oslobođen vsake krivnje kakti maloletnik..ali sam z drugimi maloletnikima moral iti na nekakšna predavanja socijalnom radniku.. Kasnejše je taj isti sudac i to zrihtal da je zgledelo kak da smo zapraf tam išli.. Valjda nas je človek razmel..ne ..
Ico.. Glavonja.. Mic.. Bajs.. Begonja.. Čarli.. Hors.. i ostali punoletniki su dobili samo opomene… jer smo mi vsi maloletniki.. naravski.. vnapred dogovoreno.. tvrdili da su ovi samo zdalkog gledeli kak se mi mlajši mlatimo..ha.. I to su nam uvažili.. ….. Glavonja jedin ni mogel prežalit lanca kojeg je skinul z svoje taljanske specijalke ..a koji je ostal na Srednjoškolskom igralištu nakon kaj smo pobegli.. Vse štange.. razbite stolce.. lance.. letve i grane su odnesli panduri kakti dokazni materijal…ha …
Mesec dni nakon tarapane je pozadi gimnazije naređen plot od železne žice..

Bila je još jena velka.. su rekli..masovna.. tarapana v Kavani Opera..na Kazalištu na mestu gde je denes ona nova krletka Muzička Akademija..
Al o tom bum koji drugi put pripovedal………….



Serbus ……………



Post je objavljen 02.10.2014. u 08:55 sati.