Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ostao je samo Lumpi! (ili Kako je KONZUMiran Mercator, a SPARificirana/GAVRANOVIĆizirana Diona)



Lumpi na ulazu u dječju igraonicu u trgovačkom centru Mercator/Konzum u Vukovarskoj. Snimio: Vanja


Pred desetak dana posjetio sam Trgovački centar u Vukovarskoj koji je još donedavna bio poznat pod imenom Mercator centar Vukovarska. No, danas tome više nije tako, nakon što je Konzum kupio Mercator u tišini je promijenjen natpis na zgradi i jedina stvar koja slučajnog namjernika podsjeća da je tu ikad bio Mercator je njegova dječja maskota Lumpi koji još uvijek krasi ulaz u igraonicu.

Nešto slično, ali malko sporije, se već dogodilo trgovinama Getroa: njega je preuzeo Mercator koji je ostavio natpise na zgradama, no malo pomalo je mijenjao izgled centara ... i, sada je tamo opet u toku druga promjena: skinuti su svi natpisi s imenom Mercator, uz Pika karticu se primaju i Konzumove ... u toku je još jedna evolucija koja mijenja naš svakodnevni krajolik.

Istovremeno možemo u gradu pratiti i nestajanje trgovina Dione koje su potiho pretvorene u trgovine Spara (npr. u Prečkom, Dobronićeva i Petrovaradinska) ili Gavranovića (Držićeva).

Razlog za ovu priču nije nostalgija za Mercatorom ili pak Dionom već bih želio skrenuti pažnju kako i ovakve male promjene utječu na gradsku sliku i sliku našeg života, ne samo kroz promjenu natpisa na trgovini na ćošku ili boju uniformi prodavačica već i cjelokupni doživljaj neke ulice ili kvarta.

Sjećate li se ...

- trgovina mješovitom robom Črnomerec (npr. u Jordanovcu, između Maksimirske i Rendićeve, poslije Diona, a sada, čini mi se, Konzum)?
- trgovina mješovitom robom Moslavka (npr u Svetošimunskoj ulici, sada Konzum)?
- fuzije Črnomerca i Moslavke u Unikonzum (još i sada možete vidjeti logo Unikonzuma na napuštenoj trgovini u Selskoj, sjeveroistočno od nadvožnjaka preko pruge)?
- starog loga Slavije koja je, nakon spajanja sa PPK Zagreb postala Diona?
- Uniona koji sad ima samo još nekoliko trgovina u Trnju (npr nekadašnji dućan u Dobronićevoj u Prečkom je sada Bipa)?
- starog plavobijelog logotipa Prehrane (npr nekadašnji dućan na ćošku Maksimirske i Svetica)?

Bilo bi zanimljivo, zar ne, složiti kratku povijest zagrebačkih špeceraja sa pregledom zbivanja na sceni gradskih špeceraja uzevši u obzir njihov izgled, uređenje, dizajn natpisa?

Ajd, napišite kojih se još promjena vi sjećate?

Kad smo već kod toga, prisjetimo se i ova tri stara posta (PRVI, DRUGI, TREĆI) te OVOG teksta na web stranici "Mapiranja Trešnjevke"!




Post je objavljen 22.09.2014. u 11:03 sati.