Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Troškovi nasilja

"Novi ciljevi mogli bi biti ukidanje premlaćivanja kao prihvaćene metode discipliniranja djece ili smanjenje nasilja nad ženama, sugerira Lomborg.
Troškovi svog nasilja u svijetu, od obiteljskog do ratova, za svjetsko gospodarstvo su teret od 9,5 bilijuna dolara na godinu. Izračun je napravljen na temelju gubitka u gospodarskom proizvodu i jednak je 11,2 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda."

Čitam ovo prije dva dana kao vijest, kao pozitivnu vijest nakon istraživanja na američkim i engleskim institutima koji se bave problemom nasilja. Nasilja u obitelji kao i izvan. Važno je znati koliko se novca potroši zbog nasilja, a samo nasilje je u tom istraživanju manje bitno. Znam da se o tome koliko je žena premlaćeno svake godine kod nas uglavnom šuti. Tek tu i tamo iskrsne neki članak i to samo ako je žena jedva ostala živa. One koje sa plavo-žutim flekama ispod oka ili na nevidljivim mjestima za javnost, nikada ne progovore, jer sramota je nitko ne broji. Uglavnom se, pa čak i neke žene, pitaju nije li to i zaslužila. No i o tome se puno piše, puno diskutira, udruge pokušavaju pomoći koliko mogu, ali sredstva koja trebaju uglavnom dolaze na kapaljku. Mene je osobno iz te studije (a izdvojila sam dio) zaprepastila prva rečenica u drugom dijelu gdje kaže ….ili smanjenje nasilja nad ženama…. Pa molim lijepo što bi to trebalo značiti? Na koji nivo smanjiti? Do koliko udaraca bi bilo prihvatljivo? Ili je sve skupa pogrešno prevedeno ili sam ja sa nekog drugog planeta s obzirom da ne očekujem niti premlaćivanje djece, niti žena, niti muškaraca, životinja. Ja jednostavno ne razumijem koje zadovoljstvo itko (a posebno muškarci) ima u premlaćivanju, u batinanju druge osobe. Posebno ne razumijem istraživanja koja imaju za svrhu vidjeti koliki je trošak takvog nasilja. Normalan čovjek ne može razumjeti ubijanje drugog čovjeka pa ni onda kada mora u ratu svoj život braniti. Jer da razumije ne bi nakon rata bilo toliko traumatiziranih učesnika u ratu. Cifru u bilijunima sebi ne mogu predočiti, no sigurno bi upotrijebljena u pravu svrhu od užasa posvuda oko nas stvorila život dostojan čovjeka.


Post je objavljen 11.09.2014. u 12:54 sati.