Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinjurjevic

Marketing

BOŽE OSLOBODI

Već smo navikli da naši najviši katolički crkveni dostojanstvenici "pucaju" iz teške ideološke artiljerije po aktualnoj vlasti...tako da je to već postalo pomalo i dosadno. Prisjetimo se samo "duhovnih poruka" sa visokih crkvenih pozicija - kako Hrvatskom vladaju "djeca zločinaca", kako su ooni baštinici i promicatelji "zločinačke ideologije", kako Vlada "mora dati ostavku" ili, kako to nekidan piše u svom uredničkom komentaru "Glasa Koncila" g. Miklenić : "vlada uporno ostaje na vlasti"...umjesto da pod hitno "skupi tunju" i ode jer je, valjda, na vlast došla državnim udarom a ne voljnom građana i osvajanjem večine na demokratskim višestranačkim izborima itd. itd.
Da i ne spominjem probleme s mirnim snom nekih biskupa koji umjesto da navećer uzmu koji "Normabel" više i tako rješe svoj problem, radije "potegnu veze" da se ta "vražja galama", koju izaziva suvremena glazba iz nekog obližnjeg kluba mladih - jednostavno "utrne" a vrata kluba "zamandale".
Blaženi mir !
A, evo nam je stigla i nova školska godina koja je u splitskoj osnovnoj školi Skalice prvašićima započela "očenašem", kao što je to i red u svakoj sekularnoj državi pa tako i u Lijepoj Našoj. Samostanski i župni vikar crkve Gospe od Zdravlja ,don Luka - lipo je tom prilikom reka kako nas "naša katolička vjera uči da svaki početak trebamo početi s molitvom, Tako i na početku ove školske i vjeronaučne godine mi ćemo se pomolit." To je, siguran sam, posebno oduševilo prvašiće svih ostalih vjera i nevjera.
U Hrvatskoj je, inače, registrirano preko četrdeset različitih vjerskih zajednica . Valjda je naš don Luka odlučio govoriti u ime svih njih. A vjerujte mi nije riječ o nekoj Katoličkoj, crkvenoj osnovnoj školi. Riječ je o "državnoj školi". Ravnatelj kaže da je sve to OK jer su 80% prvašića valjda "dokazani katolici". A 20% ostalih i nije bog zna kakvi postotak. Ravnatelj, inače, ako ste možda pomislili - nije "crkveni" nego "državni službenik". Plaću ne prima od Katoličke Crkve nego od Hrvatske Države.
I tako je u sekularnoj Hrvatskoj, u kojoj su Crkva kao i vjera, of course, odvojeni od Države i spadaju u svijet privacije svakog njenog građanina, u gradu Splitu u osnovnoj školi "Skalice", školska godina počela poučnom konstatacijom don Luke kako je on "uvijek govorio da su u školi svi predmeti važni ali u školi života najvažniji predmet zove se vjeronaukom."
Pa bar je to neupitno i općepoznato, zar ne ?
E, sad škola može mirno početi sa svojim radom....Don Luka je obavio što se obaviti mora.
Samo mi, na kraju, ipak pada na pamet jedno sasvim glupo pitanje: "A kad je ono bila francuska građanska revolucija ?"



Post je objavljen 09.09.2014. u 22:35 sati.